Kamil Z ciekawości sprawdziłam jak to u mnie dzisiaj wygląda. Położyłam czujnik pod doniczkę i po chwili jest o 3st. mniej niż obok doniczki, ale kaloryfer gorący akurat, więc parapet nagrzany. Doniczka duża i stała wyżej ,więc też ciepła, ale po chwili stania bezpośrednio na parapecie temp.pod nią zaczęła spadać. Nie będę czekała do rana jak kaloryfer zimny, bo ja już swoje wiem

. No to tak jako ciekawostkę, skopiowałam mój post z przed 4 lat

.
''Telimenka''
Re: Wszystko o pomidorach cz. 15
Post » 10 kwie 2019, o 11:23
''Już wiem co może być przyczyną,że pomidory zahamowały wzrost i robią się fioletowe. Moim to samo zaczęło doskwierać i wiecie co im dolegało? Za niska temp. w nocy . Jak położyłam wczoraj o godz.8 rano, termometr pomidorom pod nogami na parapecie to się okazało, że tylko 10 st. mimo, że na termometrze na ścianie w pokoju 20st. Po przepikowaniu doniczki postawiłam bezpośrednio na kamiennym parapecie i to im ewidentnie nie służy. Zawsze robiłam izolacje od parapetu (steropian,pudełka tekturowe) i dopiero stawiałam doniczki i tak być powinno (przynajmniej w moich warunkach domowych).Ogień robiłam tylko wieczorem ,na 2-3 godz. i w domu ciepło, a parapety jednak za zimne dla pomidorków. A więc ,jeżeli ziemia i oświetlenie wydaje się Wam OK, a pomidory zaczynają łapać fioletowy kolorek, sprawdźcie dokładnie czy nie są zbyt oziębiane od podstawy.''