Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Cóż za kolekcja chryzantem… ;:167 I jakie śliczne krokusy jesienne… ;:215 Rozwar też Ci jeszcze kwitnie? U mnie już jesiennie pożółkł…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki, nie wierzę, że nie rozpoznałeś dzwonka brzoskwiniolistnego ;:oj . Jeszcze rozkwitają tu i ówdzie, a rozwary też już pożółkłe, a nawet zbrązowiałe.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Przydreptałam pochwalić Twoje chryzantemy i astry. Ależ cudna kolekcja i jak pięknie kwitnąca. ;:180 Trudno wybrać pięć najładniejszych Wszystkie ładne. ;:167
Pięknie się przebarwiła ta piwonia, cudne złoto ma na liściach.
Super kadr ;:215 https://www.fotosik.pl/zdjecie/a72e2277e236cade
Dalie z donic wychodzą idealnie z tego kompostu, nawet łopatki nie trzeba. Tylko duże te donice być muszą, albo podwyższone rabaty, też są super dla dalii. Te bordowo białe i żółte muszę palikować. Niech zostaną u Ciebie też ;:196
Pozdrowionka ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Śliczności same pokazujesz Marto ;:138 Ogród masz jeszcze w pełnej gamie kwitnień..cudnie! ;:63 Ten 'śliwkowy' marcinek piękny! Znasz jego nazwę? A chryzantemy
miodzio...do wyboru do koloru! ;:138 U mnie większość późniejszych i nie wiem,czy jeszcze uda mi się ich doczekać w tym sezonie... :?
Nadchodzą ciepłe dni ...jeszcze się nacieszysz widokami jesieni w swoim ogrodzie...
miłego wieczoru i niedzieli! ;:97 ;:196

;:100
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Martusiu, w Twoim ogrodzie jeszcze mnóstwo kolorowych kwiatków, ;:138 mimo że lekki mróz już je pocałował.
Chryzantemy cudne ;:215 , moje jeszcze nie wszystkie zakwitły, ale wszystkie mają pączki, to może jeszcze zdążą. Zawsze zdążyły przed pierwszym listopada. Może ciut za późno je przycięłam, a może zimny wrzesień tak opóźnił ich start.... ;:218
Ale masz wysyp grzybów! ;:oj Szkoda tylko, że niejadalne. ;:223
Cyklameny popisują się dużą ilością kwiecia, marcinki i kolorowe liście dopełniają całość. ;:138 ;:138

U mnie dzisiaj brzydko na dworze, choć dość ciepło, a ja siedzę w domu z chorą Misią ;:174 i tylko przez okna jesienne barwy obserwuję. Poza tym cieszę się, bo właśnie pada długo już oczekiwany deszczyk. ;:215

Dobrego weekendu, Martusiu. ;:196
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No jak widać pomyliłem się… Na swoją obronę mam to, że obie rośliny są z tej samej rodziny.

U mnie w tej chwili żadne dzwonki nie kwitną…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, bardzo dziękuję w imieniu astrów i chryzantem ;:180 . Takie cuda zawdzięczamy pięknej jesieni :tan , gdyby była zimna i mokra, nie byłoby tak pięknie. Wybrać pięć najpiękniejszych? Nie ma takiej możliwości! Każdy pączuś, nabierający koloru, cieszy i każda rozkwitająca jest cudna ;:167 , chociaż najbardziej podobają mi się te stokrotkowe, zresztą nie tylko mnie, bo i wszelkie owady mają takie samo zdanie i je oblegają.
Pełne z kolei cieszą zmiennością koloru w miarę rozkwitania.
Bardzo miło mi, że spodobało Ci się to zdjęcie ;:168 . To też moje ulubione widoki, zaraz po przekroczeniu bramki. Szkoda tylko, że to północna strona i ciasno, więc nie mogę posadzić tu chryzantem ;:306 .
Myślę, że przez letnią suszę, karpy moich dalii nie przyrosły szaleńczo i bez trudu je wykopię, a wiosną pomyślę o donicach ;:333 Muszą zostać, bo podarowane z serca!
Pięknego dnia, Beatko ;:196

Maryniu, piękna pogoda pozwala rozwinąć skrzydła jesiennym kwiatkom i cieszyć się kwitnieniami pod błękitnym niebem :tan . Sikorki dzwonią wiosennie, kosy śpiewają i szpaki wróciły z pól na winobranie i gwiżdżą niczym wiosną ;:215 , tylko te żurawie, lecące w odwrotną stronę i zapowiadane -3, przypomina o jesieni ;:174 .
Akurat ten asterek właśnie dostałam od Lidzi z nazwą. To nowobelgijski Tiefblau gefult, ale kolor ma, jak dla mnie, pięknie fioletowy, taki jak z lewej strony zdjęcia, nieoświetlonej słońcem.
Korzystajmy z pięknej pogody ;:196

Lucynko, weekend był piękny, chociaż w niedzielę wiatr urywał głowę i liście z drzew, które właśnie przez dwa dni sprzątałam ;:223 .
Bardzo dziękuję za pochwały dla moich kwiatuszków ;:196
Piękna pogoda pozwala się nacieszyć cudnie kwitnącymi marcinkami nam i pszczołom :tan , a i chryzantemy, ogrzane ciepłym słonkiem, szybciutko rozkwitają, to i Twoje zdążą rozwinąć kwiatki ;:215 . U mnie też jeszcze kilka w maleńkich pączkach, mimo, że wcale ich nie przycinałam. Liczę na to, że jedna noc z mrozem im nie zaszkodzi i jeszcze zakwitną ;:333 .
Mam nadzieję, że Misia już ma się lepiej i czeka Cię piękny dzień na łonie przyrody ;:168

Loki, jesteś usprawiedliwiony :D , zwłaszcza, że zdaje mi się, że nie masz w ogrodzie brzoskwiniolistnych, one, po czerwcowym pokazie, ciągle gdzieniegdzie rozkwitają, aż do mrozów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze nigdy nie widziałam na wawrzynku owoców, liści i kwiatków ;:oj .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze trochę pączuszków do rozkwitnięcia, może mróz je oszczędzi?

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marcinków w Twoim ogródeczku, Martusiu, jak w ogrodzie botanicznym. ;:215 To one wespół w zespół z chryzantemami są teraz najpiękniejszą ozdobą jesiennych rabat. ;:138 Oczywiście uzupełnieniem barwnego krajobrazu jesiennego są wszelkie kolorowe liście. ;:333 W sumie zrobiło się niezwykle nostalgicznie i tylko żal, że na krótko. ;:204
U mnie dzisiaj ołowiane chmury wiszą nisko nad głową, a deszcz padający od rana i znaczne ochłodzenie psują nastrój i zatrzymują w domu. Właśnie z powodu tej zimnej i dżdżystej pogody nie odważyłam się dzisiaj na odwiedzenie działeczki. ;:185
Jednak jutro pewnie będę musiała pojechać, bo coś mnie opętało i kupiłam sobie nowe drzewko, ;:14 które muszę wysadzić z donicy, by zdążyło się zaaklimatyzować przed zimą.
Moje chryzantemy jeszcze w ścisłych pąkach ;:223 (oprócz jednej), kwitną przysłane przez Halszkę. ;:303

Wawrzynek zrobił Ci niespodziankę. Miłą. ;:215 ;:63

Mam nadzieję, że Tobie jeszcze dzisiaj słoneczko pozwalało cieszyć się ciepełkiem i kwiatuszkami. ;:3
Pozdrawiam cieplutko. ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Martusiu, u mnie cały sezon bardzo suchy. Nawet wrzesień skąpił opadów. To, co spadło z nieba, to kropla w morzu potrzeb, więc trzeba było podlewać. Zresztą jak sadziłam cebulki kwiatów, to widziałam jak sucha jest ziemia :roll:
Karpy już wykopane, ale ogromne to one nie są ;:185 Tylko dwie mocno przyrosły. Mam nadzieję, że przetrwają zimę i nie stracę ani jednej.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie mam brzoskwiniolistne… Ale nie powtarzają kwitnienia...

A tymczasem znowu na Twoich fotkach dostrzegłem coś, co mnie mocno zaskoczyło – tym razem jest to kwitnący tojad. Ale jak to, że teraz?

Poza tym wszystko ładne… Zwłaszcza te kępy astrów – niewiele roślin kwitnie aż tak obficie…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś nacieszyłam oczy Twoimi chryzantemami, bordowa cudna. ;:oj
Nawet kwiaty zawilców się pokazały. ;:215
Na kwitnienie chryzantem u siebie czekam cierpliwie. Przymrozek zniszczył dalie i inne wrażliwe, ale liście chryzantem przetrwały. ;:215
Czy tojad mocno się u Ciebie wysiewa? Dostałam nasiona i nie wiem ile go wysiać, żebym nie miała problemu z pieleniem nadmiaru siewek. ;:173 Dziś wyrwałam chyba z pięcdziesiąt orlai. ;:202
Miłego, ciepłego tygodnia. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dni pięknej jesieni, coraz krótsze, biegną jakby szybciej. Kolorowe liście spadają z drzew i krzewów każdego dnia i nocy, przysparzając mi syzyfowej pracy przy usuwaniu ich z trawnika, którego, według mojego męża, prawie wcale nie mamy. Ciekawe, dlaczego mam coraz mocniejsze mięśnie ramion? :roll:

Lucynko, wawrzynek ostatnio zaczyna kwitnąć już jesienią, ale zazwyczaj na bezlistnych krzaczkach, a w tym roku pośpieszył się i kwitnie, mimo, że jeszcze nie zgubił liści i owocków.
Marcinki, mimo, że przeszkadzał im deszcz, popisały się w tym roku ;:333 , jednak przymrozki zgasiły ich piękno ;:174 Teraz brylują chryzantemy. Okrywałam je w czasie zimnych nocy, chociaż pewnie dałyby radę, ale wolałam na zimne dmuchać!
Na razie jest ciepło, nawet w deszczowe dni i oby taka piękna pogoda utrzymała się jak najdłużej i Tobie też niech słoneczko jeszcze pogrzeje ;:196

Dorotko, u mnie wrzesień wylał chyba całą, zaoszczędzoną latem wodę. Na szczęście październik nie szczędzi słońca i jesień pokazuje swoją lepszą stronę :tan
Moje dalie też już do wykopania, nie wytrzymały przymrozków, ale jeszcze w ziemi ;:131 , na razie jest ciepło, to zwlekam z kopaniem, bo mimo zmrożonych liści, trzymają kwiatki ;:oj .

Loki, u mnie brzoskwiniolistne cały czas pokazują kwiatki, a pewnie byłoby ich więcej, gdybym ich w większości nie wycinała latem.
Ten tojad zawsze kwitnie o tej porze, bo to jakaś jesienna odmiana.

Soniu, ile ja czasu marnuję, przyglądając się chtyzantemowym kwiatkom ;:oj i każda rozkwitająca, wydaje się być najpiękniejsza ;:306
Chryzantemy wytrzymują przymrozki bez szwanku, ale i tak na wszelki wypadek, stworzyłam zasieki, żeby je osłonić na te najzimniejsze noce.
Ani wcześniejszy, ani tym bardziej ten jesienny tojad u mnie nie sieje się wcale. Jesienny raczej nie ma szans na dojrzenie nasion, a letni rośnie w gąszczu innych roślin, to siewki mają małe szanse się przebić. Nigdy go nie siałam, sadziłam korzonki. Posiej wszystko, a posadzisz ile uznasz za stosowne. Pamiętaj tylko, że cała roślina, choć cudna, jest silną trucizną, nasiona chyba też!
Twoje życzenia się spełniły i niech tak zostanie ;:196

Piękne liściorki już w dużej ilości sfrunęły na ziemię i pozostały wspomnieniem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kobeę okryłam z częściowym sukcesem, wiele pączków kwiatowych i najmłodszych pędów zmarzło, ale zależało mi na nasionach, skoro już się zawiązały, to chciałabym , żeby dojrzały.

Obrazek

A tak kwitła jeszcze przed mrozem

Obrazek

Wanienkowe jednoroczne uratowałam i jakby piękniej kwitną po mrozach ;:oj

Obrazek

Obrazek

Trójsklepkom też nie pozwoliłam w tym roku zmarznąć.

Obrazek

Jeszcze kwitną krokusy.

Obrazek

Rudbekia jakby dopiero odżyła.

Obrazek

Nawet maczek walijski jeszcze rozkwitł.

Obrazek

I oczywiście chryzantemy ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich gorąco, życząc pięknego weekendu. :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Martuś ;:196 :wit
Mój zachwyt nad kwitnieniami u Ciebie ;:138
A powiedz ,te drzewa z fotografii liściaste to na Twojej działce ,czy po za nią ?
Bo jak tyle liści spadnie uffff
Chryzantemki nr 1 w rankingu kwitnień jesiennych ;:138
A pracy w ogrodzie nie mało .
Zostawiasz chryzantemy na zimę i nie ścinasz? Czy tniesz po przekwitnięciu ?
Dużo zdrówka I odpoczynku w tej pięknej scenerii Twojego ogrodu
Marciu życzę ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie Martuś pokazałaś palate różnych barw jesiennych liści ;:173
Chryzantemy wszystkie śliczne. Wszystkie mi się podobają . Masz dużą już ich kolekcje ;:108
Kobra piękna. Ja już parę lat jak jej nie wysiewalam. A to po tym jak któregoś roku mi nie zakwitła. Szybko przymrozki ją załatwiły.
Pozdrawiam :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

A ja zachwycam się chryzantemami. :tan Cudne są! ;:138 ;:138
Ogród przydomowy to wspaniałe miejsce dla chryzantem, marcinków, a nawet nerine...
Po tygodniowej przerwie byłam dzisiaj na działce, by się przekonać, że moje chryzantemy nadal w pączkach, a ostatnia nerina tylko kolor pokazała, ale w pąku. ;:223

Wszystkiego dobrego, Martusiu. ;:167
Słonecznego długiego weekendu. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”