Moje różne zakątki.... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje różne zakątki.... cz.2

Post »

Aniu, cudowny kolor ma ta hortensja! ;:138 ;:138

Obrazek

Jejku, to i u Ciebie był już przymrozek... ;:oj
Dobrze że nie zmroził Twoich ślicznych kwiatków. ;:333 Tym bardziej że ogród masz ciągle urzekająco kolorowy! ;:433
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Na jesieni często nasze nastroje są mniej optymistyczne.Zimno , deszcze, ciemno i idzie do zimy.
To jakoś nie napawa euforią.
Jedynie słonko i te piękne jesienne barwy potrafią dodać miłych akcentów. ;:173

clem3-Małgosiu ; kania-Kasiu ;
Witajcie!!
Dziękuję wam za miłe, budujące słowa ;:196
Dynie są i ładne i bardzo wartościowe .:)
Chryzantema pomponikowa i mi się podoba.Jeszcze mam kilka w pączkach.To jeszcze jakieś kolorki będą :)
Aparat to od razu czuję.I lubię robić zdjęcia.A telefonem to już nie to.I jakość nie taka sama, i ujęcia nie takie.
Ale cóż musi iść do naprawy.A ja zdjęcia będę robić na koniec sezonu telefonem. :roll:
Tak planuję skalniak.No tak trochę kamieni musi przybyć,Bo skalniak bez kamieni, to jakoś nie tak.Ale to mały skalniak będzie.
Także damy radę i z kamieniami :)
skąd biorę ? Zewsząd ;:108 ;:108
Biedronka641-Alu Jeszcze są i kolorki .Fiona co parę dni jakieś takowe sobie zabawki przynosi.Ot, natura.Kot. ;:173
Ta trójsklepka i mi się podoba :)
alicjad31-Alu To miło mi,że tak kojarzysz,że u mnie jest długo kolorowo.
Tak lubię i tak staram się aby tak było. ;:108
Nie sprawdzałam,co Fiona z tą myszką zrobiła.Przeniosła się z nią do ogrodu i tam harcowała.Ale jaki był wynik tej zabawy.Nie wiem. :wink:
cyma2704-Soniu; plocczanka=Lucynko Dziękuję za miłe słowa. ;:196
Ja telefonem w ogóle nie umiem robić zdjęć.Aparat to sama przyjemność.Wszystko, czuję widzę zmieniam, przybliżam,
Ale cóż jest jak jest.
Hortensja Bobo jest cudna , jedna z moich ulubionych. ;:167 Vanilka w swoim kolorycie też.W większości jest uważana za najpiękniejszą hortensję. ;:173
Ja mieszkam na wschodzie to i przymrozki i zimy srobie bywają i mam.
Dobrze,że przymrozek był nie wielki tylko koleuski ścięło.Szczepki mam.
O tak, napracować się trzeba dla tych dzieci.I kulinarnie też.Ale to nasze skarby i wielką przyjemnością to robimy i dajemy.
W ten weekend też córcia przyjeżdża także też będzie, gotowania, pieczenia itp.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Leonardo da Vinci
Obrazek
róża Elmshorn
Obrazek
Obrazek
Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu, dojechała dzisiaj do mnie hortensja dębolistna. Nie wiem sama jeszcze gdzie ją posadzę, bo muszę jej znaleźć dobrą miejscówkę. Powiedz mi, czy Twoją jest okrywana na zimę? Czy wiosną ją przycinasz?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Aniu jak ja kocham te twoje panoramiczne fotki, pełne kolorów zapachów i kształtów, nawet kamienie malowniczo pozują. ;:oj
A wśród tych wszystkich zgromadzonych skarbów, wolnym majestatycznym krokiem z bystrym i czujnym spojrzeniem, spaceruje Fionka, pani na włościach. Żadnemu intruzowi nie przepuści, czasem się pobawi, bo taka kocia natura, sama nie zje ale z pańcią się podzieli. ;:306
Brylancikowe krople deszczu na roślinach, dodają im specyficznego uroku a świetny fotograf uchwyci najwspanialsze okazy. ;:433
Dyńkowe żniwa jak co roku, bogate w różne gatunki, kolory i kształty. Nie dość że zdobią to jeszcze wzbogacają zimowy jadłospis. ;:92
Fiu, fiu u Ciebie już był przymrozek ;:202 muszę pilnować, żeby zdążyć zebrać ostatnie pomidory.
Pozdrawiam i pogodnego października życzę. ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu jeszcze raz się powtórzę ., ale masz fajnie podobierane rośliny na rabatkach. Nie zasłaniają się nawzajem, są dopasowane kolorystycznie.. Bardzo mi się to podoba :D Masz piękne hortensje. Czy to prawda, ze w zależności od pH gleby ich kwiaty zmieniają kolor? Trójsklepkę po raz pierwszy widzę .. Niesamowita roślina. A Fiony nie da się nie kochać .. cóż za piękny kot :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Zdjęcia z komórki całkiem dobre ;:138 i co do ostrości i koloru...czego chcieć więcej na potrzeby FO? Nie przesadzaj... ;:185 Oby tylko obiektów do fotografowania nie zabrakło... ;:108
Dzisiaj byłam na działce chwilę i niestety jesień już zaznaczyła swoją obecność choćby na hostach i w przebarwiających się azaliach ...Zaczyna być cudnie...inaczej jak latem... nowa pora roku nastała...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Cudna, ognista hortensja, aż chce się patrzeć na ten energetyczny kolor.
Takie kolory jesienią są nam potrzebne w ogrodzie, dla rozweselenia ponurych dni.
Jak tam po wichurze, wszystko w porządku ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu ogród jeszcze kolorowy, a trawa rzeczywiście jak w maju! :lol: Moja już jesienna nie dość że usłana liśćmi to teraz w dodatku stoją kałuże ;:oj Ziemia już mówi dość! nasiona werbeny jak dojrzeją to mogę zebrać, ale na razie w pełni kwitnienia, a coś dzisiaj słyszałam że przymrozki będą i to nie te przy gruncie :cry:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Aniu, różyczki Ci kwitną w najlepsze ;:215 I niech tak będzie jak najdłużej. ;:138
'Xavier' nie narozrabiał? :oops:
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PEPSI-Małgosiu Dla hortensji Dębolistnej trzeba zarezerwować trochę więcej miejsca.Moja 3 rok i zobacz jak już duża.
Pierwszy rok trochę tylko gałązkami ja okryłam.Następne już nic.Wiosną jej nie przycinałam.Sam rozkrzewia się łądnie.Z roku na rok szrsza i piękniejsza..Wcześnie wypuszcza listki.I jak widać jesienią też ma bardzo dekoracyjne .:)
stasia_ogrod-Stasiu Ale piękną prozę mi stworzyłaś.Dziękuję kochana .Jak hymn pochwalny ;:173
Kamienie lubię, oj, lubię :) Jeszcze mi trochę brakuje do wykończenia dwóch nowych rabat.I nowy skalniak planuję utworzyć na wiosnę
.To też jakieś kamienie się przydadzą.
O tak, Fiona to prawdziwa księżniczka na włościach, jakj to opisałaś ale i świetna strażniczka ogrodu i naszego i sąsiadów. ;:108
Krople deszczu czy rosy wyglądają bardzo efektownie na roślinach.
Dynie sadzę od 3 lat.I nie zawodzą.Wymyślam trochę dekoracji,I dużo dań z tym warzywem przecież :D
Tak, jestem już po małych przymrozkach.Czyli trochę przewiewki było.Ja to na wschodzie. :)
Moje pomodory zebrane już wcześniej.A te zielone co zostały niestety,Ale wszystkie pochorowały się ,I już kaput. ;:222
silversnow-olu Cieszę się,że moje rośliny się komuś jeszcze podobają oprócz mnie.
Przez lata notorycznego dokupywania sporo już ich się uzbierała.Ale ja właśnie tak lubię.I do tego dążyłam.
Jeżeli zauważam wolne miejsce, to już myślałam , co to mogę dosadzić.I tak uzupełniałam.Tak też, jeżeli coś mi przysłaniało, to przesuwałam nawet o 15 cm ;:306 I jeszcze jakieś zmiany zawsze będą.Taki jest ogród.Ma byż nasz,.Do naszego gustu i naszej satysfakcji.Ma nasz uszczęśliwiać.Dawać odpoczynek i wytchnienie, oprócz pracy w jaką w niego przez lata , czy sezon wkładamy.Prawda ??
Trójsklepka -żabia lilia.Kwitnie wrzesień - październik.
Tak kwiaty ma bardzo ciekawe ale małe, szkoda.ale i tak warto ją mieć
Są w różnych kolorach.Ja mam taką jedną.
Fiona to Syjam tajski.Mąż kiedyś, chyba już osiem lat temu dostał w prezencie urodzinowym 1,5 miesięczna cappuccinową kulkę ;:173

Hortensja Dębolitna i ogród :)
Obrazek
Moja Red Baron, na razie bez rewelacji.Może na drugi rok będzie ładniej
Obrazek
Jeszcze dzwonek sobie zakwitł. może dlatego,że był ścięty ??
Obrazek
Obrazek
cdn...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tak, ogród ma być Wasz ze wszystkimi niedociągnięciami, sukcesami.
Super, ze mozemy tworzyć sami te nasze miejsca
Ty to masz jeszcze spore pole do popisu, bo przecież nowy kawałek czeka
Już nie moge się doczekać jak zaczniesz pokazywać zdjęcia a tego jak go zmieniasz
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marpa-Maryniu O nie , te zdjęcia z telefonu to katastrofa :twisted:
Jak aparat to czuję od razu, samo patrzenie jest inne.Widzę i wiem ile się przesunąć, czego oczekuję.Co ma być pierwszym planem.Atu nawet szerszej perspektywy nie można uchwycić .Chociaż i tak nie mam złego telefonu.Ale nie lubię robić telefonem.wszędzie jeździłam z aparatem.Nawet przed forum i przed robieniem zdjątek roślin.Na wyjazdy była brany aparat,Zawsze,
Ale jest nadzieja ,że po niedzieli już będę miała naprawioną moja już wysłużoną lustrzankę.To tylko przycisk migawki wysiadł.Wiadomo od tych setek albo i więcej zdjęć ;:306
Z dnia na dzień, jak te temperatury w nocy spadły to zauważam wielką różnice w roślinach.Jesień mocna .wkradła sie i cóż, opadanie liści i ostanie kolorki .
Tylko ciepełka jeszcze się chce. ;:109
kogra-Grażynko Ognisty kolor hortensji , czyli Vanilki ?
Jak pamiętam już dwa lata taki kolor późną jesienią przybiera.
Energetyczne kolorki bardzo, bardzo lubię.Może dlatego u mnie mało jest samej bieli.
Kiedyś niecierpliwiłam się kiedy u mnie będzie pełnie i bogaciej.I już jestem usatysfakcjonowana tymi moimi roślinami.
Może nie wszystkimi rabatami.Ale i tak dużo idzie do przeróbki.Sama tworzyłam , może źle.ale sama bez forum na początku.
( bo nawet niewiedzeniem,że takie "coś "istnieje ) Jak ogród już niby zrobiłam tak gdzieś przypadkiem ( za sprawą host ) znalazłam to forum i zaglądałam, czytałam , podglądałam.I sama coś tworzyłam.A zasób mój był niewielki kasowo.Bo ileś lat nie pracowałam.To niewiele mogłam sobie pozwolić.Ale jakoś mi może to wyszło. ?
Ale jedno stwierdzam, od kiedy weszłam na forum z wątkiem, zrodziło się dużo więcej chciejstw i przybyło nowych rabat sporo. ;:115

Nie wiem czy nauczę robić zdjęcia telefonem..
Dla mnie nijakie.Ale cóż innych nie mam :roll:
Chryzantema Margo
Obrazek
Obrazek

Traw w moim ogrodzie jest tylko kilka.To nie tak jak już 90 odmian host.
60 liliowców, może już więcej ,kilkanaście odmian hortensji, kilkanaście jeżówek, 33 odmian róż,ok, 30 odmian żurawek,lilii nie liczę ale tych jest też bardzo dużo :) I cała plejada innych roślin , które też lubię ;:173
Moje małe trawek posadzone niedawno :)
Obrazek
Tym telefonem nawet perspektywy ogrodu nie można złapać :twisted:
Limka rośnie na pełnym słońcu.A po przymrozkach już całkiem zróżowiała .
Obrazek
Obrazek

Hortensja Dębolistna już całkiem w jesiennych późnych kolorach :)
Obrazek
róża Elmshorn
Obrazek
Obrazek
Trawka i i hortensja Bobo - też już zróżowiała :)
Obrazek
Obrazek
Ostanie jabłka zebrałam
Obrazek
Vanilka i ...ogród ;:167
Obrazek
Wybaczcie.. Marysiu i Lucynko . jutro wam odpowiem.
Dzień w pracy był trudny.Po południu szykowanie trochę kulinarnych potraw , pieczenie ciasta( mam już takie swoje i na szybko i efektowne i na cały sezon się nadaje ) dla syna , bo urodziny ma.( już nie powiem , które, bo zaraz moje lata będą widoczne } ;:306
I ,,, jutro weekend, odpocznę,, chociaż sporo pracy mam, i w domu ,Do przerobienia buraczki, małe do marynaty i jeszcze dziesiątki rożnych rzeczy
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ masz porządek w ogrodzie Aniu. Trawnik czysty, wygrabiony.

I Twoje rośliny też się całkiem fajnie trzymają - u nas dwudniowy deszcz i wichura w czwartkową noc położyła wszystkie dalie i hortensje (pomimo podpór), chcąc nie chcąc będę musiała je ściąć.

Podoba mi się ta chryzantema, taka pastelowa.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska-Marysiui U mnie jeszcze za dużo liści na trawniku nie ma.Też trochę popadało.
Ale woda nie stoi.Teraz jakiś jasny punkt na niebie próbuje się się przebić przez te chmury.Ale czy da radę :?
Jak zbierałabyś te nasionka werbeny , to ja bardzo chętnie poprosiłabym o troszeńkę .Jeśli można ?
A te nasionka Clip Daggi masz może ??
I co były te przymrozki u ciebie ?? Jak ciężko jest się przyczaić to tego zimna.A może tylko mi.
plocczanka-Lucynko To róża elmshorn kwitnie niezawodnie i pięknie i długo. ;:167
Hmm, Xavier" ?? Nie rozumiem . ;:185
silvarerum-Sylwio Oj, w miarę ten porządek jest.Może w niektórych zakątkach to pozostawia trochę do życzenia.Ale nie przyjmuję się tym.Trawnik odżył i jest naprawdę zieloniutki, piękny :)
Nie to u mnie dwa dni nie padało.Jeden.Wichura, to nie zazdroszczę.
Zaraz zajrzę do ciebie, co tam słychać. Może trchę da się zostawić hortek ??Mus taki je ściąć ??
Tak ta chryzantemka jest ładna.Jeszcze czekam na 3, które sa w pączkach :)

Trójsklepka - żabia lilia
Obrazek
Mój jedyny ciemiernik sobie zakwitł .
Czy to normalne ?
Obrazek
Niektóre hosty mają się dobrze,I jeszcze myślą zakwitnąć :D
Obrazek
Obrazek
Rewelacji w większości host nie ma.Ale i tak je kocham :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
Jeszcze raz zachwyciła mnie Twoja hortensja dębolistna, tym razem w jesiennej postaci. ;:oj
Ma fantastyczne kolory liści a kwiaty Vanilii też cudne.
To pewnie po tym przymrozku tak pięknie wybarwiły się Twoje hortensje. ;:oj
U nas jeszcze nie było przymrozku ale też jest zimno i mokro.
A wiesz, też zakwitł mi jeden ciemiernik na biało.
Myślałam, że to jakiegoś śmiecia wiatr nawiał a tu patrzę - kwiatek. :lol:
Oby więcej takich niespodzianek.
Miłego weekendu ;:3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”