Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- 200p
- Od: 3 lis 2017, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
Na zagranicznych stronach widziałem jak szczepki zawijano foliowymi workami nie wiem czy to miało związek z wilgocią aby ją zachować i nie przesuszać chyba , ja też zaszczepiłem moją czereśnię i z 4 sztuk widać że na 100% załapała już jedna czekam na następne .
Przepraszam za moją pisownię ale nie jestem czystym Polakiem i mam trudności.
Ja dzisiaj szczepilem a na dworze upał. Na zrazy pozakładałem woreczki strunowe i dodatkowo okleiłem je jasną szeroką taśmą. Może to pomoże
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dedert trzymam kciuki za powodzenie ;)
U mnie tylko Alfa budzi się z wiosennego szczepienia i to w koronie starej gruszy. Szczepienia na pigwie stoją jak zaklęte.

A tutaj zeszłoroczna okulizacja. Coś w typie Salisbury. Gruszki dość drobne złote dojrzewają pod koniec września. drzewo mateczne wysokie o koronie luźnej niesymetrycznej z dużą ilością krótkopędów.

U mnie tylko Alfa budzi się z wiosennego szczepienia i to w koronie starej gruszy. Szczepienia na pigwie stoją jak zaklęte.

A tutaj zeszłoroczna okulizacja. Coś w typie Salisbury. Gruszki dość drobne złote dojrzewają pod koniec września. drzewo mateczne wysokie o koronie luźnej niesymetrycznej z dużą ilością krótkopędów.

Witam serdecznie,
miesiąc temu doszczepiłem drugą odmianę (jako zapylacz) czereśni do już istniejącej.
Gałązka na chwilę obecną wygląda jak na zdjęciu. Pąki w chwili szczepienia były śpiące.
Drzewko już dawno ma liście, a te pąki dopiero zaczynają się otwierać.
Czy taka sytuacja jest OK? Rozumiem, że zraz musi się wcześniej przyjąć.
To było moje pierwsze szczepienie w życiu.
Pozdrawiam serdecznie

miesiąc temu doszczepiłem drugą odmianę (jako zapylacz) czereśni do już istniejącej.
Gałązka na chwilę obecną wygląda jak na zdjęciu. Pąki w chwili szczepienia były śpiące.
Drzewko już dawno ma liście, a te pąki dopiero zaczynają się otwierać.
Czy taka sytuacja jest OK? Rozumiem, że zraz musi się wcześniej przyjąć.
To było moje pierwsze szczepienie w życiu.
Pozdrawiam serdecznie

- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Almatea jak dla mnie wygląda dobrze , końcówki zabezpiecz .
Czym mam zabezpieczyć?
Wysmarowane są pastą ogrodniczą.
I tu mam pytanie- jedna z past,które mam wygląda jak dżem brzoskwiniowy. Po użyciu nadal jest miękka.
Druga pasta jest prawie biała. Po użyciu twardnieje. Czym się różnią i która jest lepsza?
Pozdrawiam serdecznie
Wysmarowane są pastą ogrodniczą.
I tu mam pytanie- jedna z past,które mam wygląda jak dżem brzoskwiniowy. Po użyciu nadal jest miękka.
Druga pasta jest prawie biała. Po użyciu twardnieje. Czym się różnią i która jest lepsza?
Pozdrawiam serdecznie
-
almatea jak dla mnie ta która wygląda jak farba. Ta żółta z firmy na S spaliła miejsce zrostu.
- mathun
- 200p
- Od: 6 maja 2016, o 08:09
Tylko co?kaLo pisze: Śliwa Temano szczepiona przez proste stosowanie podczas poprzedniego górowania księżyca. Jednak coś w tym jest.
Z ciekawości wyszukałem informacji na ten temat. Trafiłem na kilka stron na których jest poruszony temat wpływu faz księżyca na prace w ogrodzie. Na każdej z tych stron jest że w czasie pełni nie szczepi się drzewek ani krzewów..że jest to najgorszy czas na takie rzeczy

cytuję
"W czasie pełni, do której zalicza się także dzień przed i dzień po dacie pełni, jest najlepsza pora na nawożenie i podlewanie roślin. Zabiegi pielęgnacyjne t. jak pielenie, zwalczanie chwastów i szkodników, okopywanie, przerzedzanie wschodzących roślin, nie zagrażają korzeniom. W czasie pełni Księżyca nie należy przeprowadzać cięcia drzew i krzewów oraz szczepień."
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
"Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze." Sokrates
-
Pełnia była wczoraj, więc odpada 29,30 i dziś. A szczepienie miało być zrobione 28 ;) Przyznam się szczerze, że zakładałem oczko Suislepper w pełnię, albo tuż przed nią i dziwiłem się ile soku może lać się z jabłoni. Oczko zrosło się i w tym roku wystartowało.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Fajnie rosną
. Na 3 i 4 fotce masz galasy na lisciach.

-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Dzięki .Wiem tego raczej nie wyplewię bo sąsiedzi w okolicy mają to samo i się poprzenosi.
Ładne przyrosty, kiedy dokładnie szczepione? 1 czy 2 oczkowe zrazy? Jak widać jednak można czereśnie i śliwy szczepić z powodzeniem zrazami.
Mi się udało zaszczepić podkładki jabłoni M9, M26 pięcioma odmianami Redlove: Circe, Era, Lollipop, Calypso, Odysso. A na niektórych przyjęła się jeszcze Bionda Patrizia i Bionda Marilyn. Na jednym ze zrazów są dwa pąki kwiatowe (zdjęcie poniżej). Miałem podobną sytuację z czereśnią tylko oczkiem letnim i doradzono mi by usunąć kwiaty i wtedy się miała pojawić gałązka. Coś się pojawiało ale w efekcie oczko uschło. Rozumiem że i tu mam postąpić podobnie? Zraz jest jednooczkowy. Czy jeśli teraz nie wyrośnie gałązka to w następnym roku z takiego patyka puści gałązka?

Pozostałe Redlove:

Mi się udało zaszczepić podkładki jabłoni M9, M26 pięcioma odmianami Redlove: Circe, Era, Lollipop, Calypso, Odysso. A na niektórych przyjęła się jeszcze Bionda Patrizia i Bionda Marilyn. Na jednym ze zrazów są dwa pąki kwiatowe (zdjęcie poniżej). Miałem podobną sytuację z czereśnią tylko oczkiem letnim i doradzono mi by usunąć kwiaty i wtedy się miała pojawić gałązka. Coś się pojawiało ale w efekcie oczko uschło. Rozumiem że i tu mam postąpić podobnie? Zraz jest jednooczkowy. Czy jeśli teraz nie wyrośnie gałązka to w następnym roku z takiego patyka puści gałązka?

Pozostałe Redlove:

Witam. Czy po szczepieniu mostowym dopuścić, aby na moście rosły gałązki?
Raczej nie, chyba że chcesz je przepleść ze sobą by dodatkowo wzmocnić połączenie, ale ogółem most ma tylko przewodzić wodę i substancje odżywcze, nic więcej.