Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
U mnie jest podlewanie dokładnie pod krzak, do tego wszystko wyściółkowane trawą. Trawa jest sucha, gleba pod trawą wilgotna.
Przyszło mi na myśl, żeby zmniejszyć częstotliwość podlewania.
Krzaki różnie - jedne zdrowe, drugie łapią w dolnych liściach to co przedstawiłem na zdjęciach.
Krzaki w gruncie (praktycznie same dwarfy), odpukać, zdrowiuśkie, jeszcze niczym chemicznym nie pryskane, mimo wcześniejszej kiepskiej pogody.
Przyszło mi na myśl, żeby zmniejszyć częstotliwość podlewania.
Krzaki różnie - jedne zdrowe, drugie łapią w dolnych liściach to co przedstawiłem na zdjęciach.
Krzaki w gruncie (praktycznie same dwarfy), odpukać, zdrowiuśkie, jeszcze niczym chemicznym nie pryskane, mimo wcześniejszej kiepskiej pogody.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 1000p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja podlewam co 5-7 dni konewka 10l na 4 krzaki. Czasem ktorys klapnie to dostanie wcześniej ale cos za coś.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Moje gruntowe też zdrowe , z tym ,ze ja pryskałam, bo w koło w Jaworze na działkach, wcześnie przyszła ZZ
-
No to mi się potwierdziło, że za dużo mam podlewane. Przechodzę tak jak Ty, na raz w tygodniu + na żądanie przy klapnięciu

Ja w tym roku testuję oprysk DMSO+jodyna+kwas salicylowy, co 2 tygodnie. Odpukać, gruntowe w świetnej formie.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pelasiu!
Chodziło mi o to,że do śor deltoro dodawał mocznik.Co prawda nie podał w jakiej dawce,ale wydaje mi się,że niepotrzebnie.
Pomidory rosną w folii,nie w gruncie i tu z nawożeniem trzeba uważać!
deltoro
Usunęła bym tę trawę! Albo rzadziej podlewała!
Chodziło mi o to,że do śor deltoro dodawał mocznik.Co prawda nie podał w jakiej dawce,ale wydaje mi się,że niepotrzebnie.
Pomidory rosną w folii,nie w gruncie i tu z nawożeniem trzeba uważać!
deltoro
Usunęła bym tę trawę! Albo rzadziej podlewała!
-
Mocznik dodaję, aby było lepsze wchłanianie ŚOR.
Odnośnie trawy, to najpierw zmniejszam podlewanie - wg poprzedniego postu.
Odnośnie trawy, to najpierw zmniejszam podlewanie - wg poprzedniego postu.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Dzień dobry
Potrzebuję porady
Znajomy dostał ode mnie sadzonkę "malinowego kapturka". Hoduje go na balkonie od strony zachodniej.
Na początku kwitł, zawiązał kilka owoców. Niestety od pewnego czasu zaczęły mu żółknąć liście od dołu (część liści przebarwia się na bordowo) i ogólnie wygląda jakby usychał. U góry nowe kwiaty się nie rozwijają tylko też usychają.
Czy tego pomidora da się jeszcze uratować? Jaka może być przyczyna że wygląda tak jak wygląda?
Czy powodem może być to, że pomidor jest wystawiony na duże promieniowanie słoneczne?
Jeśli podobny temat był już omawiany na forum proszę o przekierowanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź
Justyna

Potrzebuję porady

Na początku kwitł, zawiązał kilka owoców. Niestety od pewnego czasu zaczęły mu żółknąć liście od dołu (część liści przebarwia się na bordowo) i ogólnie wygląda jakby usychał. U góry nowe kwiaty się nie rozwijają tylko też usychają.
Czy tego pomidora da się jeszcze uratować? Jaka może być przyczyna że wygląda tak jak wygląda?
Czy powodem może być to, że pomidor jest wystawiony na duże promieniowanie słoneczne?
Jeśli podobny temat był już omawiany na forum proszę o przekierowanie.
Z góry dziękuję za odpowiedź

Justyna

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Czy macie jakiś sprawdzony sposób oprócz oprysków na podlewanie zapobiegawcze przeciw ZZ i SzP. Codziennie gdzieś znajduję duży pierwszy owoc zakażony. Aż serce się kraje gdy muszę je zrywać. Zastanawiam się czy ta choroba już krąży w roślinie i ciągle będę zrywać pojedyncze sztuki do utylizacji a nie do konsumpcji.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Y-hy. Wygląda. Ogólnie ma za małą donicę. Jak nie dostanie codziennie wody, to kipnie. Przesadzić do tej osłonki(o ile ma dziurkę w dnie), albo do większej doniczki. No i raz na 2 tygodnie jakis nawóz- w ogrdniczym doradzą- albo wg instrukcji na opakowaniu.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Do podlewania przeciw ZZ możesz użyć infinito.Jolek pisze: ↑27 cze 2024, o 14:58 Czy macie jakiś sprawdzony sposób oprócz oprysków na podlewanie zapobiegawcze przeciw ZZ i SzP. Codziennie gdzieś znajduję duży pierwszy owoc zakażony. Aż serce się kraje gdy muszę je zrywać. Zastanawiam się czy ta choroba już krąży w roślinie i ciągle będę zrywać pojedyncze sztuki do utylizacji a nie do konsumpcji.
- Barbadosss86
- 100p
- Od: 18 cze 2024, o 13:20
Dzisiaj sporo spadło deszczu, jest wilgotno. Nie zdążyłam zamknąć szklarni więc z brzegu trochę deszczu wpadło deszczu do środka szklarni.
Co mogę teraz zrobić? Czym opryskać , aby profilaktycznie nie pogorszyć stanu moich już nadszarpnietych pomidorów i ogórków? Póki co czekam na weekend aby zrobić drugi oprysk na alternariozę, szarą pleśń i brunatną plamistość.
Czosnkiem i mydłem potasowym? Czy jest coś lepszego?
Co mogę teraz zrobić? Czym opryskać , aby profilaktycznie nie pogorszyć stanu moich już nadszarpnietych pomidorów i ogórków? Póki co czekam na weekend aby zrobić drugi oprysk na alternariozę, szarą pleśń i brunatną plamistość.
Czosnkiem i mydłem potasowym? Czy jest coś lepszego?
" Warzywa rosną, gdy Barbara w ogrodzie! 😄
-
- 200p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Mydło czy czosnek niewiele Ci da, może odstraszy jakieś szkodniki. Ja odczekałbym i obserwował, bądź co bądź każdy dodatkowy oprysk to także dodatkowa ilość wilgoci zarówno na liściach jak i w powietrzu. A jeśli masz mokre krzaki od deszczu to potrząśnij trochę żeby kropelki opadły.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Drodzy forumowicze, czy Wy w ogóle czytacie cokolwiek po za swoim postem. Przecież ja Ci Barbadoss86 napisałam co masz robić. Weź sobie na wstrzymanie, bo te środki zastosowałaś jak już miałaś chorobę w tunelu. Po za tym jest też coś takiego jak wyszukiwarka forumowa i należy z niej korzystać.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Kurkadomowa
- 200p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Deltoro.. Tomku skąd Topsin jescze posiadasz..?
Bóg zapłać ;)
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Niestety zamieranie liści postępuje co raz dalej, krzaki odrzucają liście, jeśli są już mocno zniszczone, a owoce powyżej zamierających liści przestają przyrastać
Objawy zaczęły pojawiać się również na Romowej babie i Cherokee green zdjęcie wrzucam w linku, gdyż duże, żeby było widać, oprysk Revusem nie pomógł.
https://imgur.com/cj7IJGB

https://imgur.com/cj7IJGB