Moje storczykowo - Jeanne
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Asiu gdzieś mi się zagubił Twój wątek i spóźniłam się na rozkwitanie dendrobium
Jest przecudne
moje powolutku paczki formuje
A relacja z rozkwitu "ciapka" bardzo ciekawa i model również bardzo mi przypadł do gustu :P
U mnie również pączki żółkną na potęgę i to właśnie na nowych "własnych" pędach
nie wiem, to jakaś plaga, czy co
odleciało mi już ze 20 pączków z falenopsisów
dendrobia nobile na razie najlepiej sie trzymają tfu tfu tfu (żeby nie wykrakać) 
A relacja z rozkwitu "ciapka" bardzo ciekawa i model również bardzo mi przypadł do gustu :P
U mnie również pączki żółkną na potęgę i to właśnie na nowych "własnych" pędach
Joasiu urocze kwiatki ma "Mućka"
a co do żółknięcia pąków to ja w sumie jestem zadowolona, bo u mnie tylko jeden stracił wszystkie pąki z dwóch pędów - został tylko jeden kwiatek, podejrzewam, że moje storczyki teraz zbyt rzadko podlewam, bo podłoże z OS jest jednak bardzo grube i szybciej przesycha, a drugi phalaenopsis to już w ogóle mnie zdziwił, bo miał olbrzymie pąki, które były pąkami ponad 4 miesiące i nigdy się nie otworzyły, a już zwiędły
a co do żółknięcia pąków to ja w sumie jestem zadowolona, bo u mnie tylko jeden stracił wszystkie pąki z dwóch pędów - został tylko jeden kwiatek, podejrzewam, że moje storczyki teraz zbyt rzadko podlewam, bo podłoże z OS jest jednak bardzo grube i szybciej przesycha, a drugi phalaenopsis to już w ogóle mnie zdziwił, bo miał olbrzymie pąki, które były pąkami ponad 4 miesiące i nigdy się nie otworzyły, a już zwiędły
- BEATA55555
- 200p

- Od: 22 wrz 2008, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeanne pisze:Przewiać na pewno nie przewiało, bo w tym pokoju nie wietrzę zimą...myśle że może miał za sucho, nie wprawiłam się jeszcze w podlewaniu dendrobiummam nadzieję że reszta pączków się rozwinie
![]()
życzę Wam jak najmniej (a najlepiej wcale )opadających pączków![]()
Monisiu, a Tobie sabotek wszystko wynagrodzi![]()
Na pocieszenie dla Wszystkichzapraszam na relację z rozwoju pączka mojej ukochanej
"mućki" :
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
A tu Biała Dama, postanowiła zrobić mi niespodziankę i przedłuża pęd (bardzo przepraszam za jakość fotki)
Ten plamkowy uroczy taki jakby woskowany!
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Jakie miłe i liczne
odwiedziny
Tak Beatko, "mućka" ma takie grube woskowe płatki, pierwszy raz takiego storczyka spotkałam i od rzau wiedziałam że musi być mój
Madziu, takie słowa z Twoich ust to dla mnie zaszczyt
Soniu, podejrzana sprawa z tymi pączkami, żeby uschły zanim się otworzą
u mnie też nie jest źle jeśli chodzi o opadanie pączków, mój żółty tygrysek stracił jednego pączka z przedłużenia pedu, ale teraz ma nowy i na nim 3 pączki, na razie zielone, odpukać
no i to Dendrobium, straciło już 2 pączki i drżę o następne
Dorotko, to chyba przez tą porę niesprzyjającą, storczyki dziwnie się zebrały na kwitnienie, chciały nam "pokolorować" zimę i na tym tracą niestety
cieszę się że podoba Ci się moje Dendrobium, trzyamm kciuki za pączki Twojego
Pestko, marzenia się spełniają
ten storczyk pochodzi z OBI więc zaglądaj tam
Aniu właśnie taki miałam zamiar (i "mućka" najwyraźniej też
), wnieść trochę radosci, bo ostatnio u wszystkich smutno z powodu opadających pączków
Dusia, szukajcie a znajdziecie 8) u ciebie też same piękności
Arielu, już do Ciebie lecę
Tak Beatko, "mućka" ma takie grube woskowe płatki, pierwszy raz takiego storczyka spotkałam i od rzau wiedziałam że musi być mój
Madziu, takie słowa z Twoich ust to dla mnie zaszczyt
Soniu, podejrzana sprawa z tymi pączkami, żeby uschły zanim się otworzą
Dorotko, to chyba przez tą porę niesprzyjającą, storczyki dziwnie się zebrały na kwitnienie, chciały nam "pokolorować" zimę i na tym tracą niestety
Pestko, marzenia się spełniają
Aniu właśnie taki miałam zamiar (i "mućka" najwyraźniej też
Dusia, szukajcie a znajdziecie 8) u ciebie też same piękności
Arielu, już do Ciebie lecę
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p

Kasiu,Teresko, Gelatynko, dzięki wielkie
bardzo lubię tego ciapatka i mimo że ma na nowym pędzie tylko 3 pączki to i tak się cieszę ze mogę oglądać te cudne kwiaty (praktycznie non stop, bo dosłownie kilka dni temu przekwitł stary pęd
) a nazwa "mućka" funkcjonowała na Forum jeszcze zanim ta moja do mnie trafiła
ale to akurat do mojego storczyka przylgnęła na dobre
Dusia, twoje ostatnie nabytki są oryginalne, ja bezskutecznie szukam np takiego z liśćmi w kropki, nie mówiąc o tych w typie Ever Spring czy Elegant Polka Dots
Dusia, twoje ostatnie nabytki są oryginalne, ja bezskutecznie szukam np takiego z liśćmi w kropki, nie mówiąc o tych w typie Ever Spring czy Elegant Polka Dots
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Joasiu, piękne zdjęcia
bardzo lubię takie "mućki"
Opadanie pączków...odpukać, jeszcze nie miałam tego problemu, ale czy nie jest to sprawa zbyt niskiej wilgotności w otoczeniu storczyka
Może dodatkowe tacki z keramzytem pomogłyby co nieco?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Jeanne
- 1000p

Guciu, dziękuje za miłe słowa
Co do pączków, u mnie to chyba sprawa za niskiej temperatury...było kilka dni siarczystych mrozów i cuda robiłam by tylko podnieść temperaturę (specjalnie dla storczyków dogrzewałam pokój dmuchawą
), ale i to było za mało...wilgotność jest w porządku, wszystkie stoją na tackach z keramzytem...fakt, prócz dendrobium
i w tym wypadku chyba też za rzadko podlewam
pierwszy raz mam z tym gatunkiem do czynienia, na błędach się człowiek uczy
przy kolejnym kwitnieniu już będę wiedziała co i jak (no i na wiosnę planuję przesadzenie go do przezroczystej doniczki
)
Co do pączków, u mnie to chyba sprawa za niskiej temperatury...było kilka dni siarczystych mrozów i cuda robiłam by tylko podnieść temperaturę (specjalnie dla storczyków dogrzewałam pokój dmuchawą
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki