Kasia jeszcze trzyma w niepewności i wydaje mi się, że niestety jeszcze trochę to potrwa
 jak w końcu raczy się otworzyć to dam znać

jestem tylko ciekawa ile to wybarwienie jest zasługą 11h doświetlania... Miałam w doniczce dwie takie rośliny jedna zakwitła tradycyjne bez doświetlania a ta nietypowo
 jestem tylko ciekawa ile to wybarwienie jest zasługą 11h doświetlania... Miałam w doniczce dwie takie rośliny jedna zakwitła tradycyjne bez doświetlania a ta nietypowo  

-storczyki poczyniły olbrzymie postępy,co znaczy mieć rączki do ich hodowli-pełna profesja
 -storczyki poczyniły olbrzymie postępy,co znaczy mieć rączki do ich hodowli-pełna profesja  

Nie jestem ekspertem, ale czarne plamy u masdevalii o wyglądzie grzybicznym to reakcja na cokolwiek- za wysoka temperatura, za dużo nawozu, stagnacja powietrza itd.zabkamarta pisze:Luiso za Masdevallia ewidentnie chorowała a powodem były upały. Najprawdopodobniej osłabiona roślina łatwo podawała się infekcji grzybicznej, bo tak to wyglądało.
No jak uruchomisz lodówke to po prostu umrę z zazdrościzabkamarta pisze: Mam cały czas z tyłu głowy realizację chłodnego orchidarium i może ta Masdevallia zmusi mnie do działania.
 Posiadanie ciepłego i zimnego orchidarium to dla mnie ideał.
 Posiadanie ciepłego i zimnego orchidarium to dla mnie ideał.

z ciepłym orchidarium było o tyle dobrze, że miałam już puste akwarium po rybkach a tutaj trzeba już kupić lodówkę
 z ciepłym orchidarium było o tyle dobrze, że miałam już puste akwarium po rybkach a tutaj trzeba już kupić lodówkę   już widzę minę mojego męża jak wpadam do domu z taką lodóweczką
 już widzę minę mojego męża jak wpadam do domu z taką lodóweczką  
  miałam też inne pomysły bardziej szalone, ale lepiej o tym nie pisać
 miałam też inne pomysły bardziej szalone, ale lepiej o tym nie pisać  
 Ale fakt, lodówkę trzeba kupić i niewątpliwie dla osób nie w temacie kupowanie lodówki do uprawy storczyków jawi się jako totalny odpał
 Ale fakt, lodówkę trzeba kupić i niewątpliwie dla osób nie w temacie kupowanie lodówki do uprawy storczyków jawi się jako totalny odpał