Moje storczykowo - Jeanne

Zablokowany
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu ja przesadziłam w tym roku dendrobium ( tylko, że nobile ) do przezroczystej doniczki i jak najbardziej polecam - zawsze można zobaczyć co się dzieje z korzonkami, lepiej ocenić kiedy podlewać itepe :wink: A i roślinka mi odżyła, choć to raczej sprawka większej doniczki aniżeli przezroczystej :wink:
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Joasiu znalazłam chwilkę w tym sesyjnym bałaganie i przyleciałam do Ciebie a tu TAKA niespodzianka :shock: :roll: relacja z otwierania pączusia jest po prostu niesamowita :!: i jak się pięknie rozwinął :shock: A sam model też uroczy i te woskowane płatki są śliczne :) Od razu się wiosennie poczułam od tych widoków :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

przezroczyste doniczki są dobre dla storczyków bo nie tylko możemy widzieć przez nie korzonki i podłoże, ale do korzeni dochodzi światło i lepiej rosną. w normalnych warunkach storczyki rosną sobie gdzieś na drzewach i ich korzenie mają dostęp do światła.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Arielku, Dziewczyny już odpowiedziały czemu chcę przesadzić do przezroczystej doniczki :wink: głównie zależy mi na kontrolowaniu wilgotności podłoża, bo stale mam z tym problem :oops:
A co do światła, wszystkie moje kwitnące stoją w osłonkach, dopiero jak przekwitną robię im "wakacje" i nabierają sił w bardziej komfortowych dla nich warunkach :wink:

Basiu, dziękuję Ci że znalazłaś chwilkę na odwiedziny, i cieszę się że moja "mućka" wprawiła Cię w dobry nastrój :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Joasiu, taki radosny ten Twój łaciaty storczyk ! Zawsze też mnie rozczulają te pączki w kropki :wink:
A kwiatuszek śliczny. Nie mam żadnego o takich grubych płatkach Ciekawa jestem, jaka jest ich trwałość,
jak długo kwitną ?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Art pisze:Joasiu, taki radosny ten Twój łaciaty storczyk ! Zawsze też mnie rozczulają te pączki w kropki :wink:
A kwiatuszek śliczny. Nie mam żadnego o takich grubych płatkach Ciekawa jestem, jaka jest ich trwałość, ...?
Ekstra jest ;:11
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

MarioTereso dzięki wielkie :oops: :wink:
Joasiu masz rację, piegowate pączki są słodziutkie :wink: jeśli chodzi o trwałość kwiatów, powiem jak wyglądało kwitnienie "sklepowe" - kupiłam go z dwoma rozwiniętymi kwiatami, reszta pączków rozwinęła się jakoś w przeciągu tygodnia-dwóch ( dokładnie nie pamiętam, już prawie rok go mam :roll: ) - to 5 miesięcy, czyli przyjmijmy że ok 4 od rozwinięcia wszystkich kwiatów :wink: (sprawdziłam w moim kapowniczku storczykowym :lol: ). Kwiaty z przedłużenia pędu utrzymały się krócej, bo coś ok 2 miesięcy. Ciekawe jak długo będzie kwitł teraz, z całkiem nowego pędu.... :roll:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Oby jak najdłużej, najlepiej tak do rozwinięcia kolejnego pędu i jego pąków! :)
Uwielbiam tą Twoją "mućkę", chciałabym coś w stylu upolować i będzie to już jeden z ostatnich moich storczyków, bo niestety miejsce się zapełnia nieodwracalnie...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu, piękny twój ciapek, ja nie mam jeszcze takiego z woskowymi kwiatuszkami, a bardzo mi się podobają . Z tego co piszesz długo kwitną i oby kwitły jak najdłużej.
Asiu a jakiej wielkości jest kwiat?

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, z miejscem to i ja mam problem :twisted: już zaczynam kombinować, przestawiać na szafki, stół te kwitnące, ale najgorzej jest jak nagle większość przekwita, nie mam gdzie tej "sałaty" :lol: ustawiać...
Ale życzę Ci znalezienia takiej "mućki" bo dużo w niej uroku :wink:
Renatko, specjalnie poleciałam do kwiatuszka z linijką :lol: średnica 7 cm :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeanne oj, jak fajnie kwitnie Twój zółto - czerwony wesoły falenopsis ! pamiętam, jak go kwitł rok temu i jaką miałaś z niego frajdę :D a teraz jest jeszcze lepiej -bo to już Twoje kwitnienie. :wink:
mam kilka nieco podobnych, różniących się wiekością czerwonych łatek - jednak zauważyłam, że one są mniej trwałe, krócej kwitną.
także teraz będę kibicować Twojemu :D
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Asiu to całkiem spory, myślałam że jest miejszy.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

EWO, faktycznie kwitnie nieco krócej niż inne falenopsisy, ale kwiaty to wynagradzają :wink: ja bym baaaardzo chciała jeszcze takiego jak Twój, żółtego z czerwonym środeczkiem, też woskowego :roll: cudny jest :wink:
Dziękuję za odwiedziny i za kibicowanie :lol:

Renatko, wydaje mi się że jak go kupowałam, kwiaty były nieco mniejsze (nie zmierzyłam ich wtedy :oops: ). To kwitnienie z przedłużenia pędu też było jakby skromniejsze. Także cieszy mnie wielkość kwiatów (dla porównania mój różowy "pierworodny" ma kwiaty średnicy 8 cm, także są niewiele większe :roll: )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Joasiu spieszę Ci donieść że w dwóch kwiaciarniach widziałam miniaturki Phal :shock: :D w swoim wątku rozpisałam się ze szczegółami :) radzę Ci jak najszybciej tam jechać i się jedną zaopiekować bo lada dzień ich nie będzie :!:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p

Post »

No właśnie przeczytałam o tych miniaturkach i aż mnie skręca żeby pojechać na łowy :twisted: jestem rozdarta wewnętrznie bo za miesiąc wystawa, mam kilka "chciejstw", nie wiem co robić :(
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”