Familokowego sezon 2020

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego sezon 2020

Post »

Jadziu, to miałaś bardzo udany dzień, ale to nie dziwne, jak masz taką pomoc ;:167 ;:138
A pisałam w ubiegłym roku, że Tiger Babies jest niska. :roll: Natomiast Sweet Surrender wyrosła mi na metr, a to jej pierwszy sezon ;:oj Może mam jakąś fałszywkę? Ale jest piękna :tan Lankongense śliczna! Kwitnące floksy przyciągnęły fruczaka ;:215
Słonecznego dnia Ci życzę, na udane polowanie ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzisiaj też piękny dzień gdyby ten wiatr nie dawał w kość! Cieszą się na pewno z tego faktu i lilie i róże, że o pomidorach nie wspomnę.
Miłego weekendowania. ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne róze.Baronesse zachwyca.
asz też ciekaw liliowce Jadziu.
Lilie prześliczne.
Owadzie i ja bardzo lubię. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości .Pogoda dzisiaj dopisała a zapowiadali deszcze. Jednak co ma być to będzie nie uciekniemy od tego . Dzisiaj pracowałam przy truskawkach, bo to wylęgarnia ślimorów pod liśćmi ,więc je pościnałam i trochę przetrzebiłam ich liczebność .Przy tym napowietrzyłam glebę, bo wiadomo cała zbita przez te ciągłe deszcze. Czyściłam ścieżki, bo wszędzie pełno trawy wrasta w kamienie, a tego nie umiem zdzierżyć :evil: .Oczywiście sekator też był w użyciu, bo róże na bieżąco trzeba ścinać ,ale też przycinałam trzmielinowe kulki wokół środkowej rabaty. .Coś tam zrobione zostało wszystko powoli ,bo to już nie ta siła i sprawność.Jednak daje radę i to mnie cieszy niezmiernie. Niestety albo praca ,albo polowanie na owady,. tych dwóch czynności nie da się pogodzić . Zaczynają powoli kwitnąć liliowce te którym udało się uchronić przed ślimakami

Obrazek

Obrazek

ANUSIU nie wiem czy to rzeczywiście Baronesse, ale niech tam, chociaż by i nie była nią za to jest zdrowa ,cudownie kwitnie każdego roku i ma cudne kwiaty. Jedynym mankamentem jest to ze nie pachnie ,ale co tam to kwitnienie i zdrowotność wynagradza brak zapachu

Obrazek

Obrazek

GRAŻYNKO rzeczywiście w ten dzień wiało okropicznie ;:222, jednak było cieplutko, a my siedziałyśmy z Amelka w ogródku.Moje pomidory nadal beznadzieja chociaż poszły do góry jak z procy .Teraz już nawet ślimory ich nie tykają za bardzo

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU no cóż nie pamiętałam że tygryskowy dzidziuś jest taki niziutki ale nic to dostanie po kwitnieniu nową miejscówkę. W następnym dniu nie upolowałam żadnego zwierza ano grubego ani nijakiego :wink:

Obrazek

Obrazek

IGUSIU przykro czyta się takie stwierdzenia, ale w tym roku rzeczywiście nie mamy lekkiego sezonu .U mnie nawet Dwarfy nie chcą rosnąć po mimo, że są w doniczkach, bo jest zbyt chłodno . Większość porzeczek czarnych na krzewie wysuszyła się, ślimory obżarły truskawki zjadłam zaledwie parę sztuk, a agresty lecą z krzewów na ziemię niedojrzałe i na wpół zgniłe. Widziałam u sąsiada zaledwie parę owoców wiśni ,a ma takie wielkie drzewa ;:222 Dobrze ze moja gleba jest przepuszczalna, to o błocie nie ma mowy i nawet po deszczach mogę lekko wbić szpadel i nic sie nie przyklei do niego

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim gościom udanego wieczoru

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu, dziękuję za podpowiedź, wydaje się, że bardzo ją chwaliłaś. Taka maleńka a już drugi kwiatuszek rozwinęła ;:333 . Przeżyły jeszcze 2 ale na razie bez kwiatów. Musimy czekać.
Jadziu co to za roślinka https://images85.fotosik.pl/816/1ff0187e6059a3e5.jpg , chyba ja mam od Ciebie, na razie w doniczce, na szczęście nie wyrzuciłam, mam jeszcze coś małego o bordowych liściach, też chyba od Ciebie i też siedzi póki co w donicy. Zrobię zdjęcia i wstawię
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Jadziu
Lilie i liliowce sprawiają , że chce się je oglądać.
Hortensja i róże ładne, ciekawy kolorek róży Amelii Renaissance.
Zdjęcie z motylkiem artystyczne.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Piękne te hortensje ogrodowe. Mam 2 małe. Jedna kilka lat i chyba ze 2 razy tylko kwitła.Chyba na drugi rok wywalę ja pod las.
Róże jak zawsze prześliczne.
Lilie , liliowce śliczności i same radości. Uwielbiam je i ja.
To bardzo wdzięczne rośliny.;:167
dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANIU widziałam ze zakwitła dalijka ode mnie ta z ciemnymi listkami Sunshine ,a moje wszystkie dalie chyba szlag trafił przez te deszcze i ślimory .Dobrze że miałam wyhodowaną w domu szałwie Amistad bo nawet jej bym nie miała.Muszę porobić zawczasu sadzonki . To była jedna hortensja i przez niedopicie przez okresy suszy zmarniała ,wiec rozsadziłam na pół. Teraz mam dwie i też myślałam że nie zakwitną żadne hortensje, bo wiosną wszystkie liście i pąki pomarzły. Jednak nic się nie stało jak widać bo wszystkie zakwitną . :heja Tyle chociaż pocieszenia dla mnie ;:174

Obrazek

Obrazek

Obrazek

EWUNIU Amelia renaissance kupiona 5 lat temu jak prawnusia się urodziła. Kolor ma cudny taki łososiowo różowy i tylko tyle .Po 5 latach ma 2 pędy i zakwita tylko raz i gdyby nie to ze kupiłam ja dla Amelki dawno opuściłaby lokum.Miała mieć 120 wzrostu i 100 szerokości a ma zaledwie 2 pędy do 100 Specjalnie wybrałam jej taką miejscówkę żeby miała dużo miejsca dla siebie ;:222 ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

DAYSY na twoje zapytania odpowiedziałam u Ciebie dodam tylko że wilczomlecz ten z czerwonymi listkami woli miejsca słoneczne wtedy lepiej sie wybarwia .Po ścinaniu sporo patyków wsadziłam, a dzisiaj juz musiałam wyrzucić sporo czarnych chyba przez te ciągłe deszcze ziemia jest zbyt mokra .Roślina z fotki to Werbena patagońska

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru i słonecznej pogody
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Jadziu, róża którą rozpoznałaś u mnie, to chyba rzeczywiście Lustige :heja ;:196 Początkowo miałam wątpliwości, bo wsadziłam nos w przekwitający kwiat, a tam zero zapachu. Ale już taki świeży pachnie upajająco ;:oj Ostatnio zrobiłam jaj fotkę, to identyczna jak necie. Dziękuję ;:196
Też kilka lilii mam posadzonych nieprawidłowo i z taką np. Lankongense już drugi rok będę biegać i zmieniać jej miejscówkę. W tym roku nie wiadomo skąd wyrosła przy niej ogromniasta lilia i znowu nijak jej nie widać. Hortensji ogrodowych zawsze i wszystkim zazdroszczę, bo u mnie nie chcą rosnąć, mam dla nich stanowczo zbyt zimno. Ale Twoje niech sobie zdrowo rosną, a ja będę na nie zerkać z przyjemnością.
Wrednym ślimakom wszystko w tym roku smakuje, niestety u mnie jest to samo. Ostatnio trochę mniej pada, to może i nie wyłażą tak chętnie, ale na wszelki wypadek wysypałam granulki, niech mają ;:108
Pozdrawiam Jadziu ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Jadziu!
No róze to zawsze u ciebie podziwiam. Zdrowe, piękne z kwitnień i odmian ;:180
I lilie i liliowce, no śame sliczności.
Piękny letni czas. Tylko sporo deszczy i tych ślimaków. Dalej je masz ?
Ja mam ale jakby mniej.
Dobrego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie miłych gości ;:196 Pogoda jako taka, można wytrzymać, tylko chwilkę dzisiaj padało ,więc dzień można uznać za udany . Oczywiście zajmowałam się usuwaniem przekwitłych kwiatostanów róż i usuwaniem ślimorów z różnych zakątków.Pod Epimediami całe zgraje tych oślizłych w szczególności drobnica z muszelkami ,która w przyszłym roku, a może nawet jesienią znów dałaby o sobie znać.Zeżarły mi języczki nawet Przewalskiego czego nigdy nie robiły, to już normalna bezczelność z ich strony .Chyba zrezygnuję również z jezyczek. Moją ukorzenioną od Beatki [Beaby] budleję też w połowie mi pożarły, jednak zostawiły drugą o różowych kwiatach tej nawet nie tknęły. Nie wiem czy mam im za to dziękować ;:224 ,ale zauważyłam że ma juz pąki. Na sąsiadowej Hederze zwisającej na moja stronę płotu ślimak na ślimaku ,więc i z nią dzisiaj walczyłam ,bo ukorzenia sie okropnie u mnie na rabacie tej zaraz za płotem.Ziemniaki w donicy zgniły .Odechciewa mi sie w tym roku ogródka, bo takiego sezonu nie pamiętam jak długo mam ogródek, żeby nawet pietruszka nie wyrosła ;:145 ,ale dosyć narzekania dobrze że chociaż motyle fruwają, ważkę też zauważyłam ,jednak albo praca ,albo polowanie nie da sie tego pogodzić

Obrazek

Obrazek

ANUSIU róże nie są zdrowe dostają czarnej plamistości nie wiem czy sodowy oprysk na to pomoże czy drożdżowy, ale spróbuję.Niestety Aniu ślimaki nie odpuszczają, dziennie coś pożrą są wiecznie głodne ,nie wiem gdzie sie chowają przede mną ,bo zaglądam pod doniczki i nie ma żadnego ,a pomidory czy ogórki zeżarte teraz trochę przystopowały z chryzantemami .Wolałabym żeby ten sezon już sie zakończył ;:222 bo jest beznadziejny tylko róże i hortensje cieszą, ale też nie wszystkie

Obrazek

Obrazek

IWONKO tę róże ma Ania [Tara] i zawsze ja u niej podziwiałam za te jej fryzowane płatki . Lankongense dobrze posadziłam na przodzie rabatki, tylko ma trochę nie ten tego miejscówkę, bo można o nią haczyć ,dlatego musiałam ją podwiązać do patyczka żeby sie nie przechylała w stronę ścieżki. W u biegłej zimy miałam okryte włókniną moje ogrodówki i co pomarzły ,a tej zimy nic nie robiłam i kwitną ,ale też deszcze mają na to pozytywny wpływ, mam nadzieję że i pędy im trochę zgrubną bo miały cienkie witki

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego wieczoru i pogody wedle życzeń i potrzeb

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Piękne liliowce! Chociaż wiem, że w ich długich liściach chętnie chowają się ślimory w ciągu dnia.
Ilość deszczu mamy wystarczającą, nawet na Skałce podniósł się poziom wody co widać gołym okiem. Dzisiejszy ranek cieplejszy, może dzień nas przyjemnie zaskoczy ciepłem, czego również Tobie życzę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRAŻYNKO wczoraj pościnałam większość liliowcowych liści ,a raczej skróciłam o połowę, bo wleźć w nie było trudno.Trochę się bałam tam wchodzić żebym o jakiegoś liścia nie zahaczyła . Teraz przezornie podchodzę do wszelkich prac mądry Polak po szkodzie :) Ślimakom w to graj nie były niepokojone przez nikogo. Dzisiaj tylko przelotny deszczyk popadał taki znienacka przyszedł i odszedł, a ja sobie polowałam na owady przy niedzieli oczywiście z aparatem :)

Obrazek

Obrazek

ależ zapach przy stole

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Śliczny ten Połowiec szachownica, takiego u siebie nie widuję, Przestrojników za to mnóstwo lata ;:138
Chryzantema już kwitnie ;:oj Lilie i liliowce ;:167 Ciekawy ten brązowo-pomarańczowy? jeszcze nie do końca rozwinięty.
Pięknego tygodnia z zapachem lilii i bez krwiopijców
i deszczu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Co Ty piszesz ,na prawdę nie będziesz mieć żadnej dalii. :?: :(
I nawet szałwię pogryzły :evil:
U mnie była cały czas na ławce przy domu i na razie spokój.
Dalie mam ,ale ile się napilnowałam...
Wydało się ,że Amelka to prawnuczka ,ranyy Jadziu , jakie małe różnice międzypokoleniowe musicie mieć.
Właśnie oglądałam program na swoim kanale ulubionym o mini pastuchu na ślimaki.
Ponoć bardzo skuteczny sposób. :)
Wkopujesz ogranicznik plastykowy ,falowany i przyczepiasz dwa cienkie przewody równolegle ,do tego mały zasilacz.
Trochę zachodu ,ale może trzeba będzie serio pomyśleć ,jeśli co roku mamy mieć taką plagę.
Dobrze ,że różyce choć nas radują w takim paskudnym roku. :D
U mnie dwie bardzo porażone przez czarną plamistość w tym Doktorek.
Zastanawiam się nad chemicznym opryskiem.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”