Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
- 
				logitech55
- 500p 
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane
Faworyt 
Czy będziesz wysiewać oryginalne nasiona czy z tych owoców?
Ja będę siał oryginały cassarosa (owoce podobne do monterosy ale odmiana ma być łatwiejsza w uprawie, owoce bez głąba, bez pustych przestrzeni w środku i o bardzo dobrym smaku) . Nasiona tej odmiany dopiero pojawiły się na rynku. Cena za nasiono też jest wysoka.

Czy będziesz wysiewać oryginalne nasiona czy z tych owoców?
Ja będę siał oryginały cassarosa (owoce podobne do monterosy ale odmiana ma być łatwiejsza w uprawie, owoce bez głąba, bez pustych przestrzeni w środku i o bardzo dobrym smaku) . Nasiona tej odmiany dopiero pojawiły się na rynku. Cena za nasiono też jest wysoka.
- Faworyt
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Będą F1 i F2.Przyglądam się od jakiegoś czasu odmianie Cassarosa i zastanawia mnie czy to tylko lustrzane odbicie Monterosy,czy ma jakieś dodatkowe walory bo u Monterosy nie bardzo jest już co poprawić.
Co masz na myśli pisząc łatwiejsza w uprawie? Monterosa nie cierpi na puste przestrzenie i głąbiastość.

Co masz na myśli pisząc łatwiejsza w uprawie? Monterosa nie cierpi na puste przestrzenie i głąbiastość.
Serdecznie pozdrawiam. 
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).

MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- 
				logitech55
- 500p 
- Od: 4 mar 2013, o 18:12
Każda z tych odmian jest innego producenta. A łatwiejsza w uprawie to pisze w opisie cassarosa

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Kto na ten sezon nabył nasiona pomidora Orlinyj kliuw na ostatniej AWN ? Przysłane było 5 opakowań po 5 nasionek, szczęśliwym trafem załapałam się na nie. Bardzo proszę, niech się odezwie ktoś z pozostałej czwórki i powie jak mu rosną orle dzioby. Najlepiej by było żeby darczyńca się odezwał, ale nie widuję go na naszych forach. U mnie ten pomidorek jest toczka w toczkę podobny do Orlinoje sierdce, które posadziłam tuż obok, żeby było łatwo je porównać. Nasiona obydwu odmian mam z różnych żródeł, nie pomieszałam i nie pomyliłam nic. Owoce są piękne, duże serducha, jednemu  już bieleje zieleń, będzie łapał kolorek.

- Faworyt
Zapowiada się a właściwie mogę to już na tą chwilę stwierdzić że od razu w pierwszym roku uprawy Rosamunda stała się numerem jeden wśród odmian malinowych-sakiewkowych u mnie.Zarówno smak a szczególnie ilość zawiązanych gron i w większości dużych owoców na gronach bije na głowę inne odmiany w tym segmencie które uprawiam.

Owoce na 5 i 6 gronie.

Owoce na 5 i 6 gronie.

Serdecznie pozdrawiam. 
MK

MK
- 
				docentandrzej
- Przyjaciel Forum - silver 
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
Malinowa sakiewka  Cudo, pierwszy raz taką widzę. Część moich malinowych odmian.
 Cudo, pierwszy raz taką widzę. Część moich malinowych odmian. 
Rosyjski Cudo Ziemi. Ogromne owoce dalej rosną.

Tommimaru mucho. W gruncie i w foliaku. Silne krzaki. Wiążą bardzo dobrze. Owoce na każdym gronie bardzo wyrównane, tej samej wielkości.

Monterosa. foliak i grunt. Owoce różnią się kolorem.

Malinowy rodeo

Cudo, pierwszy raz taką widzę. Część moich malinowych odmian.
 Cudo, pierwszy raz taką widzę. Część moich malinowych odmian. Rosyjski Cudo Ziemi. Ogromne owoce dalej rosną.

Tommimaru mucho. W gruncie i w foliaku. Silne krzaki. Wiążą bardzo dobrze. Owoce na każdym gronie bardzo wyrównane, tej samej wielkości.

Monterosa. foliak i grunt. Owoce różnią się kolorem.

Malinowy rodeo

Polska moją Ojczyzną. Andrzej

- Faworyt
W Polsce Andrzej Rosamunda to dopiero nowość i to nielicznie uprawiana w gospodarstwach szklarniowych.Sporo czasu i zachodu zajęło mi zdobycie nasion,ale upartość i pasja poznania była silniejsza.  Tommimaru Muchoo ma bardzo silny system korzeni,stąd i ładnie wiąże a owoce są kształtne i jest ich sporo na każdym gronie.Do dobrego smaku a głównie aby nie miały zielonej piętki przy szypułce potrzebują trochę więcej potasu od tworzenia trzeciego grona i wszystko będzie OK.
 Tommimaru Muchoo ma bardzo silny system korzeni,stąd i ładnie wiąże a owoce są kształtne i jest ich sporo na każdym gronie.Do dobrego smaku a głównie aby nie miały zielonej piętki przy szypułce potrzebują trochę więcej potasu od tworzenia trzeciego grona i wszystko będzie OK.  Monterosa z kolei tak potasożerna nie jest i nie ma z tym problemu.I też smakowo jak dla mnie bez zarzutu.Jeszcze żeby tylko chciała coś zawiązać powyżej 4 grona.Ale nie wszystko można mieć wraz.
 Monterosa z kolei tak potasożerna nie jest i nie ma z tym problemu.I też smakowo jak dla mnie bez zarzutu.Jeszcze żeby tylko chciała coś zawiązać powyżej 4 grona.Ale nie wszystko można mieć wraz.

Tommimaru Muchoo ma bardzo silny system korzeni,stąd i ładnie wiąże a owoce są kształtne i jest ich sporo na każdym gronie.Do dobrego smaku a głównie aby nie miały zielonej piętki przy szypułce potrzebują trochę więcej potasu od tworzenia trzeciego grona i wszystko będzie OK.
 Tommimaru Muchoo ma bardzo silny system korzeni,stąd i ładnie wiąże a owoce są kształtne i jest ich sporo na każdym gronie.Do dobrego smaku a głównie aby nie miały zielonej piętki przy szypułce potrzebują trochę więcej potasu od tworzenia trzeciego grona i wszystko będzie OK.  Monterosa z kolei tak potasożerna nie jest i nie ma z tym problemu.I też smakowo jak dla mnie bez zarzutu.Jeszcze żeby tylko chciała coś zawiązać powyżej 4 grona.Ale nie wszystko można mieć wraz.
 Monterosa z kolei tak potasożerna nie jest i nie ma z tym problemu.I też smakowo jak dla mnie bez zarzutu.Jeszcze żeby tylko chciała coś zawiązać powyżej 4 grona.Ale nie wszystko można mieć wraz.Serdecznie pozdrawiam. 
MK

MK
- Mirek19
- 1000p 
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- 
				Sylwester88
- 200p 
- Od: 14 sty 2022, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wątek o najbardziej smacznych pomidorach umarł, trzeba go wznowić  
Ja ciągle poszukuje tych naj malinowych rok temu miałem ich mało w uprawie.
Nazbierało mi 19 odmian malinowych NN i wszystkie je wysieje się okaże czy coś warte są. Do tego wybiorę ze 20 ustalonych odmian i malinowych starczy ma 2023.

Ja ciągle poszukuje tych naj malinowych rok temu miałem ich mało w uprawie.
Nazbierało mi 19 odmian malinowych NN i wszystkie je wysieje się okaże czy coś warte są. Do tego wybiorę ze 20 ustalonych odmian i malinowych starczy ma 2023.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Mi marzy się zdobycie chociaż kilkunastu nasion Tomimaru Muchoo F1 - w ofercie cały czas opakowania po 500 sztuk nasion i mniejszych na razie nie widać.

Pozdrawiam,
Tomek

Tomek
- 
				KamilK02
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
massur a nie patrzyłeś przypadkiem do arkusza AWN, może ktoś wysłał trochę podczyszczonego pokoleniowo?
Ja sobie wydłubałem ze sklepowego i mam F2, który grzecznie siedzi sobie w kolekcji.

Ja sobie wydłubałem ze sklepowego i mam F2, który grzecznie siedzi sobie w kolekcji.
- 
				sadzik102
- 100p 
- Od: 30 gru 2014, o 23:31
Miałam w tym roku pomidora Fuchsia.Bardzo fajny pomidorek malinowy.Pyszny i bardzo ladny owoc.Mialam tez Honey moon,ale mi nie smakował,taki marketowy,natomiast Fuchsia pyszny.

Kasia

- 
				anulab
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Fuchsia ma bardzo dobry opis . Znalazłam , że ktoś na sztuki sprzedawał nasiona .
Najmniejsze opakowanie 100 sztuk , niby nie tak dużo . 

Sadzik , to faktycznie bardzo wczesny pomidor ?
Prostuję , są opakowania po 50 sztuk .

Najmniejsze opakowanie 100 sztuk , niby nie tak dużo .

Sadzik , to faktycznie bardzo wczesny pomidor ?
Prostuję , są opakowania po 50 sztuk .

- 
				KamilK02
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Czy ktoś miał Malinowy Gigant, można by prosić odrobinę coś więcej o tej odmianie?

- 
				sadzik102
- 100p 
- Od: 30 gru 2014, o 23:31
Nie zauważyłam jakiejś rewelacji we wczesności Fuchsji.Z tego co pamiętam to średnia wczesność,ale ja mam tunel trochę w cieniu pod drzewami.Moze w pelnym sloncu bylby wczesniejszy.na pewno go posieję na wiosnę.Z zebranych nasion też sprobuję.Oryginalne mam kupione na sztuki na all...

Kasia