ewita44_-Ewuś ; Margo2-Gosiu  ,korzo_m-Dorotko   Długa  i  łaskawa  jesień  była  w  tym  roku.
Teraz  pomału jesień  z  zima będzie  się  nam  mieszała.
Chryzantemki  już  trochę  zduszone. 
A  róża  Elmshorn to  twardzielka. Ona  prawie  cały  czas  kwitnie. A  na  jesieni  zawsze  do  mrozów.
Inne już  prawie  śpią. Chociaż  są  jeszcze  i w  pakach. Ale  raczej  już  nie  rozkwitną ??

Malinki  mam. Przesadzałam  je  w  tamtym  roku  i  jeszcze  ich  za  dużo  nie  ma. Ale  na  podjadanie  akurat. 
Te  rozkopy  musowo  było  zrobić. Teraz długie  oczekiwanie  będzie  na  wiosnę  i  różne  prace  i wysiewanie  trawy. Aby  widoki  były  całościowo  ładniejsze.  Tak  wodę  koło  warzywnika będę  miała.  
Pozdrawiam  serdecznie  
 cyma2704-Soniu

cyma2704-Soniu   Kolorów  już  coraz  mniej.
Piękna  kolorowa jesień już  odchodzi. Już jakieś  zimowe ,  szare i  pustawe widoczki  się  wkradają .Ale  czy  na  stałe ? Czy  też  chwilowe ? Zobaczymy 
Za twoją  rada  tak  też  zrobię z   tą  niebieska  szałwią. Może  uda  się  w  tej  doniczce  coś  zakiełkować  i masz  rację  nie  wyplewić.
A miłe zajęcia  na długie wieczory  już  sobie  znalazłam. Po  masłu  zaczynam  robić  bombki. A  jeszcze  i  wianki  i  stroiki  trzeba  będzie  zrobić.
Dziękuję  .I  tobie  życzę  dużo zdrowia  
 Iwonko1

Iwonko1   W  tym  roku    były  rekordowe,  długie , piękne  kwitnienia  dalii. Chciałoby  się  aby  takowe  były  co roku .
P  20  listopada  jeszcze  nigdy  ich  nie  wykopywałam. Tak,  tak,  czasami  i  na  początku  października  już  był  przymrozek i  dalie  zważył. 
I  trzeba  było  już  wykopywać. A w  tym  roku    o  dużo,  dni  dłużej  mnie  i  wszystkich  cieszyły . 

Ta  trawa  co  ci  się  podoba  to  chyba Turzyca włosista  Bronze. Mam  ją  już  3 lata. Zimuje  dobrze  bez  okrycia. W  tym  roku  jedną  miałam  siewkę.  . Jeżeli  mi  się  wysieją  na  wiosnę  to  jak  zechcesz  to  mogę  ci  wysłać ??   
Nerinę  mam  pierwszy  raz. W  tym  roku  pięknie  zakwitła. Może  one  tak  późno  kwitną ?? 
W  tym  roku  piękna  długa  jesień  im  sprzyjała. A  jak  będzie  w  przyszłym  roku ? Zobaczymy. 
No  nabałaganiło  się  przed  zimą  i  tą  koparką  i  ziemią. No  cóż różne  rzeczy  w  życiu  się  zdarzają. Czy  człowiek  tego chce,  czy  nie.  

Oszronione  ogrody ,  rośliny  wyglądają  bajecznie. Widok  na łąki  też  mam. Jak  takie  są  pobielone. To  też  ładnie  wyglądają. 
Dziękuję.  

I  ja  pozdrawiam  i  zdróweczka  życzę  
 marpa-Maryniu ,Shalina-Halinko , jarha-Halinko ,Annes 77-Anulko ; PEPSI- Małgoniu ; ewita44-Ewuś

marpa-Maryniu ,Shalina-Halinko , jarha-Halinko ,Annes 77-Anulko ; PEPSI- Małgoniu ; ewita44-Ewuś   Dziękuję  bardzo   

Szron dodaje i roślinom i terenowi bardzo klimatyczny, trochę taki bajkowy widok 
Staw jeszcze nie jest za piękny. Mam marzenie aby był piękny .Ale jeszcze sporo pracy nad nim i nasadzeń  też .
Chociaż taki wokół oszroniony wygląda nawet ładnie . 
Prac ziemnych  nikt  by  pewnie  nie  wybierał  i  bałaganu. Ale  jak  trzeba  to  i  zrujnuje  się  co  nie  co  aby  potem  było  dobrze  i  lepiej.
Macie  rację,  dobrze, ze  trochę  martwy  sezon  jest. I  tak  często  nie  trzeba  chodzić  i  oglądać  tych  brzydkich  widoków. 
I  ja  zostawiam  wszystkie  hortensje  na  zimę  jeszcze  jakieś  tam  roślinki. Nawet  jak  suche to  zdobią  ogrody. Nie  sa  takie  gołe  i  puste.
Dziękuję  i  zdróweczka  wam  życzę  
 JAKUCH-Jadziu

JAKUCH-Jadziu  Ano  pobojowisko  się  zrobiło. Ale  cóż  jak  trzeba  to  trzeba. I  nie  ważna  trawka. Przyjdzie  czas, że wyrośnie  nowa. 
Ale  i  w  domku  już  dobrze .I  wodą  będzie  przy  samym  warzywniku. To  też  super.
 I  ja  lubię  takie oszronione roślinki. Wyglądają  wyjątkowo  

Dziękuję  i  ja  zdróweczka  ci  życzę.    
 Florian Silesia

Florian Silesia    No,  no  przy wykopywaniu     takiej  wielkiej  ilość  dali  to  miałaś  ostatnio  czas  zajęty. Ale  w  końcu  odpoczynek.
Ja  bardzo  cieszę  się ,że  tak  długo,  rekordowo  w  ty  roku  nam  dalie  kwitły. Chciałoby  się  powtórki w  następnych  latach.  
 Locutus-Loki

Locutus-Loki    No  proszę  jeszcze  masz  petunie.  Moje  jednoroczne  już wszystkie  padły. Robi  się  pustawo. 
Oooo  -7 miałeś ?? Ja  miałam  tylko  raz - 5.  Zima  jak  zima  a  swoje  prawa  nawet  i  pod  koniec  listopada. . Ja  jestem  przyzwyczajona, że  u  mnie  bywają  i -25.ale  już  takowe  temperatury  dawno  temu  było. Ostatnio  zimy  lżejsze, łagodniejsze. Co  mnie  ciszy. 
Może  i  sów  bezszelestne  bestie. Ale  to  piękne  ptaki  i  nie  wszędzie  możne  je  zobaczyć. One  też  lubią  dobre  środowiska.
Oj, oj  na pewno  jesteś  dobrym  fachowcem . I  ja  szałwie  polubiłam  od  tego  roku. 
Pozdrawiam  cieplutko  

Dzisiaj  rano  miałam  z  lekka  przyprószony  ogród  śniegiem. Nawet  ziemi  po  wykopkowej  nie  było widać.
 Ale  potem  było  słoneczko  i  zimowe  widoczki  szybko się  rozpuszczały.

A  to  jeszcze  z  oszronione  piękne  z przed  paru  dni. 

No  i  czy  nie  warto  zostawić  jakieś  suche  badylki ?? 

aha... już  zrobiłam  wianki. .takie....
Same  nawet  podkąłdy  też  zrobiłam  .Z  pędów  winobluszczu i  trochę  bluszczu  . Jeden dla  mnie  

I    dla  koleżanki