Kamil, kolega już mnie wyręczył, ale poniżej podaję moje opisy:
Reneta Szara
Inne nazwy: Achte Graue Franzosische Reinette, Belle-Fille, Deutsche Graue Reinette, Echte graue franzosische Reinette, Graue Franzosische Reinette, Graue Leder Reinette, Graue Rabau, Graue Reinette, Grey French Reinette, Grey Reinette, Haute Bonte, Kozena Reneta Zimni, Leder Apfel, Lederreinette, Reinette de Grandville, Reinette Franche de Grandville, Reinette Gris, Reinette Gris Ancienne, Reneta Szara Zimowa.
Pochodzenie: przed 1650 rokiem (Francja).
Dojrzewanie: grudzień-kwiecień (XII-IV).
Owoce: średniej wielkości i duże (średnica 7-10 cm); lekko spłaszczone; skórka gruba, chropowata, oliwkowo szara, czasami z rumieńcem; miąższ zielonożółty, kwaskowaty, winny, delikatnie korzenny, średnio słodki; słaby zapach.
Przeznaczenie: na przetwory, do ciast i suszenia.
Jabłka Szare Renety są doskonałe do użytku kuchennego. Mają wręcz opinię najlepszych np. na jabłeczniki. Do jedzenia na surowo nadają się średnio, choć bywają ich smakosze.
Przekrojone jabłko Szara Reneta dość szybko ciemnieje. Gleba: żyzna, najlepiej z gliną, wilgotna, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7).
Stanowisko: słoneczne.
Jabłonie Szare Renety rosną szybko. Lubią stanowiska blisko murów. Często owocują naprzemiennie, ale obficie.
Odporność: średnia na mróz, dobra na choroby.
Młodą jabłoń Szara Reneta najlepiej zabezpieczać przed mrozem. Później to niekonieczne. Ogólnie Szara Reneta dobrze sobie radzi w polskim klimacie. Nie wymaga chemicznych oprysków.
Zapylacze: Elstar, Inflancka (Papierówka), Golden Delicious, Gloster, Idared, James Grieve, Malinowa Oberlandzka, Melrose, Szampion.
Reneta Szara "Burka"
Odmiana późnozimowa, bardzo plenna, konsumpcyjna i przerobowa (doskonała na surówki, sałatki, dżem, susz), mało podatna na choroby i dość wytrzyma na mróz. Kwitnie średnio wcześnie. Drzewo rośnie silnie tworząc koronę mocno zagęszczoną. Zaczyna owocować niezbyt wcześnie, obfite plony daje zwykle co drugi rok. Owoc duży lub bardzo duży, kulisty lekko spłaszczony (o kształcie baryłkowatym) bez żeber lub z żebrami zaznaczonymi wyjątkowo w pobliżu kielicha, symetryczny, prawie zawsze bez brodawek. Skórka gruba, najpierw zielona, a później zielonożółta, z silną rdzawą siateczką lub całkowicie ordzawiona, nierzadko z niewielkim, czerwonawym, marmurkowo- paskowanym, słabym rumieńcem. Miąższ gruboziarnisty, zwięzły, kruchy, zielonkawy lub zielonkawo-kremowy, wyraźnie kwaskowaty, niezbyt soczysty, bardzo smaczny i bardzo aromatyczny. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września lub w pierwszej połowie października, w zwykłych warunkach przechowują się dobrze nawet do marca. Odmianę uprawia się dla bardzo dużych i smacznych owoców.
Tyle mam o Szarej Renecie.
