marpa-Maryniu O nie ,  te zdjęcia z telefonu to katastrofa 

Jak aparat to czuję  od razu, samo patrzenie jest inne.Widzę i wiem ile  się przesunąć,  czego oczekuję.Co ma być pierwszym planem.Atu nawet szerszej perspektywy nie można  uchwycić .Chociaż i tak nie mam złego telefonu.Ale nie lubię robić telefonem.wszędzie jeździłam z aparatem.Nawet przed forum i przed robieniem zdjątek  roślin.Na wyjazdy była brany aparat,Zawsze,
Ale jest nadzieja ,że po niedzieli już będę miała  naprawioną moja już wysłużoną lustrzankę.To tylko przycisk migawki wysiadł.Wiadomo od tych setek albo i więcej zdjęć   

Z dnia na dzień, jak te temperatury w nocy spadły to zauważam wielką różnice w roślinach.Jesień  mocna .wkradła sie  i cóż,  opadanie liści i ostanie kolorki .
Tylko ciepełka jeszcze  się chce. 

kogra-Grażynko   Ognisty kolor    hortensji , czyli Vanilki  ?
Jak pamiętam już dwa lata taki kolor późną jesienią  przybiera.
Energetyczne kolorki  bardzo, bardzo lubię.Może dlatego u mnie mało jest samej bieli.
Kiedyś niecierpliwiłam się kiedy u mnie będzie pełnie i bogaciej.I  już jestem   usatysfakcjonowana tymi moimi roślinami.
Może nie wszystkimi rabatami.Ale i tak  dużo idzie   do przeróbki.Sama tworzyłam , może źle.ale sama bez forum na początku.
( bo nawet niewiedzeniem,że takie  "coś "istnieje  ) Jak ogród już niby zrobiłam tak gdzieś przypadkiem ( za sprawą host ) znalazłam to forum i zaglądałam, czytałam , podglądałam.I sama coś tworzyłam.A zasób mój  był niewielki  kasowo.Bo  ileś lat nie pracowałam.To niewiele mogłam sobie pozwolić.Ale jakoś mi  może to wyszło. ?
Ale jedno stwierdzam, od kiedy weszłam na  forum z wątkiem, zrodziło się  dużo więcej chciejstw i przybyło  nowych rabat sporo.  

Nie wiem czy nauczę robić zdjęcia telefonem..
Dla mnie nijakie.Ale cóż innych nie mam  

Chryzantema Margo 
Traw w moim ogrodzie jest tylko kilka.To nie tak jak już 90 odmian host.
60 liliowców, może  już więcej ,kilkanaście odmian hortensji, kilkanaście  jeżówek, 33 odmian róż,ok, 30 odmian  żurawek,lilii  nie liczę ale tych jest też bardzo dużo 

I cała plejada innych roślin  , które też lubię   

Moje małe trawek posadzone  niedawno 

Tym telefonem nawet perspektywy ogrodu nie można złapać  

Limka  rośnie na pełnym słońcu.A po przymrozkach już całkiem zróżowiała .
Hortensja Dębolistna  już  całkiem w jesiennych późnych kolorach  

róża Elmshorn

Trawka i i hortensja Bobo - też już zróżowiała  

Ostanie jabłka zebrałam 

Vanilka  i ...ogród   

Wybaczcie.. Marysiu i Lucynko . jutro wam odpowiem.
Dzień  w pracy był trudny.Po południu szykowanie  trochę kulinarnych potraw , pieczenie ciasta( mam  już takie  swoje  i na szybko  i efektowne i na cały sezon się nadaje  ) dla syna , bo urodziny ma.( już nie powiem , które, bo zaraz moje lata będą widoczne  } 

I ,,, jutro weekend, odpocznę,, chociaż sporo pracy mam, i w domu   ,Do przerobienia  buraczki, małe do marynaty i jeszcze dziesiątki rożnych rzeczy