Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2  
Autor Wiadomość
beata9691
 Tytuł: Pizza - pizze
PostNapisane: 6 mar 2008, o 10:19 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Długo szukałam przepisu na dobre ciasto.Już nawet nie pamiętam ,gdzie go znalazłam.Robię ją od dawna i wszystkim bardzo smakuje.Najlepszym dowodem jest to ,że po zjedzeniu chcą przepis.Robi się ją błyskawicznie ,a składniki staram się mieć zawsze w domu.

Pizza

pół kg. mąki
pół kostki drożdży
6 łyżek oleju
300 ml. ciepłej wody
odrobina cukru
i najważniejsze sól do smaku :!:

inne dodatki według uznania
zawsze używam przecieru pomidorowego w kartoniku 500g

Mąkę wsypuję do miski.Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam do mąki ,dodaję odrobinkę cukru,sól do smaku :!: trochę to wymieszam i dodaję olej.Zagniatam ciasto(krótko) i dzielę na dwie części.Nie czekamy aż urośnie.Od razu przystępujemy do wałkowania.Ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia ,koło o średnicy ok.30 cm.i zsuwam na płaską blachę od piekarnika.Ciasto smaruję raczej cienko ,ale dokładnie sosem pomidorowym.Można posypać przyprawą do pizzy ale uwaga :!: na przyprawy zawierające sól ,bo ciasto jest solone.Układamy dowolne składniki.Piekę w temp. ok. 189-190 stopni w termoobiegu.Temp. i czas pieczenia trzeba dopasować indywidualnie ,do osobistego piekarnika.
Ja wolę pizzę miękką ,dzieci też ,więc pilnuję aby spód bardzo się nie podrumienił.

teraz sos:
resztę sosu pomidorowego wylewam do miseczki.Dodaję przeciśnięty czosnek,dolewam odrobinę wody(nie za dużo aby sos nie był za rzadki) ok.4 łyżek oleju ,łyżkę ketchupu ,sól i cukier do smaku.można dodać bazylię itp.Wszystko dokładnie wymieszać.Sos jest najlepszy jeżeli przygotujemy go wcześniej.
Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze.
Smacznego :)


Góra   
  Zobacz profil      
 
Siedmiokropka
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 13:42 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 163
Skąd: Puszcza Białowieska
Proponuję zamiast cukru dać łyżkę naturalnego miodu-drożdże buszują naprawdę szybko czując naturalne wsparcie:)Sprawdziłam i potwierdzam :D

_________________
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata9691
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 14:17 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Tego cukru to daję malutko ,ok.pół łyżeczki ,ale dziękuję za pomysł z miodem wypróbuję przy ciastach.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Administrator
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 16:00 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 6839
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1 szt.
A żeby była soczysta (farsz) i chrupka ?
jakieś wskazówki na taki duet :D

_________________
Mój ulubiony ogród informacyjny: _ _ _ _ ;:333
Niezalezna.pl
_ _ TVP-info _ _ Wpolityce.pl


Góra   
  Zobacz profil      
 
beata9691
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 17:54 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 16
Skąd: Siedlce
Żeby była chrupka to trzeba bardziej podpiec spód.Można to stwierdzić podglądając spód podczas pieczenia .Co do soczystego farszu ,to nie wiem co masz na myśli (może pamarańcze) ;:32 ? Oczywiście to był żart.Ja dla dzieci robię prostą:ser szynka ,cebulka pieczarki i sos.Drugą dla mnie i dla męża robię ostatnio ,,chłopską''.Ser, boczek ,jajko na twardo,cebulka,ogórek kiszony, kukurydza,pieczarki.
Jeżeli chodzi o soczystą to może ananas?Tylko nie każdy lubi.

______________________
pozdrawiam Beata


Góra   
  Zobacz profil      
 
Administrator
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 18:32 
Offline
---
Avatar użytkownika
Postów: 6839
Skąd: Warszawa

 więcej niż 1 szt.
Przypominam sobie z dawnych lat - takiej już nigdzie nie produkują , ja w każdym razie nie spotkałem :
zawierało podduszoną cebulę - to nadawało chyba soczystości + może pomidor.. oprócz stand ser wędliny itd
A o chrupkość to raczej chodzi mi w całej "objętości ciasta" - to chyba zależy od składu - nie wiem , nie znam się
:wink:
PS ...a jeśli chodzi o cebule dodawaną surową czasem to dla mnie jakaś wielka pomyłka.... ale o gustach podobno się nie dyskutuje ,choć tutaj nam wszystko wolno w tej materii
;:113

_________________
Mój ulubiony ogród informacyjny: _ _ _ _ ;:333
Niezalezna.pl
_ _ TVP-info _ _ Wpolityce.pl


Góra   
  Zobacz profil      
 
old_I-s
 Tytuł:
PostNapisane: 6 mar 2008, o 19:11 
Offline
200p
200p
Postów: 271

 0 szt.
Ja smażę cebulę na maśle potem dodaje pokrojone pieczarki i razem duszę .To powoduje ,że pizza jest soczysta :D
I to chyba była / jest ta tajemnica którą rzadko kto zna - genialne i proste !

Wykładam to na upieczony spód bo wtedy zachowuje swą chrupkość i smaruje sosem pomidorowym.Nie zawsze smaruje sosem bo i tak potem ten sos będzie na wierzchu..Kładę pokrojoną szynkę ,ścieram ser żółty i do piekarnika na chwilę aby się ser stopił.Przyprawy i dodatki każdy daje według własnego uznania. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
miaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 26 kwi 2008, o 22:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1503
Skąd: świętokrzyskie

 0 szt.
Ignis ja też czasem robię tak z pieczarkami i cebulką :D

Przepis na pyszną pizze włoską (dokładnie ciasto), która zawsze wychodzi ;)

SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki tortowej ( polecam SPOŁEM - nie żeby jakaś reklama, ale naprawdę dobra;))
szklanka (ważne- taka sama jak mąki) ciepłej wody
mniej niż 1/4 kostki 10 dag'owych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej ( nie gorącej). Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie - dzielimy je na pół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy - wychodzą z tego 2 placki. Można zrobić jeden - tylko wtedy pizza wychodzi grubsza ( buła taka :D ) Smarujemy ulubionym sosem, na wierzch kładziemy to, co lubimy lub co akurat mamy w lodówce. Wstawiamy do piekarnika NAGRZANEGO DO 250 STOPNI (musi byc 250 i juz ;)), po 15- 20 minutach mamy pyyyyyyyszną pizzę :twisted:

Ja zwykle wierzch smaruję keczupem lub sokiem pomidorowym, kładę szynkę, pomidory - to lekko zapiekam (ok 10 min) po czym dodaję starty ser - do piekarnika na 5 min, gdy ser z się stopi posypuję ziołami prowansalskimi zapiekam jeszcze ok 5 min ;)

Bardzo dobra jest też carbonara: na wierzch - sos czosnkowo- śmietanowy, boczek, cebulka, ser, zioła prowansalskie;)

Dodam, że długo eksperymentowałam z przepisami na ciasto do pizzy. A to jest pyszne - cienkie, pulchne(bąbelki z powietrzem) i chrupkie ;) Przepis dostałam na zajęciach z psychologii przy okazji omawiania algorytmów i heurystyki ;) Przepis pochodzi od prawdziwego Włocha;)

POLECAM I MAM NADZIEJĘ, ŻE KTOŚ SIĘ SKUSI ;:113
SMACZNEGO :P

_________________
Dorocia
Moje zacisze*Kaktusy* Storczyki*
Podlej drzewko :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Nalewka
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 21:38 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 6585
Skąd: Działka na Warmii

 więcej niż 1 szt.
Pysznie brzmi, zapisałam sobie proporcje, a kiedy zrobię i spróbuję, napiszę więcej :) Dziękuję!

_________________
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
miaaa
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 22:14 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1503
Skąd: świętokrzyskie

 0 szt.
Cieszę się, że komuś się przyda :P mam nadzieję, że się uda :P

_________________
Dorocia
Moje zacisze*Kaktusy* Storczyki*
Podlej drzewko :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
empuza
 Tytuł:
PostNapisane: 15 maja 2008, o 22:40 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4928
Skąd: Zachodniopomorskie

 1 szt.
Pizza ziemniaczana

Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
dodatki(można wg własnego gustu)
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy, dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy z mąkąi szybko wyrobić. Wykładamy równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą a następnie cienko smarujemy olejem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Dodajemyy pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 min.

_________________
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012


Góra   
  Zobacz profil      
 
Plufi
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 28 sty 2011, o 22:57 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 96
Skąd: Warszawa

 0 szt.
Mmm... Właśnie do mojego domu zawitał dostawca wraz ze świeżutką, gorącą i pachnącą pizzą! Ale kilka dni temu spróbowałam Waszych przepisów i pizza była przepyszna! Ale jednak nie ma to, jak pizza z pizzeri! ;:224

_________________
Pozdrawiam Justyna :wit


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
PESTKA@
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 29 sty 2011, o 15:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3355
Skąd: WLKP
Mi zawsze wychodzi pizza chrupka,a to dlatego ,ze dodaje śladowe ilości drożdzy.
Przepis na pizzę mam od kuzynki pracującej w pizzerii.Tam ciasto szykuje się z małą ilością drożdzy i ciasto wkłada sie do chłodziarki,tuż przed pieczeniem wyciąga się.
Co do soczystości to na pewno świeża papryka ,pomidor,kukurydza,cebula(co kto lubi)i ciasto posmarowane olejem i koncentratem pomidorowym.Z ziół dodaje zioła prowansalskie,bo mają niepowtarzalny aromat i smak.

_________________
OGRÓD (z )PESTKI@ cz.1 cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Korynka
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 7 lut 2011, o 18:16 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 12

 0 szt.
Ja tam wolę z większą ilością drożdży i pomysł z miodem zamiast cukru do drożdżowej pożywki - rewelacyjny. Stosuje tez ten myk z duszeniem cebuli i pieczarek - pizza jest wtedy bardziej soczysta- to pomysł mojej mamy ;:65 .


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dziadek22
 Tytuł: Kupna pizza - ku przestrodze
PostNapisane: 2 sty 2018, o 12:33 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
Szczęśliwego Nowego Roku!
Jakiś czas temu przeczytałem na Forum, że komuś w ogrodzie wyrosły pieczarki samosiejki pochodzące z wyrzuconych na kompost kupnych pieczarek.
Pieczarki kupuję w pobliskim warzywniaku. Takie jakie zalecają: ładne z zamkniętym jeszcze kapeluszem. Nie są tanie, więc biorę po kilka jako dodatek do sosów, zup, bigosu. Jak w warzywniaku te pieczarki trochę poleżą to co dzień tanieją o złotego. W sobotę, dzień przed Sylwestrem były już po 0,99 zł. Sprzedawcę znam od kilkunastu lat więc go zagadnąłem, że gdyby miał je wyrzucać to mogę je wziąć za darmo - dam na działce na kompost aby mieć na działce własne. Po chwili wahania odpowiedział, że ich nie wyrzuci bo takie po złotówce bierze pobliska pizzeria.
Poczułem ulgę gdyż nigdy niej jadłem pizzy z żadnej pizzerii. Tylko te robione w domu przez Żonę i Córki. Wygląd pizzy w pizzerii zawsze mnie odrzucał.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Jolek
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 2 sty 2018, o 20:10 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2511
Skąd: śląskie

 1 szt.
Będąc w Holandii objadałam się :D (czytaj obżerałam się) pizzą mrożoną do własnego odpieku ze szpinakiem. Do dziś nie znalazłam przepisu na ten rarytas . Ciasto na grubym spodzie, szpinak w kremowym sosie grubości minimum 5 mm, ni to serowy ni to śmietankowy a wszystko obsypane prażonymi płatkami z migdałów. Jak w życiu znałam tylko szpinak z nazwy tak w tej postaci zawładnął mnie niemiłosiernie. Niestety moje próby odtworzenia tego przepisu to totalna klęska. Może ktoś zna przepis na taki sos szpinakowo/kremowy ;:173 .

_________________
ZASADY AWN 2019/2020
LISTA nasion 2019/2020
FORMULARZ AWN 2019/2020


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dziadek22
 Tytuł: Re: Pizza - pizze
PostNapisane: 3 sty 2018, o 12:21 
Offline
ZBANOWANY
Postów: 1579

 0 szt.
Smak pizzy mrożonej jest taki dobry dzięki polepszaczom smaku, sztucznym barwnikom, konserwantom, chemii. Wpisz w Google pizza konserwant.
Znajomy który jest uzależniony od pizzy przywożonej do niego do domu naszą domową pizzę ledwie skosztował.Po prostu mu nie smakowała.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 22 ]  Idź do strony nr...     1, 2  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Google [Bot] i 21 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *