Zgodzę się Wysiewy to super sprawa. Jest o wiele więcej roboty niż przy dorosłych kaktusach ale to i tak jest fajna zabawaaga_zgaga pisze:Wysiewy to czysta przygoda
Mammillarka wspaniale Ci wykiełkowała
Zgodzę się Wysiewy to super sprawa. Jest o wiele więcej roboty niż przy dorosłych kaktusach ale to i tak jest fajna zabawaaga_zgaga pisze:Wysiewy to czysta przygoda
To nie lepiej grochówkę ugotować.... dorzuć marchewki , pietruszki, selera i wędzonego boczusia i zupka warzywna jak "ugotował "aga_zgaga pisze:Klęska urodzaju. Jak podrosną, to będę musiała co drugą przepikować.
ma się to nasieniehen_s pisze:Marka geny mocne...
Czyli przerwać jak buraczki....Marek L pisze:To nie lepiej grochówkę ugotować.... dorzuć marchewki , pietruszki, selera i wędzonego boczusia i zupka warzywna jak "ugotował "aga_zgaga pisze:Klęska urodzaju. Jak podrosną, to będę musiała co drugą przepikować.
Słabo. Z frailejek wykiełkowały 2szt, jedna nawet normalna, druga chyba się skaleczyła o ten wermikulit i ma takie dwie plamy, ale nierosnące, sama też nierosnąca choć żyjąca jest. Tylko, że fraileje to gigantami wzrostu chyba nie są. No trzymam je z karwiskianą, może się nauczą jak ciernie puszczaćMarek L pisze: a jak się mają te włoskie dania co zamawiałaś ze świata ?
Może Ty na eBayu powinieneś zaszaleć, skoro Włoch może....Marek L pisze: Swoją drogą to miałem zbierać nasiona z tegorocznych owoców ale zastanawiam się ..... chyba chętnych nie będzie i tylko się narobię.
To już lepiej dżemu albo konfitury na warzę to na kaktusiadzie podczas integracji ktoś zje.
W tym roku na kaktusiadę wiozę dżemik z Mammillaria bertholdii i hermosana.
Ja polecam. Wysiałam i większość wzeszła jak buraczki. Nie wzeszła tylko M.spherica a M.eichlamii jest jedna. Jak dorosłości dożyje po 1-2szt, które chcę zostawić to i tak daje ponad 30 doniczekMarek L pisze:ma się to nasieniehen_s pisze:Marka geny mocne...
Siewki, szczególnie jeśli są świeże, lepiej podlewać wodą przegotowaną odstaną, deszczówka ma w sobie całe "zoo" mikrostworów - glony, grzyby, bakterie i inne , po co to wprowadzać do wysiewówaga_zgaga pisze: Chciałam siewki wywietrzyć bo sobie glony sprowadziłam podlewając deszczówką surową
Taaak Jacku, no styki nie styknęły między szarymi komórkami moimi , bo po co sterylizować podłoże, żeby potem je podlać fauną i florą z deszczówkiejacek pisze:Siewki, szczególnie jeśli są świeże, lepiej podlewać wodą przegotowaną odstaną, deszczówka ma w sobie całe "zoo" mikrostworów - glony, grzyby, bakterie i inne , po co to wprowadzać do wysiewów