Truskawkowa działka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawkowa działka cz.2

Post »

Od niedawna zaczęły mi się podobać właśnie takie ogniste kolory jak mają Twoje kwiaty typu rudbekia, jednak u mnie to zwykle jednoroczne kwiaty miewają takie barwy :)
https://i.ibb.co/x5kdSXt/DSC-0110-01.jpg
Śliczny motyl ;:333
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zaszalałaś z roślinkami, które uwielbiam?

Jeżówki, groszki pachnące, dziewanny, werbena (która udała mi się tylko raz, jeszcze na balkonie i którą bezskutecznie sieję od siedmiu lat, czyli odkąd mam ogród), astry chińskie, łubiny, rudbekie?

A wszystko to odwiedzane przez pięknych gości!

Pozdrawiam!
LOKI
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

I u mnie modraszek bywa, ale niełatwo zrobić mu zdjęcie, chociaż nie jest to niemożliwe ;:108 Mało było motyli, może w tym roku to się zmieni? Admirały uwielbiają śliwki. Sama nie mam, ale ogromną śliwę ma sąsiad i u niego czasami mogę zobaczyć motyle drzewo ;:oj Niesamowicie to wygląda, tylko są w sporej odległości i nigdy zdjęcie nie wychodzi takie, jak trzeba.
Rudbekie są śliczne i tak właściwie, to każda inna ;:333 Rozweselają jesienny ogród.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zdjęcia jak zawsze rewelacyjne ;:138
Czytam o miejscu na działce z igłami, może by tak w tym miejscu urządzić rabatkę z roślinami kwasolubnymi.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Natalko.
Wracam po dłuższej nieobecności i odwiedzam znajome wątki. Powoli mi to idzie, bo zaległości jest ogrom ale staram sie chociaż po części poczytać co tam dzieje się u 'starych' znajomych.
Niezmiernie zasmuciła mnie wiadomość o chorobie. Mam nadzieję, ze w chwili obecnej już jest dobrze. Życzę Ci z całego serca, aby było już tylko lepiej.
Twoje zdjęcia, to uczta dla oczu i nigdy nie jest ich za dużo. :D
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Natalio, przybyłam z rewizytą :wit Ojej ale u Ciebie fajnie , jakie cudne zdjęcia robisz i to takie w moim klimacie ;:138 Fantastyczne ujęcia. Widzę, że masz OGROM roślin, różnorodnych, aż dech zapiera . Ten łubin na fotkach jest zjawiskowy ;:oj I to bogactwo fruwających osobników :tan Jest pięknie. Będę Cię odwiedzać , już czekam wiosny !!!!!!!!!!! ;:333
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Marynko dziękuję i wzajemnie ;:196
Lucynko dziękuję ;:196 na pewno kota nie jest przyczyną - w jednym roku widuję mniej motyli, w innym więcej, nawet bywa tak że w poszczególnych miesiącach ich liczba się waha. No i trzeba być na działce kiedy akurat są aktywne, zwykle wcześnie rano i późno po południu, zwłaszcza w upalne dni.
Pestko drzewka są pobielone, tylko zdjęć nie zrobiłam ;:131 muszę to robić późną jesienią, teraz nie mam jak dojechać na działkę, dopiero od marca.
Soniu dziękuję ;:196 u mnie astry nie chciały kiełkować, ale jak kupiłam gotową rozsadę to już wszystko było ok - w tym roku spróbuję siewu wprost do gruntu.
Danusiu dziękuję ;:196 modraszków zawsze trochę widzę, więc nie są jakąś szczególną rzadkością, ale pamiętam ile "polowałam" na ich rozłożone skrzydełka.
Jadziu bardziej płochliwy od modraszków jest cytrynek ;:108 Fruczaki to już inna liga, widuję je, ale z aparatem nie nadążysz.
Olu dziękuję ;:196 rudbekie w większości są u mnie żółte, ale ciemne też się zdarzają, tylko owady ich jakoś nie lubią...
Loki dziękuję ;:196 werbenę też miałam tylko raz, z kupionej rozsady - rosła nawet ładnie, ale potrzebuje za dużo wody ;:185 Pozostałe z wymienionych roślin na pewno jeszcze zobaczysz, mam nadzieję że również w innych kolorach - w tym roku planuję wysiać łubin, mam nadzieję że wyrośnie coś innego niż tylko różowy i fioletowy.
Iwonko też bym takich zdjęć nie zrobiła gdyby nie teleobiektyw - to cały sekret tych zbliżeń :wink: ;:224 Admirały faktycznie uwielbiają śliwki, najłatwiej je wtedy fotografować, choć tło niezbyt ozdobne :;230
Dorotko muszę w końcu zmierzyć jakie jest pH w tym miejscu, potem zdecyduję ostatecznie co sadzić ;:108 problemem są nie tylko igły ale i korzenie sosen, jest tam dodatkowo niesamowicie sucho :? w najgorszym miejscu zrobiłam mini-łączkę, na reszcie pewnie na razie wysieję jednoroczne a potem kolejny poplon. Trzeba trochę rozluźnić tą ziemię, tam gdzie nie było poplonu jest twarda jak skała.
Wiolu miło Cię ponownie widzieć w moim wątku ;:196 dziękuję za życzenia zdrowia, przydadzą się. Ze mną jest trochę lepiej, ale poprawa idzie w iście ślimaczym tempie - miejmy jednak nadzieję że przed sezonem zdrowie jeszcze się poprawi.
Asiu witam i dziękuję ;:196 ogromu roślin jeszcze może nie mam, ale jeśli uda się w końcu zrealizować plany siewne w tym roku, to będzie ogrom jednorocznych :wink:

Dzisiaj krótko, bo na koniec miesiąca zwalił mi się ogrom spraw - nasze cudne urzędy wszystko robią na ostatnią chwilę ;:223 Jeszcze w piątek dodarła paczka z nasionkami od Lucynki (plocczanki) za którą jeszcze raz serdecznie dziękuję ;:196 Pozostaje teraz tylko z przybyciem wiosny siać, siać i jeszcze raz siać ;:183

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Natalko, pisałam już , ale się powtórzę - Twoje zdjecia to mistrzostwo świata . Ogladanie ich to wielka przyjemność.
Aż tyle będziesz siała ? Podziwiam :)
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Danusiu dziękuję ;:196 może nie wysieję 100% każdych nasion, niektórych jest bardzo dużo, ale mam w tym roku naprawdę spory obszar z którym trzeba coś zrobić - przez brak wody nie mogę od razu obsadzić wszystkiego roślinami wieloletnimi, a nie chcę wysiewać trawnika i potem go likwidować. A więc będzie dużo jednorocznych, z tym że wyłącznie takie gatunki, które można siać prosto do gruntu. To też będzie test, które rośliny przetrwają (zwłaszcza przez suche, upalne lato), a które nie ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

No to masz tych nasion.Lucynka jest niesamowita.Też mam od niej fajne nasiona.
Natalio a nie myślałaś o zakupie mieszanek roślin?Ja w tamtym roku kupiłam dwie torebki.Jedne to "mieszanka roślin o pachnących kwiatach,a drugie to mieszanka niskich roślin jednorocznych.Widziałam u nas w ogrodniczym ,że są jeszcze jakieś inne mieszanki.
Ja zrobiłam żle ponieważ wysiałam do skrzynki na balkonie bardzo słonecznym i niestety nie przypilnowałam i wszystkie siewki padły.
Myślę,że na działce będą rosły lepiej. ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Natalko, widzę że Lucynka zawaliła Cię robotą ;:oj ale to miła i wdzięczna robota a potem barwna i pachnąca łączka. ;:31 ;:31
Oby zdrówko już na dobre wróciło i podobne ekscesy się nie powtarzały, bo będziesz miała co robić, żeby tylko areału starczyło. ;:215 ;:cm
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Natalio takie ilości nasion, nie ma jak nasza kochana Lucynka, wszystkich poobdzielała.
Sprawdź jaką masz w tym miejscu ziemię, wtedy roślinki dla tego miejsca odpowiednio dopasujesz.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Natalko, w minionym sezonie pomieszkiwałam na działce, miałam więc całe dni i noce na spacery wśród roślinek. Motylków było tyle co kot napłakał. ;:174 Zwykle kwiaty czosnku bułgarskiego były przez motylki oblegane, a minionego lata praktycznie ich nie było. Podobnie heliotropy czy jeżówki. :(
Zdrówka. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Natalko rok temu robiłam sporo rozsad z kwiatów jednorocznych, ale suchy maj sprawił że młode roślinki nie przetrwały a niektóre żyły do jesieni jakby zasuszone więc czy sianie do gruntu czy robienie rozsady wymagają początkowo podlewania. Ja mam spory areał więc wszystko podlać nie miałam szans. Ta wiosna podobno też ma być sucha... nie będzie to chyba łatwy sezon.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko toż to siania, a siania będzie, i kolorow potem ;:215 ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”