Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma.
Trudno powiedzieć co to za śliwki, bo to śliwki sąsiada, wyglądają na węgierki i jakieś renklody (Althana albo coś w tym guście) ale nigdy nie próbowałem więc to tylko tak z wyglądu i na odległość. 

-
Kolejne podejście do śliwki Haganta będzie prawdopodobnie nieudane, jak do tej pory nic nie wypuszcza... . dam jej jeszcze szansę do końca maja, jak nie ruszy to szpadel. To jest nauczka by nie zamawiać w sklepach internetowych (no chyba,że gdzie indziej nie ma danej odmiany ( a tak było w jej przypadku). Najpierw zamówiłem ją w sadowniczy.pl i była w grupie 9 odmian, które przetrzymali po zapakowaniu przez 11 dni w kolejce do wysyłki i 2 odmiany tego nie przeżyły w tym ona. Po raz drugi jesienią 2019 sprowadziłem ją ze sklepu podkarpackie sady i na razie kwalifikuje się też pod szpadel. Jesienią zamówię ją u szkółkarza (udało mi się w końcu znaleźć szkółkę z ta odmianą).
Haganta została wczoraj poddana eksperymentowi, wykopałem zarazę. korzenie ma raczej w porządku, po przycięciu końcówek białe w środku, ale prawie wcale cienkich korzonków tylko grubsze. czubek przewodnika wraz z 2 bocznymi gałęziami po przycięciu taki żółtozielony zrobił się wilgotny. Poszła więc na całą noc do wiadra z wodą i dzisiaj rano do gruntu. Jak do czerwca nie ruszy to szpadel pójdzie w ruch.
Haganta została wczoraj poddana eksperymentowi, wykopałem zarazę. korzenie ma raczej w porządku, po przycięciu końcówek białe w środku, ale prawie wcale cienkich korzonków tylko grubsze. czubek przewodnika wraz z 2 bocznymi gałęziami po przycięciu taki żółtozielony zrobił się wilgotny. Poszła więc na całą noc do wiadra z wodą i dzisiaj rano do gruntu. Jak do czerwca nie ruszy to szpadel pójdzie w ruch.

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Garom miałem podobnie z niby węgierką wangenheima. (przekonam się czy to ona jak śliwy dojdą na chwilę obecną ma aż 4). Kupiona w serwisie na Al.... korona potężna, natomiast korzenie kilka grubych kikutów cienkich nic, skróciłem ja dość ostro, żeby równowagę między korzeniem a koroną wyrównać, skończyło się, że w miejscu skrócenia przewodnika zrobiła się martwica i obecnie dziupla
wsadziłem też dość płytko i efekt taki, że kisła w miejscu dwa lata z przyrostami rzędu 10 cm... i wieloma odrostami ałyczy( uwielbiam tą podkładkę...) W tamtym roku w końcu przyjęła się jak powinna i wydała pół metrowe przyrosty. Nawiasem masz może w kolekcji Węgierkę Wangenheima?

-
Moja "gwiazda" miała tylko dwie boczne gałązki, które skróciłem na 2 oczka (tak z 10 cm), a sam przewodnik ma koło 80 cm po skróceniu (wcześniej miał kolo 1m). Za to grubych korzeni ma sporo jak na taką licheninę. Wangenheima mam posadzoną 2 lata temu, ale mało urosła w ubiegłym toku (susza).
-
Miejsca pod sadzonki winorośli przygotowane. Dziury pokopane, zaprawione obornikiem podlane, a następnie częściowo przysypane ziemią i ponownie podlane. Pozostały tylko zagłębienia na nowe odmiany. Jeszcze tylko do uzgodnienia termin odbioru sadzonek i ich pielęgnacja. 
Niestety opryskiwacz poszedł w ruch, bo mszyce przypuściły atak na śliwki. W związku z tym śliwki i nowe nasadzenia (wszystkie gatunki) dostały Mospilan. Mam nadzieję ,że pomoże na jakieś 6 tygodni. Ponadto poszedł też na młode sadzonki Zato: na gruszki (rdza gruszy od sąsiada ze szkółką iglaków) i jabłonie (parch i mączniak). No i jeszcze wczoraj przeszedł opad, aż 10 mm, co jest największym opadem u mnie od sierpnia ub. Niestety na najbliższe 2 tygodnie zapowiadają dla równowagi 0 mm w każdy kolejny dzień.

Niestety opryskiwacz poszedł w ruch, bo mszyce przypuściły atak na śliwki. W związku z tym śliwki i nowe nasadzenia (wszystkie gatunki) dostały Mospilan. Mam nadzieję ,że pomoże na jakieś 6 tygodni. Ponadto poszedł też na młode sadzonki Zato: na gruszki (rdza gruszy od sąsiada ze szkółką iglaków) i jabłonie (parch i mączniak). No i jeszcze wczoraj przeszedł opad, aż 10 mm, co jest największym opadem u mnie od sierpnia ub. Niestety na najbliższe 2 tygodnie zapowiadają dla równowagi 0 mm w każdy kolejny dzień.

-
W końcu winorośle zostały zasilone doglebowo Florovitem (czekałem aż minie zimna Zośka). Dawka pośrednia-mocniejsza niż w instrukcji ale mniejsza (na razie) niż w ubiegłym roku. 
Zrobiłem lustrację zaszczepionych odmian, niestety kilka z nich prawdopodobnie mi wypadnie, bo szczepiłem każdej odmiany po 2 sztuki i większość z nich się rozwija (są liście). Natomiast takie odmiany jak: gruszki: Cascade, Hortensja ; jabłonie: Akero, Alpiniszt, Liberty, czereśnie: Carmen, Jacinta nie mają oznak rozwoju. Przy czym jeśli chodzi o Jacintę to jest tylko jedna zaszczepiona i jej pąki są lekko rozchylone ale nic dalej nie rośnie. Z czereśniami to jest podobno problem przy szczepieniu "z ręki". Poza tym były już lekko nabrzmiałe jak je pakowałem do lodówki i może w tym problem,że pora i technika nie optymalna a zrazy zbyt nabrzmiałe do szczepienia tą techniką...?

Zrobiłem lustrację zaszczepionych odmian, niestety kilka z nich prawdopodobnie mi wypadnie, bo szczepiłem każdej odmiany po 2 sztuki i większość z nich się rozwija (są liście). Natomiast takie odmiany jak: gruszki: Cascade, Hortensja ; jabłonie: Akero, Alpiniszt, Liberty, czereśnie: Carmen, Jacinta nie mają oznak rozwoju. Przy czym jeśli chodzi o Jacintę to jest tylko jedna zaszczepiona i jej pąki są lekko rozchylone ale nic dalej nie rośnie. Z czereśniami to jest podobno problem przy szczepieniu "z ręki". Poza tym były już lekko nabrzmiałe jak je pakowałem do lodówki i może w tym problem,że pora i technika nie optymalna a zrazy zbyt nabrzmiałe do szczepienia tą techniką...?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam przyjął się Cosford?
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
Cosford jest ok, co prawda ma tak koło 60 cm, ale listki już są i rosną kolejne. 

-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Na własnych korzeniach czy na tureckiej?
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
Raczej na własnych korzeniach bo nie widać szczepienia. 

-
Chyba będę musiał zwrócić honor czereśni Carmen bo zaczyna się budzić do zrycia, ale nie chwalmy dnia przed zachodem słońca, trzeba będzie jeszcze poczekać na ostateczny werdykt w jej sprawie. Niestety mam problem z gruszką Bera Hardenponta, bo nie dość,że sadzonka była przysłana skromna, taki okulant o wysokości 60-70 cm, to teraz jeszcze wiatr mi ją połamał mimo iż był uwiązana do palika. Muszę spróbować ją odtworzyć, bo zachowała się niewielka boczna gałązka (tak kolo 10 cm z kilkoma liśćmi. Co gorzej to myślałem,że same szczepienie i podkładka is death bo zaczęła obłazić z "kory", ale jak zadzwoniłem do szkółkarza to okazało się,że to była warstwa wosku, którym pokryto przy szczepieniu to miejsce, no zobaczymy jak to pójdzie z nią dalej, bo te cholerne wiatry wieją jakbym mieszkał blisko pewnego wojewódzkiego miasta na wschód od mojej lokalizacji... 

-
Wczoraj poszła kolejna porcja wody pod borówki bo na naturalny opad nie ma co liczyć. Dodatkowo jeszcze oprócz suszy, w nocy z czwartku na piątek zapowiadają przymrozek, normalnie jak nie urok to... przemarsz wojsk. 

- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
A winogron Nie podmroziło?
-
Kilka odmian mi trochę przyparzyło, ale to te, które wypościły listki nisko nad ziemią np. Hrustik, Aksinia. Pozostałe mają wysoko prowadzone pędy (na kurtynę) więc u góry nie złapało albo jeszcze nie rozpoczęły wegetacji więc tragedii nie ma. Niestety z czwartku na piątek Ventusky zapowiada u mnie przymrozek więc zobaczymy.... . 

-
Dzisiaj się dostało malinom i winoroślom, dostało... wody. Malinom bo zaczęły wschodzić (m.in. Polana i Polka), a winoroślom by parowanie podwyższyło nieco temperaturę (zapowiadają u mnie +1, ale Ventusky daje -1. Zobaczymy jutro co było trafniejsze.