Całkiem nowy kawałek raju

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Całkiem nowy kawałek raju

Post »

Witaj Dorotko :wit
Jestem zachwycona otoczeniem działki, piękne miejsce wybrałaś na stworzenie swojego raju. Imponujące zakupy i cudowne róże zabrane ze starego ogrodu, aż mi się w głowie zakręciło :D
Będę kibicować, z niecierpliwością czekam również na początki warzywnika.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko dziękuję za pw! Kartoniki wyglądają zjawiskowo i wiem że w Twoich rękach wyrosną na wspaniałe krzewy! Pod odpowiedzią dla mnie jest zdjęcie z cudownym ciemno czerwonym rododendronem...czy znasz jego imię? zauroczył mnie tym niespotykanym kolorem ;:167 Nie dotarłam jeszcze do sklepu z popularnej sieci, bo niestety w Krakowie wzrasta fala zachorowań, a ja z tych co do szczepień mają przeciwwskania i muszę uważać. Zakupione rododendrony to duże piękne zapączkowane sadzonki ;:215 Niech rosną zdrowo! Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko
Widzę, że poszalałaś z zakupami ale to taka frajda. :heja
Jak się nazywa ta wierzba na pniu, ja planuję kupić na pniu Mt Aso bo podobają mi się te różowe bazie.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Przepiękne kompozycje kwiatowe z bratków i różaneczników,kolory tak piękne,że oczu od nich oderwać nie można ;:138 ;:215
A dopiero będzie się działo w ogrodzie w trakcie sadzenia roślin zamówionych ;:oj ;:oj ;:oj
Ogród pięknie i z rozmysłem zaplanowany-podziwiam gust,zapał etec.etc.
Pozdrawiam :wit i miłego weekendu życzę ;:3 ;:3 ;:3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

:;230 Biedni ci nasi mężowie, co oni z nami mają. Choć mój w centrach ogrodniczych to już gorszy jest ode mnie, teraz to ja muszę stopować jego :shock:
Jak te wszystkie nowości u ciebie zakwitną to oniemiejemy ;:173 Ciekawe czy róże w kartonikach będą zgodne z etykietami. U mnie ani jedna nie zakwitła zgodnie z oczekiwaniami...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko doskonale Cię rozumiem, ja też latam jak opętana w sklepie z roślinami ;:oj Ostatnio z moim M pojechałam do szkółki i przyciągnęłam dwie azalie japońskie.Nie kupiłam więcej, bo dopiero byliny odkopywali po zimie. Za tydzień planuję znów pojechać.
Róże angielskie z kartoników to loteria, jak zakwitną to będziemy je identyfikować.Ty jako pierwsza na pewno je rozpoznasz, w końcu masz doświadczenie w tej dziedzinie.
Seria królewska kusi, sama bym chciała całą świtę, ale chyba na tarasie sobie je posadzę ;:306
W sumie jednego w rogu bym jeszcze posadziła, bo sąsiad szopkę stawia w rogu, to i cień tam będzie przez większość dnia.
Dorotko Wszystkiego Dobrego, mokrego Dyngusa i miłego dnia ;:168
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witam jeszcze świątecznie! :wit

Dość długo nie pisałam, zajęta ogrodem i sporą ilością pracy. Przygotowujemy ziemię pod glebogryzarkę i już wkrótce mam nadzieję uda nam się wymieszać i troszkę rozluźnić tę naszą glinę. Praktycznie cała działka wysypana odkwaszonym torfem. Teraz pozostaje nam uruchomić sprzęt i wreszcie będę mogła obsadzić dwie zaplanowane wcześniej rabaty. Poza tym dojechały kolejne paczki z roślinami, z których część już posadziłam :D Na stałe miejsce poszły dwa lilaki, dwa drzewka owocowe, wierzba, wszystkie rododendrony / w tym kolejny nabytek ? Kazimierz Wielki/. Posadziłam trzy azalie, kolejne cisy, lilie, przycięłam też wszystkie róże. Cięcie było bardzo mocne ? całkiem spora część przycięta równo z gruntem. Nie wiem czy dadzą radę odbić, ale poczekam, bo wykopać zawsze zdążę. Niektóre wyglądają nieciekawie i nie widać u nich żadnych oznak życia, ale wiele razy przekonałam się, że róże to twarde zawodniczki i potrafią odbić praktycznie od zera, więc może nie będzie tak źle. Byliśmy z mężem po końskie złotko i trzy beczki nastawione. Teraz tylko potrzeba ciepła, słoneczka i trochę deszczu. Ten ostatni właśnie pada od jakiś dwóch godzin...
Wiosna u mnie jeszcze bardzo skromna, ale kilka fotek z ogrodu jest.

Obrazek

Jadziu, upolowałam azalię Scheeperle :D Piękny, choć niewielki krzaczek, ale już widać, że będzie dużą ozdobą rabaty. Masz rację, że dopóki roślinki małe, to kupujemy bez opamiętania. Jak oglądam niektóre maleństwa w doniczkach, to zastanawiam się kiedy urosną na tyle, żeby je zobaczyć z daleka? ;:306

Obrazek

Gosiu-Margo, już wiesz gdzie kupowałam swoje Rh ;:196 Co do berberysów? Na razie mam trzy sztuki, ale to maluchy. Za to każda z odmian w innym kolorze i mam nadzieję, że na rabacie, którą wymyśliłam będą się ładnie prezentować.

Fragment rabaty z różanecznikami

Obrazek

Halszko, sekretów odnośnie uprawy rododendronów nie mam żadnych. Sadzę w kwaśne podłoże, dokarmiam, obrywam przekwitnięte kwiaty /w miarę możliwości/ i dbam aby miały wilgoć, bo wiem, że nie lubią suszy. I to w zasadzie tyle. Zawsze rosły zdrowo i w zasadzie nigdy nie sprawiały żadnych problemów. Kilka lat temu jednego musiałam przesadzić, a był to już dość spory egzemplarz. Wtedy nieco zagłębiłam się w temat, bo miałam spore obawy, czy przetrwa tę przeprowadzkę. Przeczytałam, że nie należy go wsadzać na nowym miejscu głębiej niż rósł, a na tym samym poziomie.Tak zrobiłam i przyjął się bez problemu. Mam nadzieję, że te nowe nabytki zechcą rosnąć i będą cieszyć obfitym kwitnieniem ;:131

Kazimierz Wielki

Obrazek

Kasiu, kupowanie roślinek to frajda dla każdego ogrodnika. A jak jeszcze te roślinki zaczynają wypuszczać nowe listeczki, a potem kwitną pięknymi kwiatami, to radość jest podwójna ;:215 Rododendrony wcale nie są trudne w uprawie. Mają też tę zaletę, że zdobią je nie tylko kwiaty, ale zimozielone liście. Lubią lekko zacienione, zaciszne miejsca, ale moje miały też całkiem sporo słońca. Szczególnie ten fioletowy połączony z różowym. Tamta część działki była dość słoneczna. Myślę, że pod Twoją troskliwą opieką i dobrą ręką do roślin będą zachwycać i na kupnie jednego, czy dwóch się nie skończy.

Obrazek

Krysiu, wspaniale, że kupiłaś Bolesława Chrobrego ;:196 Na pewno znajdziesz dla niego miejsce godne króla. Będziemy wzajemnie podziwiać nasze Rh. Bardzo jestem ciekawa kwiatów i tego koloru, bo na zdjęciach wygląda rewelacyjnie. Ja poluję jeszcze na Królową Jadwigę, ale jeśli znajdę Królową Bonę, to też kupię.

Rozchodnik od Dorotki korzo_m

Obrazek

Gosiu-megi1402, bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 Otoczenie działki jest rzeczywiście ładne. Dookoła same lasy, spokój, cisza. Oby tak zostało, bo takiego miejsca szukaliśmy.
Z warzywnika, to na razie będą pomidorki, ale w donicach, bo mąż chyba nie zdąży nic innego zrobić. Pokazywałam mu Twoją skrzynię i powiedział, że zrobi. Materiał już jest, tylko na wykonanie trzeba czasu, bo jeszcze kilka innych pomysłów czeka na realizację. Obawiam się, że sezonu nie wystarczy na to wszystko.

Obrazek

Marysiu, kartonikowe róże mają się bardzo dobrze. Z 11 sztuk, tylko jedna odstaje, a reszta siedzi w doniczkach i już mają małe listeczki ;:167 Bardzo jestem ciekawa co też z nich wyrośnie? Ciemnoczerwony rododendron - to Kali, a przynajmniej pod taką nazwą go kupiłam. Tak, seria królewska warta była swojej ceny, bo krzaczki ładne i dość spore. Wszystkie już posadzone na stałe miejsca.

Obrazek

Ewa-ewita, poszalałam, a nawet nieco przeholowałam z budżetem w tym miesiącu, tym bardziej, że rośliny w porównaniu z innymi ogrodowymi pomysłami, to niewielka część wydatków. Za jakiś czas pokażę nowy domek ogrodniczy oraz wymyślone przeze mnie kratki z donicami na taras. Pomysł mój ? wykonanie męża ;:224 Wierzba, o którą pytasz to ? Klimarnock.

Obrazek

Arkadius, dziękuję za uznanie dla brateczków :) Uwielbiam ich kolorowe buźki. A rododendrony mam nadzieję, że kolorystycznie będą podobne do zamieszczonych w internecie zdjęć. Planowanie nowych nasadzeń to czysta przyjemność, a potem sadzenie tego wszystkiego w realu, chyba jeszcze większa.

Obrazek

Małgosiu-clem, nasi mężowie mają do nas anielską cierpliwość. Jak przywiozłam Kazimierza Wielkiego i kolejne dwie borówki, magnolię oraz drugiego lilaka, to tylko spytał - Czy jeszcze coś jest w samochodzie do wyjęcia? :;230
Z różami z kartoników zawsze jest loteria, ale jest ryzyko-jest zabawa. Różnie u mnie z tym bywało. Czasami była totalna klapa i potem obdarowywałam chętnych takimi niespodziankami. Ale zdarzały się też takie piękności jak np. Stephanie Baronin zu Guttenberg, Leonardo da Vinci, William Shakespeare, Abraham Darby, Winchester Cathedral i wiele innych. Jestem bardzo ciekawa co będzie w tym roku? Na razie wszystkie siedzą grzecznie w donicach i powypuszczały już pierwsze listeczki.

Obrazek

Aniu-Annes, zacznę chyba omijać szerokim łukiem wszystkie szkółki, bo inaczej zbankrutuję. Jeszcze tylko lilie zamówione przyjdą, muszę dokupić jednego cisa, bo zabrakło przy ogrodzeniu, oczywiście poluję też na Królową Jadwigę i na razie na tym koniec. Po glebogryzarce trzeba będzie wytyczyć dwie rabaty i posiać trawę. Potem się zobaczy? ;:224
Też bym chciała całą serię królewską kupić. Jest ich osiem, z czego pięć sztuk już mam. Poluję na Królową Jadwigę, na resztę mogę poczekać do następnego sezonu.
Róż kilka będę musiała odkupić, bo bardzo źle rokują po zimie. Na razie przycięte do poziomu gruntu i czekam, ale złudzeń nie mam ? kilka wypadnie na pewno :( Co wyrośnie z kartoników, okaże się w czerwcu. Na pewno pokażę wszystkie.
Dobrego tygodnia, Aniu ;:196

Po zimowej szarzyźnie, każdy, nawet najmniejszy kwiatuszek, bardzo cieszy

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Dorotko :wit . Cieszą te kolorowe maluszki o tej porze roku ;:138 . U mnie róże też nieciekawie tego roku ale powiem szczerze, że nie robiłam nawet kopczyków więc w sumie i tak dobrze, że mi nic nie wymarzło całkiem ;:224 . Super, że miałaś czas na sadzenie nowych nabytków i powoli zapełniasz działkę ;:138 . Oby tylko pogoda była lepsza bo póki co to u mnie zima i z niecierpliwością czekam na ciepło. Pozdrawiam serdecznie :wit .
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Oj tak ;:108 W tej chwili wystarcza najmniejszy kwiatek, żeby przyciągnąć nasz wzrok. A jeszcze te wczesnowiosenne mają takie intensywne barwy, że naprawdę trudno ich nie zauważyć. Aż Ci zazdroszczę tych emocji związanych z kupowaniem nowych roślin, chociaż dziury w budżecie powstają wtedy ogromne. Ale jak im się oprzeć, kiedy każda etykieta obiecuje ucztę dla oczuObrazek Oby tylko pomarzły, bo wiosna jak na razie raczej zimna.
Pozdrawiam ciepło ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Doroto sporo prac wykonaliście ;:138 już roślinki fajnie posadzone, będzie pięknie. Co do róż to jedna moja nowość sadzona jesienią też czarna, mam nadzieję, że wykaże chęć życia i odbije.
Napisz co lepsze na początek zasilania nawóz hydrokomplex czy rozcieńczony gołębnik.
Cieszę się, że rozchodnik tak ładnie wygląda, widać do dobrej ogrodniczki pojechał.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, poczytałam dokładnie, co sobie do ogrodu kupiłaś i muszę powiedzieć, że jestem w szoku. :shock: Zaopatrzenie roślinne godne dużej szkółki ogrodniczej ;:138 ;:138 , no ale Ty masz gdzie to wszystko wysadzić, tylko roboty przy tym tak dużo, że nie zazdroszczę. ;:185 :lol:
Niech wszystko znajdzie godne miejsce i cieszy Ogrodniczkę. ;:215 :tan ;:196
Tymczasem pierwsze wiosenne kwiatuszki już zdobią ogród i cieszą oczy. ;:215 ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dorotko w pierwszym sezonie, a już będzie kwiatowy szał jak zakwitną Rh i azalie bo widać że maja sporo pąków. Krokusików też już parę masz resztę dokupisz jesienią, do tego jakieś inne wiosenne cebulowe i już przyszła wiosna będzie bogatsza. Szkoda ,że pogoda wciąż płata nam figle ;:222 ,ale to wiosenne uroki jednak przyroda nic sobie nie robi z tych anomalii wszystko zaczyna się budzić ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Uwielbiam obserwować nowo powstające ogrody ;:oj Trochę inspiracji mi się przyda bo i u mnie dopiero powstają rabatki więc chętnie Dorotko będę zaglądać do Ciebie :wit
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Dorotko piękne zakupy zrobiłaś , jak tak dalej pójdzie to szybko w nowym ogrodzie zbraknie miejsca ;:215
Przepiękne rodki zostawiłaś w starym ogrodzie, a nowych też Ci zazdroszczę pozytywnie i niech równie pięknie rosną ;:333
Ja nie mam możliwości kupna ich w marketach i zamawiam wszystko przez internet.Teraz zamówiłam 4 królewskie i dwie azalie . Wczoraj Pan zadzwonił, że trzy już są niedostępne, a tak się cieszyłam na samą myśl, że będę je miała ;:145
Pozdrawiam cieplutko i życzę ;:3 ;:3
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko nowe nabytki serii królewskiej już posadzone przy płocie i widać, że to solidne krzaczki.
Mają zdrowe i soczyste liście oraz dużo pąków. Wiem, że w oddalonej kilka km od mojego miejsca zamieszkania szkółce mieli serię królewską, więc jak nie będziesz mogła dostać to chętnie Ci wyślę :uszy
U mnie zimnica i wczoraj padał śnieg, ale już go nie widać.Nie wychodzę do ogrodu ,bo bardzo wieje i nie chcę się przeziębić ;:oj Ostatnio tylko wysypałam cały worek kory i to wszystko.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”