nigdy nie widziałem na niej kwiatków.gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
-- 16 lis 2020, o 22:17 --
wydruk na kartce, takiej laminowanejSlomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?
nigdy nie widziałem na niej kwiatków.gienia1230 pisze:A w ogóle kwitła?
wydruk na kartce, takiej laminowanejSlomo pisze:Napisane markerem przez kogoś?

Dziękuję Genia za odpowiedź, tak z ciekawości skąd wywnioskowałaś że zakwitnie w następnym roku? To Już czas kwitnięcia? A czy zapylaczem może być antonówka?gienia1230 pisze:Prawdopodobnie zakwitnie w następnym roku skromnie, nieśmiało a w następnym już bardziej obficie. I rozglądaj się za zapylaczem np może po sąsiedzku jest gdzieś Oliwka, może Idared albo James Grieve ewentualnie Katja, Szampion tez może być.

). Zobaczymy jak się spisze w następnym sezonie. Drzewo ogromniaste urosło, już zaczęłam krążyć wokół niej z siekierką.
 ). Zobaczymy jak się spisze w następnym sezonie. Drzewo ogromniaste urosło, już zaczęłam krążyć wokół niej z siekierką. 

Dziękuję za odpowiedź i cenna uwagę. Poczytam, kołki czopy to inaczej wystające krótkie pędy?KamilK02 pisze:Wygląda, że zaczynają się pojawiać krótkopędy, czyli będzie kwitła, a po drugie nie zostawiamy kołków(czopów), tylko jak już wycinamy gałązki na gładko.

Myślę że rozumiem i jeszcze czytam o cięciu jabłoni. Czyli na pierwszym zdjęciu 3 odstające krótkopędy to ścinamy na gładko, można pościnać je jeszcze teraz czy tylko pora wczesnowiosenna? Jeszcze pytanie, ponieważ nie uzyskałem odpowiedzi czy antonówka może być zapylaczem?gienia1230 pisze:Nieee, coś nie zrozumiałeś. Krótkopędy są widoczne , na pierwszej fotce wyraźnie je widać i tak jak Kamil zaznaczył jabłoń powinna zakwitnąć w następnym sezonie.
Jak odcinasz jakiś konar to na gładko, nie zostawiaj czopow ( kołków).
Nie wiem czy jasno to wyraziłam.

Okigienia1230 pisze:Krótkopędow nie ścinaj, na krotkopedach będą kwiaty !!!!!!!!!
Wymieniłam Ci jakie zapylacze mogą być dla Twojej jablonki, antonowka nie jest wymieniona, wiec nie wiem.
 jestem amatorem i ciągle się uczę. Dziękuję za informacje. Miłego wieczorku
 jestem amatorem i ciągle się uczę. Dziękuję za informacje. Miłego wieczorku 

Dziękuję za filmik, jeżeli to nie problem prosiłbym o zdjęcie.KamilK02 pisze:typy owocowania jabłoni , a tutaj Stephen Hayes tłumaczy poszczególne lata drewna, co jest krótkopędem spur, a co młodym drewnem który wyrósł w tym roku( od stycznia będzie rocznym drewnem. 1 year wood.) Jutro jak nie zapomnę to mogę zrobić zdjęcie z Oliwki Kronselskiej u niej bardzo ładnie to widać.
youtu.be/Q_jqgWXlUHM