Truskawki - cz.6
Re: Truskawki - cz.6
To chyba ten mączniak prawdziwy. Przędziorków nie zauważyłem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przędziorka nie tak łatwo wypatrzyć . Zwróciłam uwagę na dolne liście , które mają drobne zmiany , jakby nakłucia ,
charakterystyczne dla przędziorka
charakterystyczne dla przędziorka
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ariadna pokazała pierwsze kwiatuszki, mara w tunelu też zaczyna wypuszczać kwiaty.
-
Jak wam przetrwały truskawki ? U siebie pod podwójną włókniną znalazłam kilka czarnych kwiatków .
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Aniu, tak samo, włóknina podwójna, a trochę czarnych środków jest.U mnie początek kwitnienia, mam nadzieję, że te w pąkach nie zmarzły.Na znanym portalu kupiłam Asahi, dopiero dzisiaj dostanę, ale to chyba musztarda po obiedzie 

Pozdrawiam Eugenia
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
U mnie pod grubą włókniną w porządku, ale chyba nie było aż tak źle, jak u was. Rano na włókninie były kryształki jednak i dookoła trawa w szronie, drzewa owocowe oberwały, niektóre mocno.
-
Straty będą , ale te które ocalały miejmy nadzieję , że będą dorodniejsze .
Asahi bardzo się przydaje , można dodać algi .
Asahi bardzo się przydaje , można dodać algi .
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Nie wygląda to na wirusa. Na pewno problemem nr 1 jest gleba, a dokładnie substrat torfowy do którego zostały wsadzone. Z doświadczenia wiem, że cokolwiek sadzone do gotowego substrat przynosi bardzo słabe efekty. Ja przy uprawie truskawek w doniczkach około 2-3 litrowych używałem mieszanki ziemi z ogródka około 60% to tego z 30% uniwersalnego substratu tofowego 5-6ph i 10% piasku z piaskownicy. To moja uniwersalna mieszanka, która sprawdza się w większości produkowanej rozsady.
Przed chwilą skończyłem nakrywanie truskawek przed przymrozkami. Dwie najbliżej noce ma mocno mrozić.
Przed chwilą skończyłem nakrywanie truskawek przed przymrozkami. Dwie najbliżej noce ma mocno mrozić.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Mieszam mniej więcej pół na pół ziemię ogródkową i substrat. Truskawki lubią wilgoć ale nie lubią mieć ją cały czas. Gniją im korzenie, zwłaszcza teraz, jak jest chłodno 

Czy będą owoce jeśli truskawki są wiele dni pod włókniną i kwitną ?,ściągam na kilka godzin i zakrywam ale chyba zostawię ja na kolejne dni bo chłodno w lubelskim..
Pozdrawiam Ewa
-
Dlaczego są pod włóknią ? Jeśli nie ma przymrozków włókninę zdejmij ?
-
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Truskawki pod włóknina będą owocować bo truskawka ma inny typ kwiatu tylko że owoce mogą być zdeformowane dla konsumpcji nie ma to znaczenia . U mnie kilka kwiatów przemarzło ale od 3 tygodni przykrywam truskawki jak były przymrozki i dzisiaj odkryłem może to ostatni raz . 10 maja zebrałem 2 dojrzałe truskawki a dzisiaj 5 truskawek dodam że odmiany Vibrant , Rumba , Christine zaczynają w jednym czasie owocować .
Niby mamy ocieplenie klimatu a jeszcze dziś był przymrozek a tą włókniną co były przykryte truskawki miałem przykryć ogórki które wysiałem 8 maja i boje się że nie wzejdą .
Niby mamy ocieplenie klimatu a jeszcze dziś był przymrozek a tą włókniną co były przykryte truskawki miałem przykryć ogórki które wysiałem 8 maja i boje się że nie wzejdą .
-
U mnie do zbiorów jeszcze trzeba cierpliwie poczekać . Maj zimny jak nigdy dotąd . Noce z przymrozkiem lub
w okoloicach zera .
w okoloicach zera .
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
U mnie już 3 tygodnie truskawki przykryte i to włukniną zimową 50g. Nie zdejmuję bo nie mam na to czasu. Odkryłem i owoce na razie wyglądają ok. tzn nie widzę oznak słabego zapylenia choć truskawki jeszcze małe. Też nie przypominam sobie takiego maja. Ja wstaje często wcześnie rano i powiem tak: przymrozek jest prawie codziennie, choć z różnym nasilenie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek