aga13 piękna fotka
W.o...Pytania o aparaty cyfrowe - wybór i recenzje
Grzegorzu dostałam dziś raynox i wyobraź sobie, że całkowicie nie umiem sobie z nim poradzić
tzn. nie potrafię uchwycić w ogóle wybranej rzeczy, którą chcę sfotografować, obraz jest całkowicie rozmyty, kilka razy zdarzyło mi się uchwycić obraz, lecz po ustawieniu ostrości, lekki ruch aparatem i znowu obraz rozmazany, tak, że nawet nie widać co to ma być
próbowałam chyba na wszystkich ustawieniach i auto i manual i programy tematyczne oraz różne odległości obiektywu od fotografowanej rzeczy i dalej nie potrafię
teraz szukam informacji jak sobie z nim poradzić
aga13 piękna fotka
i mamy ten sam sprzęt, a jak Ci wychodzą zdjęcia makro 
aga13 piękna fotka
- aga13
- 500p

- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grzegorzu oczywiście
Dzięki ,że Wam się podoba!
Soniu nieźle.... teraz będzie jeszcze łatwiej bo dostałam na gwiazdkę statyw Sherpa ... a statyw bardzo ułatwia - dzięki Mikołaju gdziekolwiek jesteś
postaram się w najbliższym czasie zrobić troszkę fotek w trybie makro
Soniu zadowolona jesteś z Sony???
Soniu nieźle.... teraz będzie jeszcze łatwiej bo dostałam na gwiazdkę statyw Sherpa ... a statyw bardzo ułatwia - dzięki Mikołaju gdziekolwiek jesteś
postaram się w najbliższym czasie zrobić troszkę fotek w trybie makro
Soniu zadowolona jesteś z Sony???
Pozdrowionka
))
Aga ja chyba też jestem zadowolona
nie mam większego doświadczenia z fotografią, dopiero się uczę i to sama na własnych błędach
nikt ze znajomych i z rodziny nie interesuje się fotografią, dla większości z nich kadrowanie, balans bieli to pojęcia z kosmosu :P moje poprzednie aparaty kompaktowe były sony i tak sentyment pozostał
Unikam zdjęć o zmierzchu i w pomieszczeniach, więc szumy jeszcze nie zdążyły mnie zdenerwować, zdjęć seryjnych też nie robię, a lampa błyskowa owszem drażni z powodu efektu czerwonych oczu, ale czy inne lustrzanki nie powodują tego efektu, gdy używa się jedynie wbudowanej lampy błyskowej
póki co obiektywami się nie martwię, gdyż muszę cieszyć się tymi, które były w zestawie, a nim nauczę się robić poprawnie zdjęcia, wtedy będę się zamartwiać resztą
Na dzień dzisiejszy jestem rozczarowana raynoxem przy użyciu obiektywu 55-200mm, a z obiektywem 17-55mm już nie miałam cierpliwości próbować
poza tym bawiłam się w domu i maltretowałam znalezionego w piwnicy pająka, ale położyłam go na białej kartce i doświetlałam lampą domową i ten zestaw nie jest odpowiedni
Jak tylko się ociepli lub chociaż przestanie paskudnie wiać to wyjdę na dwór i tam się pobawię i poczekam jak Grzegorz dostanie raynoxa i może co nie co mi podpowie 
Na dzień dzisiejszy jestem rozczarowana raynoxem przy użyciu obiektywu 55-200mm, a z obiektywem 17-55mm już nie miałam cierpliwości próbować
Aga w dzień nie mam takiego problemu a jeżeli to ustawiam na 100 a czas się zwiększa .Próby w nocy się odbyły i nie wyglądają tak tragicznie . Natomiast w pomieszczeniach ustawiam ręcznie parametry ekspozycji , przysłonę i czas , wszystko zależy od ilości światła. .Teraz będę fotografował w nocy ale już ze statywem.
Lampa jak na razie cienia nie daje z resztą używam jej do bardziej odległych zdjęć czyli ok 5m.
Piszesz ograniczony wybór obiektywów i tego nie rozumem proszę napisz jaśniej bo nie kapuje o co chodzi
.
Nikon daj spokój a cena obiektywów chyba że zrobiłaś skok na bank
.
Jak na razie super!!! Chyba widać jak robi zdjęcia w temacie :
Moje Miasto - Poznań.
Lampa jak na razie cienia nie daje z resztą używam jej do bardziej odległych zdjęć czyli ok 5m.
Piszesz ograniczony wybór obiektywów i tego nie rozumem proszę napisz jaśniej bo nie kapuje o co chodzi
Nikon daj spokój a cena obiektywów chyba że zrobiłaś skok na bank
Jak na razie super!!! Chyba widać jak robi zdjęcia w temacie :
Moje Miasto - Poznań.
- aga13
- 500p

Grzegorzu pewnie masz rację za bardzo narzekam
wszystko się zgadza co piszesz!
co do obiektywów
mamy w sumie mały wybór obiektywów: Tamron, Tokina, Sigma, Sony/Minolta
a każdy z nich ma jakieś wady jak nie ostrość to kiepskie wykonanie ,niecelujący AF i takie tam
różności
KITy to u nas kity
konkurencja oprócz tych co wymieniłam ma właśnie wyższą półkę której my nie mamy a i obiektywy KITowskie nie są takie złe
jestem trochę rozgoryczona bo jestem w trakcie szukania obiektywu szerokokątnego
i z tego co czytam -testy , fora fotograficzne - strach kupować
więc czekam...
poza tym trochę się nacięłam na Sigmę 28-70mmf2,8 i jestem zła na siebie
pewnie to wszystko plus depresja zimowa i stąd moje delikatne rozczarowanie
Grzegorzu zdjęcia super gratuluję!!
wszystko się zgadza co piszesz!
co do obiektywów
mamy w sumie mały wybór obiektywów: Tamron, Tokina, Sigma, Sony/Minolta
a każdy z nich ma jakieś wady jak nie ostrość to kiepskie wykonanie ,niecelujący AF i takie tam
różności
KITy to u nas kity
konkurencja oprócz tych co wymieniłam ma właśnie wyższą półkę której my nie mamy a i obiektywy KITowskie nie są takie złe
jestem trochę rozgoryczona bo jestem w trakcie szukania obiektywu szerokokątnego
i z tego co czytam -testy , fora fotograficzne - strach kupować
więc czekam...
poza tym trochę się nacięłam na Sigmę 28-70mmf2,8 i jestem zła na siebie
pewnie to wszystko plus depresja zimowa i stąd moje delikatne rozczarowanie
Grzegorzu zdjęcia super gratuluję!!
Pozdrowionka
))
Agnieszko dziękuje za miłe słowa ale to wszystko robione kitowym kitem
.
Bez przesady. Obiektywy Minolty należą do najlepszych na świecie .
Wszystkiego nie czytaj to co piszą na forum bo zwariujesz , a jeśli chcesz coś dobrego to niestety trzeba wydać trochę kasy i to jest jedna z wad lustrzanek.
Agnieszko przy okazji mogę Tobie pomóc coś poszukać z szerokokątnych.
Jeśli możesz się podzielić informacjami o tym obiektywie to będę wdzięczny.

Bez przesady. Obiektywy Minolty należą do najlepszych na świecie .
Wszystkiego nie czytaj to co piszą na forum bo zwariujesz , a jeśli chcesz coś dobrego to niestety trzeba wydać trochę kasy i to jest jedna z wad lustrzanek.
Agnieszko przy okazji mogę Tobie pomóc coś poszukać z szerokokątnych.
Jeśli możesz się podzielić informacjami o tym obiektywie to będę wdzięczny.
Tadeuszu odpowiadam Tobie na zadane mi pytanie co sądzę o aparacie Sony H-50.
Sony H-50 nie jest złym aparatem nawet jestem pewien że jego największą zaletą jest to że posiada najlepsze odwzorowanie kolorów . Ogólnie mnie ten aparat nie leży .
Niektóre opinie na temat tego modelu:
www.ceneo.pl/;0151331282-10.htm
Jeśli przeczytasz temat od początku czyli od 1 strony to zauważysz że po zapoznaniu się z wieloma modelami moje zainteresowanie padło na inne aparaty.
Tadeuszu moim zdaniem musisz udać się do dużego marketu i potrzymać wybrane modele w ręce aparat musisz czuć , musi się Tobie podobać i podstawa musi spełniać Twoje wymagania.
Jaka kwota wchodzi w grę to jeśli chcesz pomogę Tobie w wybraniu kilku interesujących modeli , i oczywiście jakie są Twoje wymagania?
Sony H-50 nie jest złym aparatem nawet jestem pewien że jego największą zaletą jest to że posiada najlepsze odwzorowanie kolorów . Ogólnie mnie ten aparat nie leży .
Niektóre opinie na temat tego modelu:
www.ceneo.pl/;0151331282-10.htm
Jeśli przeczytasz temat od początku czyli od 1 strony to zauważysz że po zapoznaniu się z wieloma modelami moje zainteresowanie padło na inne aparaty.
Tadeuszu moim zdaniem musisz udać się do dużego marketu i potrzymać wybrane modele w ręce aparat musisz czuć , musi się Tobie podobać i podstawa musi spełniać Twoje wymagania.
Jaka kwota wchodzi w grę to jeśli chcesz pomogę Tobie w wybraniu kilku interesujących modeli , i oczywiście jakie są Twoje wymagania?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja właśnie mam H-50 od sylwestra. Miała być lustrzanka Alfa 300, ale niestety. I szczerze - nie wiem czy bym sobie z nią dał radę.
A tutaj mam w sumie nietani przecież kompakt z 15-krotnym zbliżeniem, co mi wystarcza i mogę kręcić nawet parominutowe filmiki. Alfa (lub Nikkon) musi poczekać.
Jak by ktoś miał pytania o H-50 - to służę...
A tutaj mam w sumie nietani przecież kompakt z 15-krotnym zbliżeniem, co mi wystarcza i mogę kręcić nawet parominutowe filmiki. Alfa (lub Nikkon) musi poczekać.
Jak by ktoś miał pytania o H-50 - to służę...
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- aga13
- 500p

Grzegrzu
szerokokątne w sumie są dwa Sigma 10-20mm...i Tamron 11-24....którego fizycznie jeszcze nie ma
Sigma ma dość kiepskie światło , spore winetowanie i jak to bywa problemy z ostrością ale dość dobre opinie użytkowników
natomiast Tamron którego nie ma
lepsze światło i zero testów
dlatego więc czekam
poza tym Sigma kosztuje ok 2 tys. jakby była tańsza to już bym ją kupiła
a tak to poczekam jak pojawi się fizycznie jakaś konkurencja i wtedy się zobaczy
szerokokątne w sumie są dwa Sigma 10-20mm...i Tamron 11-24....którego fizycznie jeszcze nie ma
Sigma ma dość kiepskie światło , spore winetowanie i jak to bywa problemy z ostrością ale dość dobre opinie użytkowników
natomiast Tamron którego nie ma
dlatego więc czekam
poza tym Sigma kosztuje ok 2 tys. jakby była tańsza to już bym ją kupiła
a tak to poczekam jak pojawi się fizycznie jakaś konkurencja i wtedy się zobaczy
Pozdrowionka
))
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Grzegorzu - ten aparat już nie wart wspominania. Już nawet nie bardzo pamiętam ile ma lat i kiedy go kupiłem. Bodajże w listopadzie 2003. ESUS Spca533 taką nazwę pokazuje mi na zdjęciach, wielkości trochę większego pudełka zapałek, ale jak pamiętam 4 Mpx to było wtedy bardzo dużo. Zrobiłem nim tysiące zdjęć - właściwie prawie 100 % wklejanych tutaj na Forum zdjęć jest z tego aparatu.
Jak pisałem wyżej - miała być lustrzanka, nawet dyskutowaliśmy na ten temat. Wyszło inaczej. Dodam jeszcze, że przez cały grudzień i 1-ą dekadę stycznia pracowałem w sklepie RTV-EURO-AGD. Każdego kto oglądał aparaty (te w gablocie, droższe kompakty i lustrzanki) zagadywałem i pytałem o opinie. Niektóre z zagadywanych przeze mnie osób miały fachową wiedzę i było widać, że znają się na temacie. Wybrałem właśnie H-50 (po długich wewnętrznych rozterkach a reszta zarobionej kasy poszła na nawigację i telefon. Na razie jestem zadowolony, "domowe" zdjęcia są bardzo dobre i ostre, dokupiłem nawet statyw by robić zdjęcia ptakom ze zbliżeniem, bo ręka drży. Jak dla typowego amatora - mi to wystarczy.
Jak pisałem wyżej - miała być lustrzanka, nawet dyskutowaliśmy na ten temat. Wyszło inaczej. Dodam jeszcze, że przez cały grudzień i 1-ą dekadę stycznia pracowałem w sklepie RTV-EURO-AGD. Każdego kto oglądał aparaty (te w gablocie, droższe kompakty i lustrzanki) zagadywałem i pytałem o opinie. Niektóre z zagadywanych przeze mnie osób miały fachową wiedzę i było widać, że znają się na temacie. Wybrałem właśnie H-50 (po długich wewnętrznych rozterkach a reszta zarobionej kasy poszła na nawigację i telefon. Na razie jestem zadowolony, "domowe" zdjęcia są bardzo dobre i ostre, dokupiłem nawet statyw by robić zdjęcia ptakom ze zbliżeniem, bo ręka drży. Jak dla typowego amatora - mi to wystarczy.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.