Zieloni przybysze - Carol1

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sliczne ,te kwitnące Karolu.
Pytałeś o zimowanie amarylisa. Nie wiem, czy już uzyskałeś odpowiedź. Jeśli nie, to ja spróbuję co nieco powiedzieć na ten temat.
Amarylis po przekwitnięciu, kiedy chcemy go uśpić powinien stopniowo być zasuszany. Niektórzy obcinają liście ,aby nie czekać na icj całkowite uschnięcie. Kiedy już ziemia będzie sucha wynosimy cebulkę do chłodnego pomieszczenia, gdzie będzie mógł przezimować i odpocząć :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie jest nie tylko cieplej, ale nawet gorąco :) Piękne kwiatuszki :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p
Od: 4 cze 2008, o 20:31

Post »

Troche zła pora teraz, ale u mnie coraz większe przedszkole... o sansewerie się staram...
Poza tym dziękuję za komentarze i ciesze się, że po zdjęciach Ci Tressi cieplej :) A Tobie Kati dziękuję za podpowiedź w sprawie amarylisa, przyda się :)

Chwaliłem się wam, że kupiłem ostatnio żywe kamienie, kolejnego kaktusa/opuncje i królową jednej nocy? Niestety Pani od królowej nie daje mi żadnego znaku... jak do jutra nie wyśle mi e-maila to napisze do niej jeszcze na allegro, mam nadzieje, że mi odpowie w końcu... Niestety na rośliny chyba troszke poczekam, bo te mrozy i w ogóle... mam nadzieje, że szybko ustąpią. Mrozy mają zabić szkodniki, a potem może być już około 0 stopni jak dla mnie :) Mi jużwiosna się marzy, bo będę przesadzał wykopaną na jesień wiśnie do pojemnika, a z czasem będę z niej robił bonsai (taki mam zamiar o ile wiśnia przeżyje). Musze na miejsce tej wiśni (bo teraz jest w ziemi) posadzić moje urodzinowe drzewo czyli miłorząb dwuklapowy. Na wiosne znowu skracanie świeczek u sosen, podcinanie, przesadzanie... no a potem mi się marzy lato... znowu kwitnący hibiskus, kwitnący climatis na ogrodzie, jabłka i śliwki prosto z drzewa, kompot z własnych wiśni i ten spokój i beztroska... Niestety najpierw musze wytrzymać do maja i zdać pomyślnie mature... :( No i chyba na wiosne założe kolejny wątek, tym razem z ogrodem. Zastanawiam się również nad wrzucaniem na forum mniejszych zdjęć, żeby się wam łatwiej oglądało, ale mi często są potrzebne zdjęcia właśnie tej wielkości, a dodając 2 wielkości zdjęć na serwer zapcham go bardzo szybko...
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Zyczę aby wszystko to o czym piszesz szybko przyszło, bo mi też brakuje tego pełnego ciepełka, kolorów i zieleni lata.
Jeśli chodzi o fotki, to szczerze mówiąc wolę jak są pokazywane większe, nie trzeba otwierać go w nowym oknie.Lepiej tak mi się ogląda.
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Karol chłopie o tej porze powinnam już spać a Ty wiesz co ja robiłam oglądałam Twoje piękne kwiaty .
Jestem pod wielkim wrażeniem :shock: Widać ,że kochasz te roślinki i zajmujesz nim profesjonalnie , bo wyglądają i rosną bajecznie .Powiec mi co Ty robisz z marantą ,że jest taka piękna :shock: Kurcze podziwiam Twoje zainteresowanie tyloma gatunkami roślin i ciągle do czegoś dążysz , i ciągle czegoś się uczysz . Jesteś świetny :roll: :lol:
A jak tam różyczka w doniczce , wiesz kiedyś moja córcia dostała miniaturkę w doniczce , póki kwitła i zdobiła okno to była u niej . Jednak różyczka przestała kwitnąć , więc córcia przywiozła do mnie . Wsadziłam ją w grunt wczesną jesienią , na zimę opatuliłam porządnie i czekałam do wiosny . Jakie było moje zdziwienie kiedy latem zaczęła pięknie rosnąć i kwitnąć . Latem pokażę Ci zdjęcia .
O kurcze ale się rozpisałam :oops:
Pozdrawiam serdecznie :lol:
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Karolu pokazujesz same piękności.
Zima w pełni a twoje rosliny zdrowe i rosnące.
Maranta i afelandra po prostu piękne.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Dzisiaj tylko 2 zdjęcia :)

1 Poiesencja, którą puszcza gałązke, jestem z tego dumny, w tamtym roku nie udało mi sięutrzymać poiesencji a w tym mam 3 w domu i jeszcze się trzymają, a ta nawet rośnie! Oto nowa gałązka (jeszcze malutka):

Obrazek

2 Roślina którą bardzo lubie - zamioculcas. Na początku myślałem, że to będzie kwiat, ponieważ to co wyrosło z ziemi było wręcz kremowo białe, a potem z dnia na dzień zmieniło kolor... teraz wyskakują listki, ale to też mnie cieszy. Zakwitnie innym razem ;) Zamioculcas:

Obrazek

Bardzo wam dziękuję za odwiedziny, a jeszcze bardziej za komentarze :) No a teraz ide spać, bo wczoraj miałem studniówkę i jestem padnięty. Postaram się jutro zmobilizować i ożywić róże jerychońską, bo myśle o tym od tygodnia ale jakoś mi nie wychodzi. Jak jutro się uda to wrzuce jakieś zdjęcia.
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Postanowiłem nie ruszać róży, bo w piątek mam wyjazd, więc mało bym z niej miał... Pokaże wam za to co u mnie :) Troche wesołej wiosny i troche smutnych skutków zimy.

Zaczne od smutnego, czyli tak dzisiaj żegnałem się z ulubioną begoiną, wsadze ją pod butelkową szklarnie (wcześniej nie mogłem bo bym liść zniszczył), zapewnie wilgoć i może jeszcze się uda uratować, w każdym razie dzisiaj zastałem ją już tak:

Obrazek

Storczyk numer jeden coś puszcza, mam nadzieje na kwiat bo od dawna nie kwitł, ale nawet jak będzie korzeń to się będę cieszyć:

Obrazek

Kolejny storczyk ma już pęd i pąki, co dziwne pąki są dość nisko (czytałem, że tak siędzieje u starszych roślin):

Obrazek

Obrazek

Kwiat cyklamena, ostatnio musiałem wszystkie kwiaty zerwać, więc z tego siebardzo cieszę:

Obrazek

Dodatkowo azalia coraz mocniej kwitnie, mam nadzieje, że jak wróce to będzie cała w kwiatach :) Pozdrawiam Karol.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No proszę Tobie ten cwaniaczek zaczął rosnąć (Zamioculcas)a mój już chyba z rok siedzi i ani widu ani słychu :twisted: daję mu jeszcze czas do jesieni jeśli się nie weźmie w garść to ....na razie nie będę pisała co z nim zrobię :wink:
Storczyki piękne i widać ,że zdrowiutkie :lol: Wiesz co ja zrobiłam wczoraj tak wycierałam listki tak przesuwałam i przestawiałam ,że złamałam mu pęt z kwiatkami , jeszcze nie rozwiniętymi :twisted:
Nawet nie wiem na jaki kolor kwitnie :( Trudno będę czekała na następny pędzik :)
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Łooo to musiało boleć, dlatego ja z moimi storczykami to baaardzo ostrożnie... Mam nadzieje, że Twój storczyk puści mimo wszystko teraz nowy pęd z oczka, na tym złamanym pędzie :) będę trzymał za to kciuki :) No i dziękuję Ci za odwiedziny.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro zrobię fotkę to Ci pokarzę same liście oczywiści ( ale się złożyło ) :lol: Ja ten pęt zostawiłam na takiej wysokości jak się złamał , nie wiem czy obciąć niżej czy zostawić , jutro mi doradzisz ok :lol:
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

Łooo co to się dzieje... żebym ja doradzał w sprawie storczyków :P Ja na prawde tak mało wiem o roślinach :P Jednak czytałem kiedyś o przypadku taki jak Twój, no i na Twoim miejscu zostawiłbym w spokoju tego storczyka to może puści pąk ze złamanej łodygi. Po prostu zajmował sięnim jakby nigdy nic :) No albo zapytał na forum w dziale o storczykach :D Dzięki temu działowi moje storczyki dalej żyją! za co dziękuję! :)
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Karolu szkoda begonki :( Ale dobrze, że inne roślinki rosnął :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
aledra7
1000p
1000p
Od: 21 paź 2008, o 14:17

Post »

Przykro mi z powodu begonii :(
Awatar użytkownika
carol1
500p
500p

Post »

dziękuję za odwiedziny i komentarze. Begoni szkoda, to fakt... ale we wszystkim trzeba doszukiwać się plusów i dzięki temu, że begonia mi zdechła zrobiłem fotorelacje dla forumowiczów, którą znajdziecie tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19596

Niestety jest robiona na szybko... od jutra ferie i wyjeżdżam, więc starałem się wszystko zrobić szybko... wiadomo jak to przed wyjazdem, brzydki liść (ale tylko takie zostały), brzydka donica i stara ziemia no ale... następnym razem się poprawie, obiecuje!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”