Moja zielona ścianka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Moja zielona ścianka

Post »

Rozpocznę nietypowo ale myślę, że nie zanudzę. Jestem już emerytem pod pięćdziesiątkę.
Z przyrodą byłem za pan-brat odkąd tylko pamiętam i to mi pozostało do dziś.
W dzieciństwie miałem szczęście mieszkać na skraju osiedla a dalej były już tylko boiska, park, basen, ogródki działkowe, stawy, pola, niezmierzone połacie łąk z trawą do pasa, a od wiosny tak bajecznie kolorowymi, że nie można tego opisać, z niezliczoną ilością motyli i innych owadów. Dalej był nasz duży ukochany las w którym spędzało się każda wolną chwilę na obserwacjach ptaków i zwierząt (były nawet jelenie-byki duże jak jałówki) i nie tylko… Mieliśmy dwie działki a w domu było zawsze zielono i kolorowo od kwiatów. Miałem akwaria, kanarki, papużki i gołębie. Psy były zawsze.
Siałem wszystko co było można: pestki cytryn, pomarańczy (które w owym czasie były tylko na święta), daktyli. Zielone się urywało, wkładało do wody i… też rosło. Fakt, że nie było takiego wyboru jaki jest dziś - ale rosło wszystko zdrowo. Dzisiaj - mieszkam w innym mieście ale też na skraju osiedla. I dalej mnie to wszystko kręci. Taki mam widoczek z okna (balkonu):
Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Cd.

Post »

Ogródki działkowe, dalej pola i kawałek lasu. Ogrodu (działki) niestety na razie nie mam.
Moja zielona ścianka. Specjalnych okazów nigdy nie miałem (oprócz jednej 2-metrowej palmy), bardziej mnie cieszy ilość - różnorodność i nowości.. Po za tym sami wiecie: chroniczny brak miejsca - wszystko pozajmowane do ostatniego centymetra2.
Pewnie zauważycie brak kwiatów i kaktusów - wszystkiego mieć nie można (także z braku miejsca).
Obrazek Obrazek Obrazek
Reszta stoi gdzie popadnie: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Cd.

Post »

A nawet wisi: Obrazek
Tegoroczne "młodzieniaszki":
Obrazek Obrazek Obrazek
Ucięta cytryna i odratowany beniaminek od koleżanki z którego będzie (może) bonsai: Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Cd.

Post »

Pod koniec lat 70-tych przeczytałem w jakieś kolorowej gazecie pierwszy artykuł o (japońskich) drzewkach bonsai. Zauroczyły mnie i trwa to do dziś. Ale dopiero na początku lat 90-tych zaczęła być dostępna jakakolwiek literatura (książki). I wtedy też zacząłem próbować swoich sił w tej sztuce. Okazów też nie mam - ale ciągle próbuję.
10-letni modrzew: Obrazek
kilkuletni jałowiec: Obrazek
i sosny: Obrazek
i druga: Obrazek
na której "dochowałem" się takiej szyszki: Obrazek Obrazek
I jeszcze trochę innych "cudaków": Obrazek Obrazek
a także młode płomienie Afryki, jakarandy, akacje srebrzyste, mimozy - których tez będę tworzył coś na kształt bonsai.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Cd.

Post »

Tak wygląda (ał) mój balkon: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na razie chyba wystarczy. Pozdrawiam
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam Cię Januszu serdecznie!
Ale zieleni nam pokazałeś! Super roślinki.Najbardziej podobają mi się bonsai.
Miałam kiedyś jeden rok wiąz , niestety moja nie umiejętność obchodzenia się z drzewkiem zakończyła się zgonem roślinki , ale Twoje rewelacja!
Modrzew ,sosna i jałowiec jak by powiedział mój syn dla mnie "wymiata". Cudowne!
Czy na czwartym zdjęciu rosną sobie ananasy?Chciałam też ukorzenić z odciętego owocu.
Pozdrawiam
Jagoda :P
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

witamy w skromnych progach :D
Twoja zielona ściana jest cudownie zagospodarowana i zielona.
Z tego co zrozumiałam sam tworzysz bonsai ? Ta modrzew mnie najbardziej zachwyciła.
No i balkonik, zazdroszczę bardzo pozytywnie.aha no i bym zapomniała widok z okna tez jest rewelacyjny :D w takim zakątku balkonowym można sie odprężyć.
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

10-letni modrzew nie jest okazem?? To jest super okaz!!tyle czasu poświęcić dla bonsai...podziwiam i gratuluję kolekcji ;:63
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

witam i gratuluje zadbanych zieloności
:lol:

czy zamiokulkas pomimo tego ze lubi ciasno nie ma za ciasno?
milka0105
1000p
1000p
Od: 2 mar 2008, o 20:59

Post »

o kurcze, ale super roślinki, zachwycił mnie zamioculcas - OGROMNY! :D
Awatar użytkownika
judysia21
50p
50p
Od: 6 maja 2008, o 17:37

Post »

Januszu posiadasz piękną kolekcję a ścianka wygląda cudownie ;:1
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Re: Cd.

Post »

karpek pisze:Pod koniec lat 70-tych przeczytałem w jakieś kolorowej gazecie pierwszy artykuł o (japońskich) drzewkach bonsai. Zauroczyły mnie i trwa to do dziś. Ale dopiero na początku lat 90-tych zaczęła być dostępna jakakolwiek literatura (książki). I wtedy też zacząłem próbować swoich sił w tej sztuce. Okazów też nie mam - ale ciągle próbuję.
Witam Cię Januszu. Nie bądź taki skromy, te Twoje bonsai są piękne i jak dla mnie to są super okazy :D Sporo ich masz i jak widać wychodzą Ci one. Ciężko mi nawet stwierdzić który z nich najładniejszy, bo wszystkie są ładne. A od kiedy dokładnie zajmujesz się sztuką tworzenia bonsai?
Pozostała roślinność także zadbana i urokliwa :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Napisze krótko: WOW! Super rośliny, moje gratulacje!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam Wszystkim za serdeczności i miłe powitania - to jest bardzo budujące i bardzo, bardzo miłe.
Widok z balkonu mam właśnie na ogródki działkowe - i tej działki mi właśnie najbardziej brakuje.
Miałem tam kilkanaście lat temu działkę. Działka była "zrobiona" z pola rolnego - była bardzo zachwaszczona, gliniasta, woda stała do maja. Oboje z żoną wtedy pracowaliśmy (ja jako górnik na dole w kopalni) - było ciężko i brakowało sił. A ludzie "z działek" zamiast pomóc choćby dobrym słowem czy jakąś poradą - tylko krytykowali i narzekali. Internetu jeszcze wtedy nie było (chyba), a tego Naszego Forum - na pewno - więc nie było kogo zapytać o poradę. Odpuściliśmy ją po 2 latach. Dzisiaj, cóż, działek na zbyciu nie ma a jak już - to bardzo chorendalne ceny. Ale coś kupię na pewno. Więc na razie wystarcza (musi) mi ten balkonik, ścianka i ta reszta poupychana w całym domu.
Bonsai "bawię" się od początku lat 90-tych. Okazy to naprawdę nie są. Drzewka od czasu do czasu wymagają wsadzenia na rok, dwa do "prawdziwego" gruntu, szczególnie te młode. Poprawia to ich całą strukturę (wzmacniają sie korzenie, grubieje pień itp.) a takowego nie mam.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ooooo, ale tu ciekawie!!! Podziwiam i cieszę się, że do nas dołączyłeś i pokazujesz swoje skarby. Tak, skarby, bo rośliny masz nieziemskie, chociaż takie niby zwyczajne. Super!!! :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”