Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DzonaK

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Witaj Gosiu
Pięknie wygląda Twój ogród w barwach jesieni , kocurek kolorami wtapia się w ogród .
Uwielbiam czas dodatków dyniowych . Na pewno zajrzę jeszcze nie raz , żeby podziwiać Twój ogród :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, jesienny ogród wygląda wspaniale ;:215 Nadal mieni się kolorami, ale i uspokaja. Widać, że większość roślin powoli szykuje się do spoczynku. My też już niedługo odpoczniemy i zbierzemy przez zimę siły na nowy sezon.
Musiałam się cofnąć o kilkanaście stron i popatrzeć na Twój ogród latem. Szpaler z różowych róż przed bramą prezentuje się fantastycznie. Czy to Bonica tam rośnie w większej ilości? A Aspirin Rose obsypana kwiatami wyglądała cudnie ;:138 To był dla niej dobry sezon.
Na koniec zostawiam głaskanko dla ślicznej kotki :)
Awatar użytkownika
mandorla
200p
200p
Od: 12 paź 2018, o 21:53

Post »

pelagia72 pisze: Strasznie spodobała mi się żeliwna sowa :D
Przyłączam się do zachwytów ;:63 Od razu wpadła mi w oko.
Ogród już nostalgiczny, zwłaszcza że słońca zabrakło. Ale koloru jeszcze sporo, no i zieleń zaczyna wychodzić na pierwszy plan. Ika.
Pozdrawiam słonecznie, Ika
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu jesień pełną gębą...ale kicia przecudna ;:167 szybko urosła i ma śliczne ubarwienie futerka :D
Nie wytnie, bo on tego kasztana nie widzi, nie mieszka tutaj tylko bywa, a brzydactwo widzimy tylko my bo wisi nad moim ogrodem. Chcę kogoś profesjonalnego nająć do obcinania gałęzi i wtedy każę ściąć te co wiszą nad moim ogrodem ;:124 Co jesień wrzucam sąsiadowi dziesiątki kasztanów, bo inaczej to u mnie w dodatku kiełkują :roll:
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Małgosiu, bardzo klimatyczne widoczki u Ciebie - sporo różnych owocków ozdobnych, jesienne ozdoby, dużo ciepła i słońca bije ze zdjęć! Super!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pięknie, jeszcze pięknie Małgosiu :wit
Ale cudna ta sowa na 1 zdjęciu!
Gdzie taką kupiłaś ??
No i kotek prześliczny, taki łatek ;:215
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Wczoraj i dzisiaj rano ogród zastałam przyprószony cukrem pudrem. Już zapomniałam jakie to ładne. Zima ma swoje uroki, pod warunkiem, że jest biała. ;:333

Madziu - Kicia to mój pupil ;:224 Niesamowita koteczka, skradła mi serce.
Masz rację, ogród bylinowy zimą nie istnieje, budzi się późno, a krzewy, drzewa są urokliwe przez cały rok, w różnych odsłonach.

Aguś - Dzisiaj i moje dzikie winko straciło do końca liście. Sowa żeliwna pilnuje wejścia, a ja lubię takie szpargałki ogrodowe. ;:224
Bukszpany podlewam latem, tym bardziej, że rosną na rabatach, gdzie rosną inne roślinki, które wymagają nawadniania w upalne dni. A takich było sporo tego lata. ;:131

Dzona - Zaglądaj, ja lubię jak zaglądają do mnie goście ;:196

Dorotko - Masz rację, to Bonica tworzy szpaler wejściowy. Jeszcze kwitnie i wita mnie codziennie po powrocie do domu. Niezniszczalna róża.
Jesień , a zwłaszcza późna jej część to chyba najtrudniejsza chwila dla ogrodu. Nie ma liści, kolorów już nie ma, co przy braku słonecznych dni wygląda ponuro i buro. Dlatego staram się dosadzać takie roślinki, które zimą stroją ogród, dzięki kolorowym gałązkom, zieleni igieł. I trawy, bo to moje ostatnie małe choróbsko ogrodowe. ;:224

Mandrolo - Pytałam o imię, a widzę podpis wywiadowcy, agenta ;:oj Mam rację? :D
Lubię żeliwne ozdoby, tak ładnie się starzeją w ogrodzie.

Marysiu - Kasztana współczuję. Nie lubię tego drzewa, chociaż jak kwitnie to wygląda cudnie. Ale zaraz potem choruje, no przynajmniej u nas widzę mnóstwo chorych drzew kasztanowych.
Kicia jest niesamowitą koteczką, od kiedy odkryła ogród uwielbia spacerować po nim, zdobywa nowe doświadczenia i tak sobie ustawiła psy, że chodzą za nią, pilnują jej, a ona jak ma dość zabawy z nimi, to wskakuje na drzewo i patrzy na zdziwione miny psic .

Florianie - Miło mi, że Ci się podoba :wit

Aniu - Sowa ma już parę latek, ale pamiętam, że kupiłam w sieciówce. Logo sieciówki to pies czarny noszący w pysku koszyk :lol:

A w ogrodzie......

Ciemierniki cuchnące zaczynają kwitnąć

Obrazek

Bratki też mają swoją chwilę prawdy. Pełno ich wszędzie, ale je lubię to niech sobie są.

Obrazek

Akacja jako ostatnia zrzuca swoje liście i zostawia taki piękny dywan. Do wiosny nic z niego nie zostanie

Obrazek

Obcinam dzikie pędy leszczynom. Proste, sztywne gałęzie są idealne do zaplatania płotków, a ja takie mam w planie wykonać. Będą zakrywały takie jedno mało estetyczne miejsce.

Obrazek

Dereń Orange coś tam razem z kocimiętką tworzy dość zgrany duet kolorystyczny. Bardzo lubię derenie. O tej porze roku wybijają się w ogrodzie na pierwszy plan.

Obrazek

Całe pole usiane siewkami czarnuszki.

Obrazek

Pojęcia nie mam jak się nazywa ten krzew, ale jest uroczy. Ma mnóstwo takich małych, różowych kuleczek. Jakby śnieguliczka, ale jakoś inaczej te kuleczki wyglądają?

Obrazek

Tą maleńką różę na pniu podziwiam cały sezon. Latem zdobiła taras, w październiku posadziłam do gruntu a ona nie może przestać kwitnąć. Ale chyba już czas ją zabezpieczyć. Do tej pory miałam 3 róże na pniu, żadna z nich nie przeżyła zimy. Miałam już nie próbować, ale wiecie jak to jest ;:224

Obrazek

Kuleczka po jakimś kwiatku została

Obrazek

W takiej wersji widuję ostatnio moje koty :lol:

Obrazek

Do popisania :wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

To jest symphoricarpos orbiculatus czyli śnieguliczka koralowa.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Małgosiu mój czarny kotek też takie wygibasy robi. :lol:
Jesień w Twoim ogrodzie bardzo urokliwa a ciemiernik cuchnący też miałam ale nagminnie usuwałam siewki bo siał się niemiłosiernie... i tym sposobem go wytępiłam.
Na szczęście dobra duszyczka odstąpi mi swoje sieweczki na wiosnę. :D
Piękna ta śnieguliczka. ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu mam tez taka śnieguliczkę i o tej porze wygląda cudnie. Dodawałam do bukietów na cmentarz, bo taka dekoracyjna ;:215 Ciemierniki cuchnący i korsykański też brały się za kwitnienie, a dzisiaj smętnie wyglądają :wink: Pędy leszczyny używam jako tyczki do pomidorów :D a siewek czarnuszki mam morze!
Widziałam gdzieś zabezpieczenie róży na kiju...przygięta do ziemi i okopczykowana była :wink: Po paru próbach nie ugięłam się więcej ;:185
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Moja Fiona też przeważnie śpi zwinięta w kłębek.
Szkoda; że my nie możemy zimy przespać. :wink:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Gosiu w tym roku kupiłam 10 róż piennych, też mówiłam nigdy więcej żadnych piennych. Otóż moim zdaniem błąd jaki popełniamy to zbyt szybko je odkrywamy - wiosenne, majowe przymrozki dają im w kość, zimę przeżyją ale tego raczej nie. Mam przygotowane worki ale zapowiadają dość ostrą zimę to chyba jeszcze pod workiem obwinę kartonem. Na dole zrobię kopczyki jak do innych róż. Można też dać pod worki gałązki z choinki beda miały ciepło tylko moment kiedy odkryć to jest zagwostka i tu będę czatować. Dodam jeszcze, że róże przykrywać to raczej przy temperaturze -5 stopni, bo chyba się zagotują wcześniej u mnie nocą góra -1 a w dzień dodatnia.
To jest tylko obserwacja, może ktoś ma inne doświadczenie chętnie skorzystam a Twojej ślicznotce daj jeszcze pooddychać i czarować.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Madziu - Podejrzewałam ją, że jest śnieguliczką. I pomimo, że jej biała siostra jest dość popularnym krzewem, to ja bardzo je lubię ;:108

Elu - Mój ciemiernik też już zasilił swoim potomstwem kilka zaprzyjaźnionych ogrodów :lol: To fajna roślinka. Ja swoje posadziłam w za bardzo słonecznym miejscu, ale jakoś sobie radzą.

Marysiu - Różę opatuliłam trawą, świerkowymi gałązkami, kopczykiem. Zobaczymy co będzie. Kwitła całe lato, kupiłam badylek w owadzim sklepie wiosną i podziwiałam cały sezon. Śnieguliczkowe pędy przygięłam do ziemi, bo strasznie się rozlały i będę ukorzeniała. O tej porze w ogrodzie wygląda zjawiskowo na rabacie. Muszę mieć jej więcej. ;:333
Pędy leszczyny już zagospodarowałam, bo zrobiłam płotek. A z tych grubszych też robię paliki do pomidorów. ;:108

Aniu - Oj tak, miałabym ochotę obudzić się wraz z wiosną. Ale damy radę, jeszcze troszkę i zaczniemy obsiewać parapety. ;:333

Aniu Tara - Moja ślicznotka już okryta trawą, świerkiem i ma kopczyk. Jak będzie większy mróz, to agro ją opatulę bardziej. I masz rację, za szybko chyba odkrywamy wiosną :oops:

Takie maleństwo znalazłam zakopane w liściach brzozy.

Obrazek

Inne maleństwa się szykują :tan

Obrazek

Miechunka długo zdobi rabaty, dlatego jej ekspansywne działanie wcale mi nie przeszkadza.

Obrazek

Umyłam garnki psów, a kot wykorzystał okazję

Obrazek

Stołówki dla ptaków rozpoczynają działalność

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu w takiej jadalni też chętnie zjadłabym co nieco! :;230 A co do kota w garnku....niech uważa, bo głodny pies zje wszystko co jest w garnku :;230
Dobra dosyć żartów, ładne maleństwo ja mam podobne ale wysokie i chyba ma mniejsze kwiatuszki.
Śnieguliczka jest bardzo dekoracyjna i masz rację wypływa na boki ale i rozrasta się, ja ją mam z jednego patyczka trzeci rok i już ją redukuję. A miechunkę tak tępiłam że zniknęła i od tej pory wiele razy wprowadzałam do ogrodu i nie chce zostać....obraziła się :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu nawet szary ogród dla takich pasjonatów, jak my jest ładny. Jak jeszcze widać nawet pojedyncze kwiaty, to już uśmiech musi się pojawić. ;:108
Słodziak zagustował w psiej misce i cudnie wygląda. :)
U mnie pobojowisko w ogrodzie, ale wnusio też już ptaki karmi.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”