Wczoraj w nocy +8/ +9 st. C. W dzień +15/+16 st. C. Do wczesnego popołudnia pochmurno, później więcej słonecznych chwil. Dzisiaj w nocy ponownie +8/+9 st. C.
W ogrodzie wychodzą lilie i aktywne jest już ubiegłoroczne pokolenie kolczaków zbrojnych. Wśród drzew słychać coraz więcej pszczół.
Pojechałem na działkę włączyć wodę i trafiłem w koszmarną pogodę. Temperatura +4 +6 st C. Na przemian słońce i chmury, paskudna wichura. No i na przemian deszcz i solidny grad. Po ataku gradu było biało jak w zimie. Jednym słowem spóźniona marcowa pogoda.
W nocy bez przymrozków, w dzień około 8 C ale wieje silnie i zimno. Przepaduje, nawet momentami intensywnie. Zaczynają kwitnąć brzoskwinie i morele, forsycja w końcu zakwitła. W Toruniu odległym o 20 km forsycje kwitną od 2 tygodni, zaczynają ałycze
Od poniedziałku widać, że rzepak zaczyna kwitnąć, czyli jak w zegarku. Środa była słoneczna i +21 st. C, noc ciepła. Czwartek +23 st. C. Noc z zapowiadanym deszczem i temperaturą +10/+11 st. C.
Nektaryna Fantasia, Szara Reneta i grusza Dobra Ludwika.
Miniona noc, ciepła +6C. Dzień pochmurny, deszczowy z temp.12C. Dziś zakwitły pierwsze jagody kamczackie. Od jutra zapowiadają powrót do normalności, czyli noce z przymrozkami i w miarę słoneczne dni.
+4 mokro i wietrznie, w nocy zapowiadają -3, a we wtorek -4, jakoś wiosna taka przyjemna ciepła jak w czwartek nie może się ustabilizować. Ciekaw jestem jak taka pogoda wpłynie na owocowanie drzew.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Przedwczoraj super ciepło, 21C, Wczoraj deszcz cały dzień , dziś znów słońce i około 10C ale z zimnym północnym wiatrem. We wtorek nad ranem było -4C i niestety pomarzły kwiaty moreli. Wegetacja ruszyła na całego