... jak długo go masz? Ile lat ma roślina? Czy traktujesz go na równi z innymi Phalaenopsisami?
Storczykowa, jeśli wiesz co im dolega, że nie chcą zakwitnąć, to czemu nie zrobisz wszystkiego aby im dogodzić ?Storczykowa pisze:piękne Vandy. do kwitnienia może im brakować tylko nawozu, ale nie mam jak im go dać, bo używam wiele razy tej samej wody.
to prawie na pewno jest skutek braku nawozu, nie dostarczam go, bo nie mam możliwości wymiany wody po każdym moczeniu, zresztą szkoda marnować tyle wody. a poza tym wymiana wody nie zalezy ode mnie, tylko od T. , a on pewnie wymieni mi dopiero na wiosnę... pozostałe storczyki tracą pąki, bo im za zimno. teraz jest 19 stopni w moim pokoju.Gabriela pisze:Storczykowa, jeśli wiesz co im dolega, że nie chcą zakwitnąć, to czemu nie zrobisz wszystkiego aby im dogodzić ?Storczykowa pisze:piękne Vandy. do kwitnienia może im brakować tylko nawozu, ale nie mam jak im go dać, bo używam wiele razy tej samej wody.
Być może właśnie ta woda używana wiele razy, jest przyczyną, że Twoje storczyki tracą pąki i nie kwitną.
A normalne jest, że każda roślina potrzebuje nawozu - Ty go nie dostarczasz i masz takie skutki jakie masz.
Nie rozumiem Twojego postępowania...
Jolusia pisze:Bobi Phalaenopsis Mini Mark mam już okolo dwöch lat i traktuje go tak samo jak inne Falki. Ile lat ma roslina nie umiem powiedziec. Kwitnie dwa razy w roku.