Bardzo bym chciała żeby ta cambria zakwitła...to był imieninowy prezent dla mojej mamy i mam wrażenie że przez to że nic się z nią tyle czasu nie dzieje (tzn dzieje się ale nie kwitnie
Moje storczykowo - Jeanne
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Guciu dzięki za pocieszenie
Bardzo bym chciała żeby ta cambria zakwitła...to był imieninowy prezent dla mojej mamy i mam wrażenie że przez to że nic się z nią tyle czasu nie dzieje (tzn dzieje się ale nie kwitnie
), mama jest sceptycznie nastawiona do wszystkich storczyków (choć podziwia pączki na falenopsisach, ale pewien niedosyt na pewno jest
)
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p

Dorotko, Renatko wielkie dzięki
Widzę że dwa pączki na "pierworodnym" są już baaaaardzo nabrzmiałe, więc może jutro lub pojutrze....
Widzę że dwa pączki na "pierworodnym" są już baaaaardzo nabrzmiałe, więc może jutro lub pojutrze....
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Jeanne, jak dla mnie - mówiąc nieskromnieJeanne pisze:Basiu, wielkie dziękito będzie drzewo w miniaturze
tzn nie jest to typowa miniaturka bo ma dość spore kwiaty, ale jest niziutki, ten pęd ma max 30 cm, musze zmierzyć
30 cm, to początek optymalnego przedziału, sięgającego 50 cm. Wyższych nie lubię
Takie w okolicach trzydziestki, właściwie mogą być bez podparcia i dzięki temu wyglądają naturalnie ...

... choćby w kuchni ...
Pozdrawiam, Baśka
- Jeanne
- 1000p

Właśnie cyknęłam pierwszą fotkę do fotoreportażu
Emocje jakby się prawdziwy pierworodny rodził

Przed chwilą zmierzyłam pęd kremowego "drzewka"...20 cm wysokości a całość 26 cm, więc maleństwo
Emocje jakby się prawdziwy pierworodny rodził
Przed chwilą zmierzyłam pęd kremowego "drzewka"...20 cm wysokości a całość 26 cm, więc maleństwo
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
też jestem ciekawa 
piękne zdrowe pąki zapowiadają wspaniałe kwiaty
mam nadzieję, że i ja się kiedyś doczekam
piękne zdrowe pąki zapowiadają wspaniałe kwiaty
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Jeanne
- 1000p

Pączek już pokazał gardziołko
Pewnie jutro będzie całkiem rozwinięty, postaram sie wstawić fotki
Fotorelacja zbyt długa niestety nie będzie, bo dziś jak wróciłam do domu to właśnie w połowie pączuś się rozwinął, a jeszcze rano był praktycznie zamknięty
Może przy innym kwiatuszku uda się uchwycić więcej momentów
[/b]
Pewnie jutro będzie całkiem rozwinięty, postaram sie wstawić fotki
Fotorelacja zbyt długa niestety nie będzie, bo dziś jak wróciłam do domu to właśnie w połowie pączuś się rozwinął, a jeszcze rano był praktycznie zamknięty
Może przy innym kwiatuszku uda się uchwycić więcej momentów
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita

- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Jeanne, ale się darzy u Ciebie!
W dobrym momencie zajrzałam- tuż przed kulminacją! ;)
Pięknie się ułożyły te pąki fioletowego- takie przewieszone pędy z kwiatami po obu stronach lubię najbardziej. I aż 10 pąków (tyle naliczyłam, kto wie ile jeszcze się pokaże)! Cudo! Kremowy też gorszy nie będzie, każdy ma swój urok. CZekam na fotki
Pięknie się ułożyły te pąki fioletowego- takie przewieszone pędy z kwiatami po obu stronach lubię najbardziej. I aż 10 pąków (tyle naliczyłam, kto wie ile jeszcze się pokaże)! Cudo! Kremowy też gorszy nie będzie, każdy ma swój urok. CZekam na fotki
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Jeanne
- 1000p

Agnieszko, to jest chyba jedyny storczyk u mnie z takim ułożeniem kwiatów
w sumie szkoda bo też takie uwielbiam
podobnie wygląda biały (też wkrótce pokażę fotki) ale on ma tylko 4 pączki i trudno powiedzieć czy jakby miał więcej to też by się tak ułożyły 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita

Joasiu, cofnęłam się i przeczytałam Twój wątek od początku- phalaenopsis(ów) masz nawet mniej niż ja ale za to jakie piękne! Ten pink panther miałam długo długo w moim zestawie wymarzonych, ale myślałam że on jest nie do zdobycia w marketach, a jednak! A mućka to już zupełnie powala i wszystkie tak po prostu kupiłaś w obi (czy Auchan)..! I ten Mikołajek, cuda!!
Ale najbardziej zdziwiłam się, że tyle czasu trwa to rośnięcie pędów, jak czytałam że pojawiły się we wrześniu, myślałam że dawno już sobie kwitną, a tu wciąż cisza! O, kurcze, chyba jednak zostawię sobie zawsze miejsce na choć jednego nowego, nie do wytrzymania, tyle miesięcy bez kwiatka!
Nie doczekałam się jeszcze żadnego własnego pędu, zupełnie jak Ty niedawno, więc nie wiem jak to jest i się tak naiwnie dziwię, ale co tu się dziwić że tyle trzeba czekać, skoro nawet moje odbicie z pędu rosło całe 2 miesiące na swoje 9cm! Teraz zawiązuje już pączki, na razie ma tylko 3, dobre i to, ale ile jeszcze się naczekam, zanim zobaczę kwiatki...
Będę do Ciebie zaglądać, jak Ci rosną Twoje "dzieci"
, nie zapomnij o fotkach na bieżąco! ;)
Ale najbardziej zdziwiłam się, że tyle czasu trwa to rośnięcie pędów, jak czytałam że pojawiły się we wrześniu, myślałam że dawno już sobie kwitną, a tu wciąż cisza! O, kurcze, chyba jednak zostawię sobie zawsze miejsce na choć jednego nowego, nie do wytrzymania, tyle miesięcy bez kwiatka!
Nie doczekałam się jeszcze żadnego własnego pędu, zupełnie jak Ty niedawno, więc nie wiem jak to jest i się tak naiwnie dziwię, ale co tu się dziwić że tyle trzeba czekać, skoro nawet moje odbicie z pędu rosło całe 2 miesiące na swoje 9cm! Teraz zawiązuje już pączki, na razie ma tylko 3, dobre i to, ale ile jeszcze się naczekam, zanim zobaczę kwiatki...
Będę do Ciebie zaglądać, jak Ci rosną Twoje "dzieci"
Pozdrawiam, Agnieszka
- Jeanne
- 1000p

Agita, wydaje mi się że ten pęd rośnie tak długo bo pora mało sprzyjająca
choć 3 miesiące to norma podobno...i jeszcze to że ten pęd jest taki dłuuuugi też ma na pewno wpływ, bo na innych, krótszych, pączki się uformowały wcześniej, choć też powolutku rosną...
I dziękuję za komplementy dotyczące reszty moich zielonych
fakt, wszystkie pochodzą z marketów (większość z OBI) prócz tego paphiopedilum brązowego 
Jednak dziś pokażę jak się otwierał pierwszy pączek "pierworodnego"

gardziołko
oraz pączki na białym reanimowanym
Oczywiście kolor nieco przekłamany, ale środeczek jest taki białawy, a na płatkach widać jakby leciutkie mazy, z tego co pamiętam zawsze tak było
jutro mam nadzieję że będzie słoneczko to porobię fotki w świetle dziennym. Obecnie ten co się otwierał jako pierwszy jest już prawie w pełni rozwinięty jak widać na fotce, prócz niego rozwijają się jeszcze 3 a reszta rośnie w siłę
I na koniec mały smuteczek dendrobium chyba straci jeden z paczków (oby tylko jeden), to przez to zimno a ja zapomniałam przestawić go na noc w głąb pokoju
I dziękuję za komplementy dotyczące reszty moich zielonych
Jednak dziś pokażę jak się otwierał pierwszy pączek "pierworodnego"

gardziołko

oraz pączki na białym reanimowanym

Oczywiście kolor nieco przekłamany, ale środeczek jest taki białawy, a na płatkach widać jakby leciutkie mazy, z tego co pamiętam zawsze tak było
jutro mam nadzieję że będzie słoneczko to porobię fotki w świetle dziennym. Obecnie ten co się otwierał jako pierwszy jest już prawie w pełni rozwinięty jak widać na fotce, prócz niego rozwijają się jeszcze 3 a reszta rośnie w siłę
I na koniec mały smuteczek dendrobium chyba straci jeden z paczków (oby tylko jeden), to przez to zimno a ja zapomniałam przestawić go na noc w głąb pokoju
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Agita

Przepięknie złapałaś pączka na drugim zdjęciu 
Wiesz co, miałam jeszcze zapytać i dopiero mi się przypomniało- jak się skończyła historia z oklapniętymi liśćmi "mućki" przy poprzednim kwitnieniu? Czy po zakończeniu kwitnienia same wróciły do formy, czy coś z nimi robiłaś, i czy w ogóle wróciły do formy?!
Wiesz co, miałam jeszcze zapytać i dopiero mi się przypomniało- jak się skończyła historia z oklapniętymi liśćmi "mućki" przy poprzednim kwitnieniu? Czy po zakończeniu kwitnienia same wróciły do formy, czy coś z nimi robiłaś, i czy w ogóle wróciły do formy?!
Pozdrawiam, Agnieszka