Co to za odmiana czereśni ?
Re: Co to za odmiana czereśni ?
Do  rozpoznania odmiany czereśni, pomocne jest podanie takich jej cech jak:
- rodzaj, typ wzrostu drzewa
- waga owocu, jego kształt, długość szypułki, jej sposób odrywania się od gałęzi, owocu- czy jest suche, kolor miąższu -jego twardość, kształt pestki ( najlepiej jej zdjęcie jak i zdjęcie owocu )
- kolor soku
- kolor nektarników
- termin dojrzewania, najlepiej w odniesieniu do znanej nam odmiany - ile dni przed lub po niej. Dwudziesty
czerwiec na zachodzie i wschodzie kraju to jednak co innego.
@Jonzak
Twoje informacje wskazują że, to: Kanarkowa.
@kety
Nie ma takiej odmiany jak: Maria Biała. Lusowo sprzedawało pod tą nazwą, ukraińską odmianę: Dacznica. Jeszcze oni powodują zamieszanie - swoimi nazwami, tworząc nowe nieistniejące odmiany.
Pozdrawiam klakier.

- rodzaj, typ wzrostu drzewa
- waga owocu, jego kształt, długość szypułki, jej sposób odrywania się od gałęzi, owocu- czy jest suche, kolor miąższu -jego twardość, kształt pestki ( najlepiej jej zdjęcie jak i zdjęcie owocu )
- kolor soku
- kolor nektarników
- termin dojrzewania, najlepiej w odniesieniu do znanej nam odmiany - ile dni przed lub po niej. Dwudziesty
czerwiec na zachodzie i wschodzie kraju to jednak co innego.
@Jonzak
Twoje informacje wskazują że, to: Kanarkowa.
@kety
Nie ma takiej odmiany jak: Maria Biała. Lusowo sprzedawało pod tą nazwą, ukraińską odmianę: Dacznica. Jeszcze oni powodują zamieszanie - swoimi nazwami, tworząc nowe nieistniejące odmiany.
Pozdrawiam klakier.
- Jonzak
- 200p 
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
KamilK02 zgoda -  paskudny czop zlikwiduję, jest sukcesywnie opryskiwany miedzią ,Topsinem , a jesięnią Miedzianem z mocznikiem. Czopa zostawiłem bo znany portal tak zalecał.
Kunzego to nie jest, pozostają wg mnie trzy klasyczne, które wymienia pomolog
Kanarkową i Bladoróżową też wykluczam - jest z rumieńcem. Moja jest bez cienia rumieńca. No i ten termin dojrzewania - czerwiec, zaraz po Summicie.
Największy problem aktualnie to dobór zapylacza. Ale dopiero po zidentyfikowaniu.
W ubiegłym roku zaszczepiłem trzy zrazy , trochę w ciemno, mając ; Sznajdera Późną , Summit i NN.
Szczepienia były do Kunzego.
Mam niewiele owoców, tylko do identyfikacji 

klakier7 , dzięki za cenne wskazówki, . W tym roku dokładnie tak zrobię, muszę ją rozpoznać.
Choć wyrok prawie wydany, a ona już ma swoje lata.

Kunzego to nie jest, pozostają wg mnie trzy klasyczne, które wymienia pomolog
Kanarkową i Bladoróżową też wykluczam - jest z rumieńcem. Moja jest bez cienia rumieńca. No i ten termin dojrzewania - czerwiec, zaraz po Summicie.
Największy problem aktualnie to dobór zapylacza. Ale dopiero po zidentyfikowaniu.
W ubiegłym roku zaszczepiłem trzy zrazy , trochę w ciemno, mając ; Sznajdera Późną , Summit i NN.
Szczepienia były do Kunzego.
Mam niewiele owoców, tylko do identyfikacji

klakier7 , dzięki za cenne wskazówki, . W tym roku dokładnie tak zrobię, muszę ją rozpoznać.
Choć wyrok prawie wydany, a ona już ma swoje lata.

Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich. 
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.
Julian Tuwim

Julian Tuwim
- 
				KamilK02
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
To ile lat ma ta czereśnia? U mnie na podwórku stoi jeszcze przeszło 50 letni burlat, ale zamiera. A w krzakach są pewnie i 100 letnie okazy dzikiej czereśni. Teraz trochę za późno, ale w lecie mógł bym być chętny na zrazy   Nawiasem Myślę że dobrym zapylaczem mogła by być właśnie dzika czereśnia ptasia.
 Nawiasem Myślę że dobrym zapylaczem mogła by być właśnie dzika czereśnia ptasia.

Nawiasem Myślę że dobrym zapylaczem mogła by być właśnie dzika czereśnia ptasia.
 Nawiasem Myślę że dobrym zapylaczem mogła by być właśnie dzika czereśnia ptasia.- Jonzak
- 200p 
- Od: 24 mar 2013, o 13:04
Ma 10 lat , jest na Colcie i owocowała 4 razy, w ilościach śladowych. Chciałbym jej pomóc przez wstawki naszczepień na niej. Mam Summit i Karesową, rodzą corocznie.Choć nie są wzajemnymi zapylaczami.
Summit potrzebuje : Van, Hedelfińską ,Lapins, Lombert.
A Karesowa : Szneidera,Wczesną Riversa i Mertona. Ale mają zróżnicowane tylko jedno allele genowe , mianowicie :S2 i S3. I to im wystarcza.
Jeżeli to jest Donissena Żółta , zapylacz; Schneidera Późna miałbym. W przypadku Drogana , zapylacz Burłat - nie mam. Może ktoś zechciałby odstąpić zraza ?
Jeżeli Kanarkowa , to nie znalazłem zapylacza. Ktoś wie ? Z tą ptasią czereśnią też spróbuję. Dla jakich odmian ptasia jest zapylaczem ?
Pozdrawiam.

Summit potrzebuje : Van, Hedelfińską ,Lapins, Lombert.
A Karesowa : Szneidera,Wczesną Riversa i Mertona. Ale mają zróżnicowane tylko jedno allele genowe , mianowicie :S2 i S3. I to im wystarcza.
Jeżeli to jest Donissena Żółta , zapylacz; Schneidera Późna miałbym. W przypadku Drogana , zapylacz Burłat - nie mam. Może ktoś zechciałby odstąpić zraza ?
Jeżeli Kanarkowa , to nie znalazłem zapylacza. Ktoś wie ? Z tą ptasią czereśnią też spróbuję. Dla jakich odmian ptasia jest zapylaczem ?
Pozdrawiam.
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich. 
Julian Tuwim

Julian Tuwim
- 
				KamilK02
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
E to młode drzewko  jeszcze. Choć nie wiem ile żyją czereśnie  szczepione na Colcie. Co do Trześni to zależny jaki egzemplarz, każda inna. Podobno pyliła się kanarkowa z różową wielką. Bo gdzieś wyczytałem że rosły razem w alejach czereśniowych i owocowały ładnie.