Stare, dobre jabłonie część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Rosynant
200p
200p
Od: 24 wrz 2020, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stare, dobre jabłonie

Post »

... to jest wątek merytoryczny i prosimy o konkretne w nim wypowiedzi/Karo
Jeśli dobrze zrozumiałem: pomnik tłoczenia jabłek, ani ludowa piosnka o jabłeczniku nie ma merytorycznego związku z wątkiem o starych dobrych jabłoniach?
:lol:

Jakkolwiek rozumiem dążenie do, hm, "merytoryki" - cokolwiek miałaby oznaczać - zdałoby się jednak że w tym celu przydatne byłyby jednak jakieś wypowiedzi w temacie, a przekraczające informacyjnie "merytorykę" jakichsi gugli czy wikipedyj, skądinąd przecie łatwiej dostępnych.
Acz mogę być w błędzie, wszak już nie te czasy, a i wiedza już ani politpoprawną, ni tolerowaną.
Cóż, co kto lubi.

Szkoda tylko że nie widzę już wypowiedzi P. Laskowskiego (Pomologa), a nawet P. Rudnickiego. Merytoryka?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
90chrzan
100p
100p
Od: 25 wrz 2011, o 23:16

Post »

Jakie sa wedlug Was najlpesze jablonie w smaku takie top 3?
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Papierówka. Grafsztynek Inflancki, Kosztela
Michal86
100p
100p
Od: 6 maja 2018, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KamilK02 "I te złote Za kilka lat dowiem się jak będą działać na M26, bo okulant w tym roku urósł 50 cm ;)"
Co to znaczy złote - Złote Renety?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Złote jabłka jak na zdjęciu ;) to jest nazwa robocza, bo nie umiem do końca zidentyfikować cóż to za odmiana. Najbardziej pasuje złota szlachetna. Ale ta jabłoń rośnie u mnie bardzo silnie i owocuje przemiennie, a złota szlachetna owocuje umiarkowanie co roku.

Nawiasem jabłuszko królowej renet pochodzące z drzewa sadzonego w okolicach 1920

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rosynant napisał
Szkoda tylko że nie widzę już wypowiedzi P. Laskowskiego (Pomologa), a nawet P. Rudnickiego. Merytoryka?
Ja też żałuję, że ich już z nami nie ma bo z ogromną ciekawością czytałem sporządzane przez nich wpisy podobnie jak jeszcze kilka innych koleżanek/kolegów (po nicku trudno dociec z kim ma się do czynienia) bo niewiele osób ze "starszej" (oczywiście chodzi mi o staż na forum) kadry już z nami pozostało. Dlatego Szanowny Kolego Rosynancie nie irytuj się i nas nie porzucaj bo nasi moderatorzy czy tez adminy niestety wiedzy merytorycznej zbyt często albo wcale z zakresu uprawy sadowniczej nie prezentują. a tylko dowalają jakieś "bany" czy tez ostrzeżenia. Nie mówiąc już o tym,że blokują forum z okazji jakichkolwiek wyborów jakby nasze koleżanki i koledzy uprawiali tutaj agitację? W innych forach takie "blokowanie a raczej zamykanie forum" jest nie do pomyślenia, a nawet żarty sobie z naszego forum robią... :roll: Pewnie też mój wpis zostanie uznany za niemerytoryczny i może zostać usunięty, ale trudno... ., jakoś z tym muszę dalej żyć. ;:oj
Kamil, ładne zdjecia, gratuluję ( i trochę zazdroszczę :wink: ) zbiorów. ;:138
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za niedługo jabłonie u Ciebie będą owocować bardzo dobrze i długo, wszak antonówka jako podkładka zachowuje się jak stary mercedes nie do zajechania :wit

Zresztą pewnie już niektóre zawiązują pojedyncze jabłka?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Michal86
100p
100p

Post »

Kamil, wałkuję temat złotej renety, bo kupiłem jakieś 2 lata temu drzewko miało być szara reneta, w tym roku pierwszy raz miało jeden owoc, do szarej ni w ząb nie pasuje, bo ani szorstka skóra, tylko gładka, kolor bardziej pod złotą renetę, ale w sumie może być w ogóle całkiem inne jabłko. Z drugiej strony na zidentyfikowanie jabłka trzeba chyba poczekać jak będzie ich więcej, bo tak po jednym jabłku to może być trudno bo nie ma porównania do innych, ale zobaczcie może coś podpowiecie. Co do smaku to raczej renetowaty, co prawda za szybko zerwałem, bo we wrześniu, korciło mnie żeby spróbować. Renety lubię więc często jem różne ich odmiany i smakowo może to być jakaś odmiana renty złotej, bądź czerwonej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Królowa renet, ma kształt owoców jak golden delicious, skórka delikatnie szorstkawa, miąższ żółtawy z orzechowym posmakiem. W sumie dojrzewa we wrześniu
A z popularnych obecnie z paskowanym rumieńcem to Szampion, Gala, coś jeszcze?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
Michal86
100p
100p

Post »

To to co na zdjęciu pod co podchodzi?
Rok temu posadziłem kronselską i pewnie też jakiś burak wyjdzie z tego :(
bendkos
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 19:39

Post »

Jakie sa wedlug Was najlpesze jablonie w smaku takie top 3?
Starking, Kronselka, Kosztel. Ale ja mało starych próbowałem tylko te co sam mam albo sąsiad miał.
Nig­dy nie re­zyg­nuj z ce­lu tyl­ko dla­tego, że osiągnięcie go wy­maga cza­su. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dosyć dawno temu kolega Pomolog albo Rossynant (x-R-t) wymieniał 10 najsmaczniejszych odmian jabłoni. Z tego co pamiętam były tam: Elstar, Fantazja, Beforest, Koksa Pomarańczowa, Rubin, Suislepper. :)
Ale nie można zapominać też o James Grieve, Novamac, Spartan, Kalwila Jesienna Czerwona ( to już dodatkowo oprócz w/w moje typy oparte na degustacji) itd. :wink:
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

garom pisze:najsmaczniejszych odmian jabłoni ... Beforest, Suislepper, James Grieve, Novamac, Kalwila Jesienna Czerwona ...
Posadzone. Na degustację trzeba poczekać :)
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I bardzo dobrze. :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Dla mnie najlepsze jabłko to Jonathan. Doceniła go ośmiomiesięczna córeczka mojej siostrzenicy - pierwsze jabłuszko przy którym nie krzywiła się.
Jonathan poleży do maja w dobrej piwnicy. Warto go mieć skrzynkami.
Uwielbiam Koksę ale... nie poleży.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”