Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Grubas85
50p
50p
Od: 15 kwie 2021, o 23:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 7

Post »

Aniu, tak dokładnie :D ;:215 dziękuję!
Ile się oszukałam, pamiętałam, że coś z tym związane, ale nie mogłam wyszukać. Pamiętam, że pisałaś, że jesteś zadowolona, więc może poszukać i dla siebie :)
Pozdrawiam,
Iza
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

To nie ja pisałam a Przemek . :oops:
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Mam takie pytanie, bo spotkałam się z różnymi zdaniami... Myślałam, że ogławianie pomidorów to ucięcie wierzchołka, ale gdzieś czytałam, że wierzchołek się zostawia, a ucina pojawiające się grona. A wy jak robicie?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie zawsze ogławiam, w tym roku uciąłem wierzchołek za liściem po ostatnim przewidzianym gronie.
Przedstawiam pomidory czekoladowe selekcjonowane z pomidora sklepowego.
Serce to Kam 4A F3 , a okrągły to Kam5 F3. Nasiona będą z pokolenia F4 czyli już mniej więcej podobne.
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil , możesz napisać trochę więcej o tych pomidorkach ?
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

;:194 ;:226 Fajnie wyglądają ,jak dziewczynka i chłopczyk.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzaki wysokie mocne ciemno szarawo zielone, na początku sezonu nie chciały zawiązywać za Chiny owoców, teraz zaczynają wchodzić w pełnie dojrzewania, więc odmiany późniejsze. Skórka ruda dość mocna trochę przeszkadza w jedzeniu, w smaku dość dobre słodkawe. Miąższ malinowy, galaretka zielona
Waga pomidorów waha się w granicach 120 -200 g. Swoją drogą podobają mi się te paski idące od szypułki do blizny po słupkowej. Nie wszystkie mają ładne wyraźne. Nasiona w 2020 pobrałem ze sklepowego pomidora w typie Sweet Marmande, ale widać był F1 i rozszczepiło się na befsztyka, serce i okrągłego. Co mogę jeszcze dodać?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

clem3 pisze:Mam takie pytanie, bo spotkałam się z różnymi zdaniami... Myślałam, że ogławianie pomidorów to ucięcie wierzchołka, ale gdzieś czytałam, że wierzchołek się zostawia, a ucina pojawiające się grona. A wy jak robicie?
Ja różnie, w zależności od budowy krzaka. Jak wysoki to obcinam część od góry, co by o dach szklarni nie dotykały. Nad najwyższym pozostawionym gronem zostawiam parę liści. A w niższych uszczypuję zawiązki/grona. Zrobiłam redukcję dwa tyg. temu.
U mnie w szklarni wszystkie krzaki jeszcze zdrowe, zielone. Zdarzają się owoce nagryzione z gąsienicą w środku, w górnych partiach krzaka. Pierwszy rok mam takiego lokatora w pomidorach. Natomiast w gruncie z 6 krzaków zebrałam kilka owoców i weszła choroba (łodygi brązowe), owoce gniją. Ale to tylko kilka krzaków (faworyt i malinowy olbrzym), których nie zmieściłam w szklarni. W donicach pod gołym niebem Betaluxy karłowe i Pink Passion stracily liście, ale owoce dojrzewają zdrowe.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla mnie Sweet Marmande , to jeden z lepszych w tym sezonie . Grona regularne , owoce smaczne
bez skaz , rośliny zdrowe . Podobne do Raf , ale skórkę mają cieńszą . Oby się nie rozszczepiły .
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie sprawdziłem wtedy odmiany jaką kupiłem czego żałuję, jak patrzyłem na oferty sklepów nasiennych, to czekoladowych pomidorów jest kilka co najmniej, które wyglądają identycznie jak sweet marmande, możesz mieć odmianę ustaloną na której podstawie robią te krzyżówki towarowe. :D
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Telimenka pisze:
clem3 pisze:Mam takie pytanie, bo spotkałam się z różnymi zdaniami... Myślałam, że ogławianie pomidorów to ucięcie wierzchołka, ale gdzieś czytałam, że wierzchołek się zostawia, a ucina pojawiające się grona. A wy jak robicie?
Ja różnie, w zależności od budowy krzaka. Jak wysoki to obcinam część od góry, co by o dach szklarni nie dotykały. Nad najwyższym pozostawionym gronem zostawiam parę liści. A w niższych uszczypuję zawiązki/grona. Zrobiłam redukcję dwa tyg. temu.
U mnie w szklarni wszystkie krzaki jeszcze zdrowe, zielone. Zdarzają się owoce nagryzione z gąsienicą w środku, w górnych partiach krzaka. Pierwszy rok mam takiego lokatora w pomidorach. Natomiast w gruncie z 6 krzaków zebrałam kilka owoców i weszła choroba (łodygi brązowe), owoce gniją. Ale to tylko kilka krzaków (faworyt i malinowy olbrzym), których nie zmieściłam w szklarni. W donicach pod gołym niebem Betaluxy karłowe i Pink Passion stracily liście, ale owoce dojrzewają zdrowe.
Też miałam takiego lokatora. Raz przyłapałam na gorącym uczynku białego motyla jak coś majstrował przy jednym krzaczku i potem właśnie na tym krzaczku urzędowała zielona gąsieniczka.
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tam Wasze pomidory? U mnie ciagle plonują, w tamtym roku już na koniec sierpnia miałem po pomidorach :)
Obrazek

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też jeszcze ciągnę . Większe i zapalone pozbierałam .
Obrazek
Grubas85
50p
50p
Od: 15 kwie 2021, o 23:05

Post »

Ja swoje pomidory w tunelu Wyrwałam już wszystkie. Było jeszcze trochę zielonych, ale totalnie niedojrzewaly. Szklarnia zostala zagospodarowana na rzecz salat i rzodkiewki :)
Zastanawiam się nad jakimś przygotowaniem tunelu by można w nim Było uprawiać salate i rzodkiewke od wcześnej wiosny, jeszcze nie mam pomysłu na zabezpieczenie przed mrozem :)
Pozdrawiam,
Iza
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozmyślam nad ciepłym kompostownikiem w tunelu do podgrzewania .
Sporo pomidorów już zlikwidowałam w tym miejscu rośnie sałata , rzodkiewka i kapusta pekińska .
Teraz najlepiej dojrzewają mniejsze pomidorki , większe dojrzewam w domu .
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”