Dziękuję wszystkim pięknie
PiotrAPD pisze:A wracając do Twoich zdjęć to ... nie wolno ich wstawiać o tej porze

teraz nie zasnę ... przepiękne

Piotr dzięki, to strasznie fajne uczucie wiedzieć, że mogą się tak podobać

staram się pokazać roślinki tak, jak sama je widzę, gdy im się przyglądam z bliska, czasem ma się wrażenie, że pozują do zdjęć, a może one (gdy nikt nie widzi) brykają sobie po foliaku
emerald pisze:Śliczne gymno

, aż się przypominają stare czasy...
Miło, że wywołują dobre wspomnienia

te gymnole wyróżniają się spośród innych wyglądem korpusu, przez co łatwiej je zidentyfikować, często się wybarwiają, co też bardzo u nich lubię.
hen_s pisze:...Potrafisz o nie dbać to i się odwdzięczają...
To wynik przebywania tutaj, na forum, uczę się od najlepszych
barbra13 pisze:Ładne, już takie jesienne czuprynki mają
Basiu latem czarują kwiatami a teraz tymi czuprynkami, niektóre naprawdę sporo przyrosły
wisnia897 pisze:Miło popatrzeć na takie ładne rośliny
Rynio2 pisze:Widzę i podziwiam tu ulubione Gymnocalycia...
jandom1 pisze:Długo przyszło czekać na Ciebie i Twoje roślinki, ale to co pokazałaś to cudeńka...
maryjan13 pisze:Piękne masz te kaktusy Lidio a tak rzadko zamieszczasz zdjęcia
cokolwiek pisze:Następny gymnolkowy raj...
Dziękuję że monotemat gymnolowy jeszcze Wam się nie znudził
DAK pisze:...Chyba po tym co napisałaś też podleję antyinsektowo, choć trochę się boję, bo ta wilgoć zabiła mi już w tym sezonie parę sztuk i miałam już ich nie moczyć...
Ja liczyłam na ciepły wrzesień a tu klops, planowałam, że na początku września jeszcze rośliny podleję, ale się rozmyśliłam. Spryskałam tylko dwa razy ochronnym środkiem, bo mimo wszystko lepiej je zabezpieczyć . Dwa lata temu na zimowisku kaktusowym musiałam walczyć z wełnowcem, nie chcę żeby to się powtórzyło.
maryjan13 pisze:Acanthocalycium...Też kupiłem w roku ubiegłym ale zakwitło mi teraz białym kwiatem,bo to chyba nie było A. violaceum.
Czasem zdarzają się takie niespodzianki, ale biały kwiatek był śliczny, a może do pary jeszcze jedno Acanthocalycium violaceum sobie sprawisz, z kwiatem fioletowym, byłaby fajna parka

Moje Acanthocalycium dwa sezony stało w ogrodzie pod chmurką i nie kwitło, w tym roku zakwitło po raz pierwszy. Teraz też jeszcze ma pąki, ale stoją w miejscu, czekają na słońce, które w tym roku jest bardzo oszczędne.
Mimo braku dobrego światła postanowiłam wczoraj coś sfocić.
Gymnocalycium chubutense JPR 24/61
Gymnocalycium hossei
Gymnocalycium mazanense GN 665/1825
Gymnocalycium vatteri La Pablacion COR JPR 105 / 252
Gymnocalycium catamarcense v. belense VS 64
Gymnocalycium ochoterenai v. cinereum VS 13
Gymnocalycium glaucum - wczorajsze fotki przynajmniej dobrze oddają odcień skórki G. glaucum
Dzisiaj uwieczniłam kilka moich siewek. Efekty moich wysiewów nie są jakieś wyjątkowe, rzekłabym nawet, że dość skromne, dlatego podziwiam wszystkich, którzy osiągają w tej dziedzinie sukcesy

Moja zabawa z wysiewami właściwie już się zakończyła, chciałabym bardzo, żeby kilka kaktusów doczekało "dojrzałego" wieku.
To jedna z najstarszych siewek:
Gymnocalycium mirandense STO 388 wysiane 17.01.2016 r., z tego wysiewu zostały mi tylko 4 kaktusy.
Parę siewek z 21.02.2016 r.
Gymnocalycium schroederianum v, bayense JPR 92-3/6
Gymnocalycium mesopotamicum
Takie cosie wyrosły z nasion zebranych z Gymnocalycium capillaense RS 1807 i Gymnocalycium gibbosum v. nigrum - wysiane 2.10.2016
i jeszcze kilka wysianych 25.02.2017 r. i 26.02.2017 r.
GYMNOCALYCIUM castellanosii ssp. ferox (ferocior) STO 92-495/1
GYMNOCALYCIUM bisii nom. prov. ( large white till pink flowers ) KP 331
Mammillaria solisioides L 671
Gymnocalycium armatum LF 278
Gymnocalycium spegazzinii horizonthalonium V 107
Lobivia famatimensis KP 71
Gymnocalycium armatum LF 597
Pozdrawiam