Długo szukałam przepisu na dobre ciasto.Już nawet nie pamiętam ,gdzie go znalazłam.Robię ją od dawna i wszystkim bardzo smakuje.Najlepszym dowodem jest to ,że po zjedzeniu chcą przepis.Robi się ją błyskawicznie ,a składniki staram się mieć zawsze w domu.
Pizza
pół kg. mąki
pół kostki drożdży
6 łyżek oleju
300 ml. ciepłej wody
odrobina cukru
i najważniejsze sól do smaku
inne dodatki według uznania
zawsze używam przecieru pomidorowego w kartoniku 500g
Mąkę wsypuję do miski.Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam do mąki ,dodaję odrobinkę cukru,sól do smaku

trochę to wymieszam i dodaję olej.Zagniatam ciasto(krótko) i dzielę na dwie części.Nie czekamy aż urośnie.Od razu przystępujemy do wałkowania.Ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia ,koło o średnicy ok.30 cm.i zsuwam na płaską blachę od piekarnika.Ciasto smaruję raczej cienko ,ale dokładnie sosem pomidorowym.Można posypać przyprawą do pizzy ale uwaga

na przyprawy zawierające sól ,bo ciasto jest solone.Układamy dowolne składniki.Piekę w temp. ok. 189-190 stopni w termoobiegu.Temp. i czas pieczenia trzeba dopasować indywidualnie ,do osobistego piekarnika.
Ja wolę pizzę miękką ,dzieci też ,więc pilnuję aby spód bardzo się nie podrumienił.
teraz sos:
resztę sosu pomidorowego wylewam do miseczki.Dodaję przeciśnięty czosnek,dolewam odrobinę wody(nie za dużo aby sos nie był za rzadki) ok.4 łyżek oleju ,łyżkę ketchupu ,sól i cukier do smaku.można dodać bazylię itp.Wszystko dokładnie wymieszać.Sos jest najlepszy jeżeli przygotujemy go wcześniej.
Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze.
Smacznego