Czereśnia - jaka odmiana?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśnia - jaka odmiana?

Post »

Co w tym zestawie jest zapylaczem dla Summit?
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niby nic, może jest tak, że jeśli jakaś odmiana nie jest oznaczona dla innej jako "dobry zapylacz" to nie znaczy, że nie jest w stanie dać wystarczająco dobrego efektu, na zasadzie nie idealnie ale działa. Jak mamy dookoła sąsiadów z czereśniami to to może też być odpowiedzią.
Pozdrawiam,
Tomek
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym zestawie zapylaczem dla Summita jest Kordia, ale jak napisał massur nie oznacza to, że nie zapylają go inne odmiany, które kwitną w podobnym czasie. Ze znanych odmian dobrymi zapylaczami dla Summita są też Van i Techlovan.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

No niestety nie mam w pobliżu sąsiadów z czereśniami. Rośnie u mnie jeszcze Lapnis. Nie mam już za bardzo miejsca na nowe czereśnie, może jeszcze jedną :wink: . Summit bardzo lubię, czy Lapnis by go zapylił?
Pozdrawiam Lucyna
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja polecam doszczepić kilka - nie dość, że różnorodność smaku, wydłużony zbiór, możliwość porównania różnych z własnego ogrodu to jeszcze lepsze zapylanie całości.
Pozdrawiam,
Tomek
Morisss
100p
100p
Od: 1 kwie 2020, o 23:44

Post »

Teoretycznie tak, bo lapins jest w innej grupie niezgodności. Nie jest jednak polecany jako zapylacz dla Summita ze względu na wcześniejszy termin kwitnienia. Może być tak, że zapylona zostanie tylko część kwiatów.
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Jedną z nielicznych czereśni (uniwersalnych) zapylaczy jest odmiana Sunburst (samopłodna). Zaczyna kwitnąc wcześnie, ale kwitnie bardzo długo. Tak więc nawet jeśli przechodzi przymrozek to daje sobie z tym radę. Drugą czereśnia o świetnych właściwościach zapylających jest odmiana Różowa Wielka, jednak ciężko ją dostać. U mnie przy niej nawet czerechy poprawiły plon.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

tytuseee A zabytek bladoróżowa dobrze zapyla?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kto to może wiedzieć, jak kwitną w podobnym czasie to jest duża szansa.
Pozdrawiam,
Tomek
tytuseee
200p
200p

Post »

Zapyla dobrze odmiany wcześnie i średnio kwitnące. Jednak te czereśnie, które zaczynają kwitnąc późno już nie.
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23

Post »

@tytuseee

Nie pomyliłeś Sunbursta z Lapinsem? To Lapins zaczyna kwitnienie wcześnie i zachowuje się tak jak to opisałeś, kwitnie długo zapylając po drodze np. kwitnącego średnio - wcześnie / średnio - późno Summita, a w sandomierskich sadach nawet kwitnącą późno Reginę. Sunburst, którego posiadam zaczyna  kwitnienie średnio - wcześnie i jest u mnie zapylaczem dla Carmen, niektórzy wymieniają go jako zapylacz dla Summita.

Pozdrawiam klakier.
tytuseee
200p
200p

Post »

Sunburst zaczyna kwitnąć bardzo podobnie jak Lapins i kwitnie nawet trochę dłużej jak Lapins. Są to w sumie bliźniacze odmiany. Jednak z Sunbursta można wyciągnąć o wiele większe owoce. Lapins u mnie zawiązują zbyt dużo owoców co prowadzi do ich zmniejszenia, choć sam owoc jest twardszy (typowa chrząstka), moje kubki smakowe wolę Sunbursta.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Moje Późne Schneidera zawiązały owoce. Polecam je szczególnie ze względu na duże, wspaniałe owoce.

Obrazek
valdi99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 maja 2020, o 17:39

Post »

Witajcie, nowy jestem i tu na forum, i w temacie sadownictwa w ogóle, więc wybaczcie jeśli będę zadawał głupie pytania ;)
Zacznę może od tego, że od zawsze chciałem mieć czereśnie na działce, ale że to działka z sosnami na piachu (Mazowsze, piach i 20cm humusu, głównie z rozłożonych igieł) to odpuściłem. Ale ostatnio pomyślałem, że przecież mogę wykopać dołki, w które nawiozę ziemi... Pytanie tylko brzmi jak duże mają być te dołki? Jestem zdecydowany je wykonać, tylko nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi jak duże mają być. Pomożecie?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32

Post »

valdi99 pisze:Witajcie, nowy jestem i tu na forum, i w temacie sadownictwa w ogóle, więc wybaczcie jeśli będę zadawał głupie pytania ;)
Zacznę może od tego, że od zawsze chciałem mieć czereśnie na działce, ale że to działka z sosnami na piachu (Mazowsze, piach i 20cm humusu, głównie z rozłożonych igieł) to odpuściłem. Ale ostatnio pomyślałem, że przecież mogę wykopać dołki, w które nawiozę ziemi... Pytanie tylko brzmi jak duże mają być te dołki? Jestem zdecydowany je wykonać, tylko nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi jak duże mają być. Pomożecie?
Jakie te dołki? Duże. Bardzo duże.

Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”