Heniu, mam wrażenie, że za dobrze im u mnie
Doniczkowe - barbra13
Re: Doniczkowe - barbra13
Kasiu, obrywam kwiaty właśnie ze względu na nektar. Może przy jednym kwiatuszku nie jest to problem, ale ta hoja u mnie miewa ich bardzo dużo i wszystko wokół jest upaćkane na brązowo.
, nie ingeruję w to, jak rosną, ale widzę, że powinnam je trochę w ryzach trzymać.
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Niesamowicie piękne tillandsie, a Medusa - najpiękniejsza. Wygląda niemal, jak Cthulhu
A te hoje.... mmmm....
Ehhh, gdym miała więcej miejsca....
...to nie wiem, co by było, bo ja i tak już od dawien dawna daję się wodzić roślinom za nos 
A te hoje.... mmmm....
Ehhh, gdym miała więcej miejsca....
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
- Blueberry

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Łał, piękne hoye, ale z doświadczenia wiem jak u***we potrafią być ich kwiaty - albo śmierdzą (mam jedną taką) albo produkują ogromną ilość nektaru 
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od jak dawna je masz? Wydaje się, że jeszcze niedawno miałaś ledwie trzy sztuki, nieśmiało, "na spróbowanie" i nagle obrosłaś oplątwą, aż miło popatrzeć
Czy wypatrujesz u nich pąków? Ja mam 3 oplątwy zapączkowane i jestem w szoku
Czy wypatrujesz u nich pąków? Ja mam 3 oplątwy zapączkowane i jestem w szoku
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Monika, oplątwy mam dokładnie od 21 lipca 2018 (sprawdziłam
) i od tego czasu kwitły mi dwie - ionantha i schiedeana.
Chyba więcej kwiatów nie będzie, u mnie rośliny mają mało słońca, tylko krótko w godzinach porannych. Może i by się znalazła jakaś lepsza miejscówka na zewnątrz, ale jakoś obawiam się narażać je na niebezpieczeństwa, wolę je trzymać "przy sobie", taka klasyczna nadopiekuńczość
.
Tak nieśmiało poproszę
, pokaż, co tam u Twoich ślicznotek, jak znajdziesz wolną chwilę, zalatana kobieto
.
Chyba więcej kwiatów nie będzie, u mnie rośliny mają mało słońca, tylko krótko w godzinach porannych. Może i by się znalazła jakaś lepsza miejscówka na zewnątrz, ale jakoś obawiam się narażać je na niebezpieczeństwa, wolę je trzymać "przy sobie", taka klasyczna nadopiekuńczość
Tak nieśmiało poproszę
Ula, świetne porównanie
. Brak miejsca nie jest zły, jakieś ograniczenia muszą być, bo potem człowiek budzi się z ręką w ... doniczce, dosłownie
.
Natalia, z tym zapachem u hoi to niestety problem jest, jak nie kwitną, to narzekamy, a jak kwitną, to obrywamy im kwiaty
Kasiu, mam nadzieję, że oczy już w porządku
.
Kasia zrobiła sobie z grzybów bukiecik, a ja darowałam im życie.
Takie tulące się do siebie kanie spotkałam na wycieczce rowerowej, wyraźnie przestraszone biedaczki
.

Fuksje jesienne, za kilka dni niestety siup do piwnicy, pogoda i tak długo była łaskawa

Ołownik, zrobił mi niespodziankę, bo był już odstawiony do wyrzucenia po zimowaniu i nagle w połowie czerwca odbił od korzenia. Kwitnie więc z dużym opóźnieniem, dopiero teraz

Nerine, to jej pora na kwiaty, wtedy niestety, kiedy już liście zamierają

I żeby nie było tak zupełnie jesiennie, to trochę moich domowych"maluszków".

Natalia, z tym zapachem u hoi to niestety problem jest, jak nie kwitną, to narzekamy, a jak kwitną, to obrywamy im kwiaty
Kasiu, mam nadzieję, że oczy już w porządku
Kasia zrobiła sobie z grzybów bukiecik, a ja darowałam im życie.
Takie tulące się do siebie kanie spotkałam na wycieczce rowerowej, wyraźnie przestraszone biedaczki

Fuksje jesienne, za kilka dni niestety siup do piwnicy, pogoda i tak długo była łaskawa

Ołownik, zrobił mi niespodziankę, bo był już odstawiony do wyrzucenia po zimowaniu i nagle w połowie czerwca odbił od korzenia. Kwitnie więc z dużym opóźnieniem, dopiero teraz

Nerine, to jej pora na kwiaty, wtedy niestety, kiedy już liście zamierają

I żeby nie było tak zupełnie jesiennie, to trochę moich domowych"maluszków".

- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wciąż ładne, jesienne kolory.
Ale i tak najładniejsze dla mnie są sansewiery...
Ale i tak najładniejsze dla mnie są sansewiery...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Heniu, Kasiu, dziękuję.
Kasiu, sadzonek nie robię, wszystkie parapety i nie tylko parapety, zapchane do granic możliwości, już nic się nie zmieści. Zawsze tak jest jesienią .
Wszystko już poznoszone, w ub. roku musiałam sobie radzić sama, w tę i z powrotem, schodki w górę, schodki na dół, skrzynki skrzyneczki, doniczki i wielkie donice, i szybko - szybko, bo mróz deptał po piętach myślałam, że kręćka dostanę. A teraz pomógł mi M, ja się zmęczyłam, a M wcale. Tak nie może być, muszę popracować nad swoją kondycją
.
Skrzynki z kaktusami też wniesione, muszę je tylko trochę posegregować tak, aby te delikatniejsze rośliny w razie wielkich mrozów przenieść w cieplejsze miejsce. Mam nadzieję, że pośpiechu nie ma, na razie obiecują tylko lekki mrozik.
Trochę sansewieriowych wieści
Moja ulubienica Sansevieria aethiopica, tak wyglądała rok temu.

Potem liści przybywało i roślina zupełnie położyła się, bo łodyżkę miała cienką, więc ją ciachnęłam, zostawiając jeden listek

No i udało się, jest maleńki jeszcze odrościk

A tak wygląda odcięta i rosnąca już góra

Sansevieria sp.Tanzania - jest nowa roślinka, listki mają pionowe kreseczki

Sansevieria concinna, też z nowym odrostem. Roślina mateczna była wariegatką, jakieś tam ślady pozostały i choć niekoniecznie wariuję na widok takich "pstrych" roślin, to dla urozmaicenia mógłby się pojawić jakiś jasny paseczek od czasu do czasu

A to moja "stara" S.concinna

Kasiu, sadzonek nie robię, wszystkie parapety i nie tylko parapety, zapchane do granic możliwości, już nic się nie zmieści. Zawsze tak jest jesienią .
Wszystko już poznoszone, w ub. roku musiałam sobie radzić sama, w tę i z powrotem, schodki w górę, schodki na dół, skrzynki skrzyneczki, doniczki i wielkie donice, i szybko - szybko, bo mróz deptał po piętach myślałam, że kręćka dostanę. A teraz pomógł mi M, ja się zmęczyłam, a M wcale. Tak nie może być, muszę popracować nad swoją kondycją
Skrzynki z kaktusami też wniesione, muszę je tylko trochę posegregować tak, aby te delikatniejsze rośliny w razie wielkich mrozów przenieść w cieplejsze miejsce. Mam nadzieję, że pośpiechu nie ma, na razie obiecują tylko lekki mrozik.
Trochę sansewieriowych wieści
Moja ulubienica Sansevieria aethiopica, tak wyglądała rok temu.

Potem liści przybywało i roślina zupełnie położyła się, bo łodyżkę miała cienką, więc ją ciachnęłam, zostawiając jeden listek

No i udało się, jest maleńki jeszcze odrościk

A tak wygląda odcięta i rosnąca już góra

Sansevieria sp.Tanzania - jest nowa roślinka, listki mają pionowe kreseczki

Sansevieria concinna, też z nowym odrostem. Roślina mateczna była wariegatką, jakieś tam ślady pozostały i choć niekoniecznie wariuję na widok takich "pstrych" roślin, to dla urozmaicenia mógłby się pojawić jakiś jasny paseczek od czasu do czasu

A to moja "stara" S.concinna

Piękne
Ja jeszcze parę doniczek do wniesienia, podzieliłam bieganie po schodach na raty
Ja jeszcze parę doniczek do wniesienia, podzieliłam bieganie po schodach na raty
Odrościk wygląda tak, jakby chciał nawiać z doniczki
Się powtórzę, ale masz tyyyyle różnych sansevieri
, Cudne! 
Się powtórzę, ale masz tyyyyle różnych sansevieri
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dorka, dziękuję. I ja też częśc roślin wniosłam przed pierwszymi przymrozkami. Zupełnie nie wiem, jak i kiedy uzbierało mi się tyle roślin
. Dużo za dużo, to przygnębiające.
Katiusha, dzięki. Sansewierie tak lubią nawiewać - górą, dołem, co odważniesze bokiem, rozsadzając doniczkę.
Arku, dziękuję za bardzo miłe słowa. Szkoda Twojej kerrii, u mnie najlepiej wszystko ukorzenia się w wodzie.
Również miłego weekendu życzę.
Katiusha, dzięki. Sansewierie tak lubią nawiewać - górą, dołem, co odważniesze bokiem, rozsadzając doniczkę.
Arku, dziękuję za bardzo miłe słowa. Szkoda Twojej kerrii, u mnie najlepiej wszystko ukorzenia się w wodzie.
Również miłego weekendu życzę.
- Marcin01988
- 500p

- Od: 23 gru 2010, o 21:05