Z tych odmian co wymieniłeś to najbardziej pasuje Glogierówka. Smalcówka jest wcześniejsza i bez rumieńca. Malinówka (zarówno Oberlandzka jak i Kalwila Jesienna) są czerwono-bordowe w całości bez zielonych fragmentów skórki. Mam taki opis Glogierówki:
Glogierówka
Synonimy: Pepinka Litewska, Pepinka litowskaja, Pepin litowskij, Glogerovka, Littauischer Pepping, Longfield
Pochodzenie: Odmiana lokalna, pochodząca z okolic Grodna
Drzewo/Wzrost: Rośnie słabo, często drzewka charakteryzują się krzywym przewodnikiem oraz niekształtną i zagęszczoną koroną z dużą ilością zwisających pędów.
Zapylacze: Antonówka Zwykła, Charławmowska
Owocowanie: W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocuje bardzo obficie, przemiennie.
Owoc kształt, wielkość, wybarwienie: Małe, okrągłe lub jajowato-wydłużone, kształtne, gładkie. Skórka cienka, jasno-zielonkawa, lekko tłusta z niewielkim różowoczerwonym, rozmytym i niezbyt intensywnym rumieńcem.
Owoc - miąższ: Biały, bardzo delikatny, bardzo soczysty, lekko kwaskowaty, winno-słodki, o przyjemnym aromacie, smaczny.
Dojrzałość zbiorcza: Pierwsza połowa września
Przeznaczenie: Owoce do bezpośredniego spożycia (przetrzymane na drzewie osypują się), stanowią również bardzo cenny surowiec na przetwory np. kompoty i soki.
Podatność na choroby: Parch i mączniak jabłoni - duża
Wytrzymałość na mróz: Średnia do dużej .
