K37 ma liście regularne dobrze kojarzę? Nasiona mam z AWN wzeszły pięknie,
ale wszystkie siewki mają liście ziemniaczane Ciekaw jestem co to może być za odmiana
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Musiała nastąpić pomyłka. K/37 nie ma ziemniaczanych liści. Temat nawet konsultowałam w zeszłym sezonie z Anią Kozulą na potwierdzenie.
Może darczyńca się odezwie
Bart," K 37/3 F10 2015 " - z tego roku - 2015- nie sadzę by te nasiona były z odmiany ustalonej. A choćby się już jako tako ustaliły, to jednak nie w tym pożądanym kierunku. Porzuć je, nie ma sensu ciągnąć nieudanego owocu.. Ania kozula, nie wiem czy dokładnie pamiętam - robiła krzyżówki w latach 2008-2009-2010 . Może dziewczyny lepiej pamiętają?. 2015 r- to jest zbyt krótki okres by mówić, że odmiana się ustaliła. Jeszcze może się rozszczepić a i różne dziwolągi mogą się pojawić. Moje K-37 od nr 5 już trzeci rok rosły identyczne czyli f-ki nr 5,6,7 . W tym roku będzie f8 o ile siostra je wysiała.
Wg. mnie w 2010 roku krzyżówki z grupy K/37 były wypuszczone jako F7. Tak więc w 2015 na pewno były ustalone.
U nas w 2014r. mieliśmy K/37 F7 i owoce były takie jak pisała Ania Kozula. Do dzisiaj z przerwami uprawiamy je
i nie widzę żadnych odstępstw czy to w wyglądzie czy też w smaku.
Kazik.
Pamiętajcie o ogrodach, przecież stamtąd wyszliście. Jonasz Kofta
Hmm, być może ja coś pokręciłam. Fakt, mogę już nie pamiętać, to już kawał czasu minęło. Nasionka dostałam K37 z f3, rozszczepił się na okrągłe karbowane i okrągłe gładkie w 2011r, ciągnęłam te gładkie jeszcze rok, ( karbowane odrzuciłam),przerwa w uprawie i wznowiłam uprawę w 2019 - f5, 2020 - f6, 2022- f7 . W tym roku będą f8. No to już chyba się nie rozszczepi, bo bardzo smaczny jest.
Dzięki Maraga, jak zwykle jesteś niezastąpiona .Tak, to chyba z tych. Jejku, jak to dawno było -12 la temu. I te katastrofalne powodzie . A teraz z kilku wysianych nasionek K-37 siostrze wzeszły tylko 2 szt.