Rosynant, Króla Sobieskiego to mam wsadzonego w ubiegłym roku ale to u mnie jest gruszka o tej nazwie....? Adam Mickiewicz (jabłoń) rośnie ładnie, liczę ,że w tym roku zaowocuje ( mam go chyba z eko).
Stare, dobre jabłonie część 1
-
garom
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stare, dobre jabłonie
Kamil, mam od nich tę P.Staropolską,ale jeszcze nie owocowała więc nie wiem co za cudo. Obawiam sie, że może być O. Inflancka, a że mam też Papierówkę Słodką więc Staropolska może trafić do sąsiadów albo rodziny jak mi tegoroczne szczepienia wszystkie się odliczą. Na Kalwilę Jesienną w Polsce możesz liczyć tylko w Bolestraszycach koło polowy pażdziernika maja w sprzedaży około kilkadziesiąt drzewek. W ubiegłym roku Szymczak miał ją w ofercie, ale jak się okazało była to Zimowa a nie Jesienna (rozmawiałem z nim na ten temat i chciał ode mnie zrazy Jesiennej). Nie wiem czy w tym roku Ziobrowski w eko-ogrodniku jej nie ma, bo mu podpowiadałem sprowadzenie zrazów z Niemiec...? U Lisak mieli kiedyś Malinową tylko Oberlandzką.
Parę lat temu jakaś szkółka w Czechach miała Kalwilę Jesienną Czerwoną w sprzedaży, ale nie wysyłali do Polski, a odległość do nich miałem taką samą jak do Bolestraszyc (ponad 350 km w jedną stronę) więc wymiękłem i nie pojechałem. Za to udało mi się zdobyć ją od kolekcjonera z Polski (komuś podsyłałem zrazy z info,że jeszcze nie owocowała i wymaga sprawdzenia zgodności, może Tobie...) ,ale ze szczepiona na Antonówce to jeszcze nie zaowocowała (miała w 2020 roku jeden kwiatek ale mróz z 22 maja go załatwił). 
Rosynant, Króla Sobieskiego to mam wsadzonego w ubiegłym roku ale to u mnie jest gruszka o tej nazwie....? Adam Mickiewicz (jabłoń) rośnie ładnie, liczę ,że w tym roku zaowocuje ( mam go chyba z eko).
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
garom Mam szczep czerwonej jesiennej , 5 cm, ale dzielnie walczy, choć non stop ma przeciwności, kury odgrodzone, trawa wypielona, mszyce topsin trzeba będzie użyć, a nie bawić się wywar z tytoniu
Przesadziłem podsypałem nawozem, może zacznie brać się za życie, sąsiedzi to czosnek i cebula ozima. Do Bolestraszyc też kawał drogi. Choć bliżej niż do Uniejowa.
Rosynant
próbowałeś tej Papierówki polskiej? A ten pniak miał kiedyś jakieś nawet bardzo marne jabłko? Nawiasem mógł bym prosić, żebyś założył swój własny wątek z luźniejszymi i trochę filozoficznymi dywagacjami na temat podejścia do drzew owocowych? Ewentualnie możemy założyć patronite.
Rosynant
-
gienia2000
- 200p

- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Też z nim rozmawiałem. Mówił, że ma w ofercie Kalwile Czerwoną Jesienną. Jak zwróciłem uwagę, że to Zimowa, to zarzekał się, że jesienną mi wyśle bo posiada. Kupiłem jesienią 2020. Czyli mam zimową?garom pisze:... W ubiegłym roku Szymczak miał ją w ofercie, ale jak się okazało była to Zimowa a nie Jesienna (rozmawiałem z nim na ten temat i chciał ode mnie zrazy Jesiennej) ...
-
garom

Pożyjemy zobaczymy, jak Ci zaowocuje to będziesz wiedział.
Moja rozmowa z nim była wiosną 2020 więc może zdobył zrazy do szczepienia Jesiennej.
Kamil, w razie czego (po ewentualnym owocowaniu) to przypomnij mi się w sprawie zrazów Jesiennej byś miał w końcu tę poszukiwaną odmianę.
Kamil, w razie czego (po ewentualnym owocowaniu) to przypomnij mi się w sprawie zrazów Jesiennej byś miał w końcu tę poszukiwaną odmianę.
-
gienia2000
- 200p

A nóż, widelec ...garom pisze:Pożyjemy zobaczymy, jak Ci zaowocuje to będziesz wiedział ...
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Z opisu i zdjęć to ta kalwia czerwona rosła u mojej babci. Wszyscy nazywali ją malinówką ale miąższ na 100% był lekko czerwony. Została jednak wycięta kilka lat temu. Smak jak dla mnie ok choć trochę mało soczysty. W zeszłym roku u klienta jadłem raczej oberlandzką ok 100 letnie drzewo i zdecydowanie bardziej w smaku mi pasowało. Zrazy pobrałem 2 tygodnie temu i zaszczepię u siebie bo smak rewelacja.
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Z wszelkich opisów to właśnie Kalwila jest rewelacyjna w smaku.
Kiedyś w moim rodzinnym domu rosła taka stara malinówka. Duże ,bordowe owoce,
różowe pod skórką, słodkie ,aromaryczne, chrupiące.Jak brałam jabłko do szkoły
to wszystkie koleżanki pomagały mi jeść
Niestety drzewo uschło już dawno
temu.Szukam takiej samej ale bezskutecznie
Mam niedaleko stary opuszczony sad w lesie i rośnie tam malinówka ale raczej
Oberlandzka.Owoce ma z wyglądu podobne ale miąższ w nich taki nijaki,
miękki i bez smaku.
Kiedyś w moim rodzinnym domu rosła taka stara malinówka. Duże ,bordowe owoce,
różowe pod skórką, słodkie ,aromaryczne, chrupiące.Jak brałam jabłko do szkoły
to wszystkie koleżanki pomagały mi jeść
temu.Szukam takiej samej ale bezskutecznie
Mam niedaleko stary opuszczony sad w lesie i rośnie tam malinówka ale raczej
Oberlandzka.Owoce ma z wyglądu podobne ale miąższ w nich taki nijaki,
miękki i bez smaku.
-
garom

No cóż, o smakach się nie dyskutuje...., jeden lubi jedno a drugi co innego. Dla mnie Oberlandzka to watowate jabłko trochę styropianowe, ale dam radę zjeść i takie jak nie ma innego. Kalwila z czasem na drzewie przejrzewa i staje się mało soczysta, ale w w fazie właściwej dojrzałości jest krucha, różowa, soczysta bardzo słodka i z posmakiem malinowym. Oberlandzką trzeba jeść niezbyt dojrzałą bo wtedy ma trochę w sobie soku i nie jest watowata ale trudno w to utrafić.
-
gienia2000
- 200p

Kosztela czy Beforest naturalnie rosnący tworzy szerszą koronę? Która jest bardziej smukła?
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Dla zainteresowanych Szymczak na jesieni ma mieć kalwię czerwoną jesienną (teraz szczepili). Chciałem zrazy kupić ale wszystko wykorzystali.
Następna część 2 wątku znajduje się tutaj viewtopic.php?f=34&t=123092
Następna część 2 wątku znajduje się tutaj viewtopic.php?f=34&t=123092