Odmianoznawco, na pierwszych trzech zdjęciach jest to samo jabłko, a te mniej wybarwione to też z tej samej jabłoni.
Starking chyba zawsze jest czerwony, a moje jabłka mają kolory od czerwonego do żółtego z małym rumieńcem. No i nie wszystkie są wydłużone, część jest raczej okrągła.
Starking ma charakterystyczny smak, więc odpada.
Przed chwilą wróciłam z miasta, widziałam w warzywniaku takie same jabłka, ale nie było napisane, jaka odmiana
O odmianie Winston jest bardzo mało informacji
A, jeszcze jedno - jabłoń jest całkowicie odporna na mróz (mieszkam w najzimniejszej części Polski) i nigdy nie była pryskana żadnymi środkami. Na jabłkach jest trochę parcha, ale niewiele, poza tym są zdrowe.
Nie w pełni zgadzam się z twierdzeniem kolegi Odmianoznawcy Nie polecam odmian typu Rubinola bo są to odmiany nowoczesne i nie są tak smaczne jak te stare. Każdy może mieć inny gust i smak więc nie można generalizować, pisał kiedyś o tym kolega pomolog, którego opinii o odmianach bardzo ( przynajmniej mnie) brakuje. Mnie osobiście np. smakuje Gold Milenium, Witos, Sawa ,a mam u siebie posadzone ponad 200 odmian, z czego około 70% to stare odmiany, z którymi niewiele osób kiedykolwiek się spotkało np.: Anis, Antor, Piękna Ołtarzewska, Beforest, Cukrówka Litewska, Kalwila Zbawiciela, Kalwila Jesienna Czerwona czy też Zimowa itd. Uważam,że zarówno stare jak i nowe odmiany mogą być równie smaczne np. taki Elstar (moja ulubiona od ponad 20 lat odmiana).
Są nudne i po prostu przeciętne. Bo były hodowane po to by się długo przechowywały ładnie wyglądały ( bo klient kupuje oczami)plonowały obficie nie odgniatały się w transporcie. To są cechy nowoczesnych odmian. jak wszystko produkowane w masówce także jabłonie produkowane towarowo są przeciętne podobnie jak produkcja taśmowa. nie ma w nich niczego szczególnego i jak popatrzeć na wszystkie odmiany które teraz sa w sadach towarowych wszystkie są na jedno kopyto.
Odmiana Żeleźniak. Podobno w zwykłej piwnicy może przeleżeć nawet
do czerwca. Jest jeszcze inna odmiana którą tak długo można przechowywać?
Ten Żeleźniak chyba musi być niesmaczny , gdyż jakoś jeszcze nikt o nim
nie wspominał.
Jest to odmiana mniej deserowa bardziej na przetwory i z racji bardzo długiego przechowywania jest alternatywą kiedy już zabraknie innych odmian zimowych. W smaku przeciętny.
Odmianoznawca do mnie była wiadomość o Golden noble? Poprosił bym ewentualnie o szerszy opis jej, jak i Kalwilli białej zimowej, gdyż myślałem o niej już jakiś czas temu. Po drugie jaki typ korony masz w swoim sadzie i czy używasz ochrony chemicznej?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Nie stosuje żadnej chemii. Nawet nie muszę. To odmiany wyhodowane w XIX w i wcześniej więc maja generalnie lepszą odporność na choroby. Typ korony - zależy. Jeśli to podkładka półkarłowa to to staram się uformować dwa trzy piętra gałęzi i skracam by nie rosło dalej w górę a jeśli podkładka wysokopienna to generalnie pozwalam się jej swobodnie uformować pilnuję tylko by środek korony się nie zagęszczał a gałęzie nie krzyżowały się i korony wychodzą różne zależnie od danej odmiany. Informacje o odmianach są tu bo za dużo by było tu pisać :
Golden Noble http://niepodlewam.pl/jablon-golden-nob ... zapylacze/
kalwilla Zimowa http://niepodlewam.pl/jablon-kalwila-bi ... zapylacze/
Kalwila zimowa jest trudna do uprawy to odmiana dla wytrwałych Na złej ziemi nie będzie rosła. Podkładka z antonówki częściowo ułatwia sprawę. Strasznie nie lubi cięcia i o ile u innych odmianach cięcie pobudza do wzrostu to u niej nie daje efektu. Jej siła wzrostu jest taka jaką sama chce.
Pochodzenie: Jest odmianą pochodzenia francuskiego, wyhodowaną w 1836 roku.
Drzewo/Wzrost: Drzewo rośnie średnio silnie.
Zapylacze:
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Owoce są dość duże, kulisto-stożkowate, żebrowane przy kielichu. Skórka gładka, błyszcząca, zielonkawożółta, z delikatnym rumieńcem od strony słonecznej.
Owoc - miąższ: Miąższ biało-żółty, delikatny, soczysty, słodko-kwaśny o przyjemnym, korzennym posmaku.
Dojrzałość zbiorcza: Odmiana zimowa. Osiągają dojrzałość zbiorczą w październiku, konsumpcyjną w listopadzie, przechowują się do kwietnia.
Przeznaczenie: Owoce typowo deserowe.
Podatność na choroby: Jest mało podatne na mączniak, dość wrażliwe na parch jabłoni.
Złota Szlachetna (Gold Noble)
Pochodzenie: Anglia, do uprawy wprowadzona w 1820 roku. Drzewo energiczne rośnie, z masywną i szeroką koroną. Późno wchodzą w owocowanie.Najlepiej rozwijają się w ciepłych, uprawianych glebach gliniastych . Owocuje później, ale regularne i obficie. Owoce wyróżniają się niepoślednim rozmiarem oraz pięknym żółtym kolorem, są kuliste lekko spłaszczone . Szypułka gruba i krótka. Kielich średniej wielkości półotwarty lub otwarty. Miąższ białawo-kremowy umiarkowanie zwięzły dość kruchy średnio soczysty lekko korzenny ma przyjemny, kwaśny smak. Dojrzewa w na przełomie września i październiku i przechowuje się aż po święta Bożego Narodzenia. Na choroby mało podatne. Na mróz stosunkowo wytrzymale.
Ros. Zołotoje Błagorodnoje; ang. Golden Noble ; niem. Gelber Edelapfel Odmiana pochodzenia angielskiego, dziś z sadów towarowych cał?kowicie usunięta, spotykana tylko w ogrodach amatorskich. Drzewo rośnie średnio silnie. Tworzy koronę kulistą, dość za?gęszczoną, z licznymi krótkopędami. Kwitnie późno. W okres owocowania wchodzi dość późno (w 810 roku), owocuje co?rocznie, ale umiarkowanie. Dość wytrzymałe na mróz, odporne na parch i mączniak. Wymaga gleb ciepłych, średnio żyznych. Może mieć duże znaczenie hodowlane. Owoce średniej wielkości, foremne, kuliste, po dojrzeniu złotawo-żółte. Szypułka dość gruba, średniej długości. Zagłębienie szypułkowe średnio głębokie, dość szerokie. Kielich mały, zamknięty. Zagłębienie kielichowe płytkie, szerokie. Miąższ jędrny, kruchy, soczysty, winkowaty. Owoce należy zbierać w połowie września. Dają się one przechować do marca. Odmiana deserowa i przydatna ina różne przetwory. Ze względu na dojrzewanie jednocześnie z wielu cennymi odmianami nie nadaje się do sadów towarowych, ale ze względu na odporność na parch i mączniak może być sadzona w ogrodach przydomowych i działkowych, zwłaszcza szczepiona na podkładkach karło-wych, które przyspieszają i zwiększają owocowanie.
Nie pisałem tylko skopiowałem fragment mojego zbioru opisów odmian (mam ich zebranych ponad 800). A Kamil będzie miał więcej informacji o interesujących go odmianach.
Nie do końca zgadza się opis o umiarkowanym owocowaniu, gdyż owocują bardzo obficie i przemiennie, a ne co rocznie. Kwitną w tym samym czasie co charłamowska, papierówka i koksa. Ma któryś z was tą odmianę w sadzie? A to są owoce z tego roku, popatrzcie jaki ładny rumieniec złapały. garom też miałem pytać o zbiór pomologiczny, nawiasem gdzie można znaleźć takie szerokie opisy tych już zabytkowych odmian, w Pomologii Rejmena nie ma tych odmian, no chyba, że w starszych wydaniach ja mam kopię z 1976r. Jeszcze jedno nie będę pisał pw, ale oczka które są od zrazów od Ciebie zrosły się i przygotowują się do zimy.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
KamikK02 Polską pomologię w wersji papierowej mam z 1976 i 1994 roku. Inne pomologie w tym polskie przedwojenne (np. Brzezińskiego) są w wersji elektronicznej w necie, podobnie jak te obcojęzyczne. Przydatne są też przy opisach starych odmian książki G. Hoduna .
--- 20 wrz 2018, o 21:22 ---
W celu rozróżnienia zbioru moich odmian od mojego szanownego imiennika zajmującego się rozpowszechnianiem zrazów starych i rzadkich odmian niżej podaje swoje odmiany: