Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.9

Post »

Ja zerwałem już po jednej dyni odmian Moregold i Hokkaido. Ogonki były już zdrewniałe. Na krzaku Hokkaido jeszcze 2 takie sztuki, wszystkie nie za wielkie.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zebrałam ok. 50 szt. :heja A jeszcze zawiązują sie następne. Dyniowisko
Obrazek
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

50szt :shock:
ile to dżemu ;:152 ;:152 ;:152
U mnie wszystkich razem rośnie chyba 5. I jakieś małe podlotki, ale te chyba dużo nie urosną. Mam nadzieję na chociaż parę małych słoików.

Czy ktoś próbował mielić surowe dynie w maszynce elektrycznej do mielenia mięsa? ciekawe czy da radę, czy maszynki nie popsuje. Jakby to było możliwe to dżem robiło by się chyba dużo szybciej.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Jak to jest z dynią, wiąże tylko po jednym owocu na krzewie, czy może wiązać więcej? U mnie każdy krzew zawiązał kilka owoców, ale po osiągnięciu wielkości piłki do tenisa ziemnego owoce zostają wyssane przez pierworodną dynię, dlatego nie będę miał nasion z kontrolowanego zapylenia :( W sumie dynie miały być do gara, a tutaj jedna wyrosła i ma 311 po zsumowaniu wszystkich wymiarów i chyba jeszcze będzie rosła, bo skórka z zółto-białego zmieniła się jedynie na żółtawo-pomarańczową. Niby zapyliłem jej młodszą siostrę ale obawiam się, że zostanie zrzucona :roll:
największa i najmniejsza na pierwszych zdjęciach. Pozostałe to wielkości pomiędzy.
Obrazek,
Obrazek,
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
MoWo
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak by miała wystarczająco dużo wody i pożywienia to by zawiązała więcej owoców a tak to wykarmi jedną dyńkę i dopiero jak ta dojrzeje będzie się brać za następne.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07

Post »

Moje wiązały pierwsze właśnie podczas suszy i upałów, teraz mam nadzieję że coś jeszcze zawiążą (nadal zero piżmowych i dumplingów...chociaż chciałabym po jednym na spróbowanie i nasiona :evil: :? ), zerwałam wczoraj Rougue aby krzak myślał o nowych owocach.

Co do Junony myślałam że to wielka dynia ale czytam że dorasta do 3kg...wcale nie tak dużo, zważając że moje są zawsze mniejsze niż opisach to mogę liczyć na max 1kg (chociaż tak na nie patrzę i nie widzę aby dużo rosły mimo że podlewam krzaki).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Czyli sam obornik jesienią dla dyń nie wystarcza i trzeba podsypywać w trakcie sezonu? Gleba u mnie to brunatna klasy IV, a że ten rok jest dość wilgotny to prawie cały czas ziemia jest wilgotna. :wink: Ale dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Obornik jest bardzo dobry pod dynie, może dałeś po prostu za mało.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Dynia: piżmowa i uchiki kuri nie zawiązują owoców

Post »

Kwitną mi na potęgę ale kwiaty opadają i żadna nie zawiązała owoców. 1-szy raz się z tym spotkałam... Co za rozczarowanie... nie będzie dyni w tym roku!!! Co jest przyczyną tego...? Ktoś miał również takie niemiłe doświadczenie??
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwitną męskie i żeńskie i zero zapylenia? a jesteś pewna że żeńskie są zapylone? Masz różne odmiany czy jedną? (może jakiś ewenement i męskie są sterylne? skoro maja wystarczająco wody, światła i jedzenia).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Jak u was dynie znoszą takie ekstremalne upały?
Moje niestety więdną i usychają pomimo obfitego podlewania, nie wyrabiają z temperaturą, słońce zasusza owoce. Nie wiem czy coś z tego będzie i co mogę zrobić, żeby im trochę pomóc...
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A masz je koło domu czy w polu? można im pomóc tak samo jak pomaga się arbuzom gdy jest zbyt gorąco (zakrywa się je włókniną chroniąc przed bezpośrednim słońcem, bo to zwykle ono robi najwięcej szkód przy upałach).
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Na działce. Mam 3 krzaczki, każdy w trochę innym miejscu - te w największym słońcu mają multum kwiatów , ale więdną w upał i już nie wstają. Zawiązały się kilka dyniek, ale urosły do wielkości pięsci po czym uschły - najpierw im się zmarszczyła skórka, potem odżyły w chłodniejsze dni, ale kolejna fala upałów je dobiła.
akacjowa
200p
200p
Od: 24 mar 2016, o 23:43

Post »

kiedy można zbierać dynie ? tzn jak dłużej leżą na krzaku są smaczniejsze, bardziej pachnące? kilka sztuk chyba juz u mnie osoągnęło swoja docelwą wielkośc.Moja siostra mówi że powinnam juz robic dżem. A ja nie wiem, czy to już ?? nie mam żadnego zamiaru przetrzymywać dyń, chce od razu zrobić z nich dżem, więc może lepiej nie czekac aż zrobią się suche ,zdrewniałe, tylko smażyć póki skórka miękka i mięso delikatne?? szkoda że nie mam czym zrobić zdjęć

-- 10 sie 2017, o 12:48 --

kiedy można zbierać dynie ? tzn jak dłużej leżą na krzaku są smaczniejsze, bardziej pachnące? kilka sztuk chyba juz u mnie osoągnęło swoja docelwą wielkośc.Moja siostra mówi że powinnam juz robic dżem. A ja nie wiem, czy to już ?? nie mam żadnego zamiaru przetrzymywać dyń, chce od razu zrobić z nich dżem, więc może lepiej nie czekac aż zrobią się suche ,zdrewniałe, tylko smażyć póki skórka miękka i mięso delikatne?? szkoda że nie mam czym zrobić zdjęć
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to mi moje jegomoście zrobiły psikusa...ja dzisiaj chciałam obłożyć gniazda (posadzone po kilka w jednym miejscu) obornikiem aby deszcze które są zapowiadane od wczoraj wymyły i podkarmiły krzaczki, a ja wsadzam rękę do wiadra gdzie wiosną był pozostawiony krowieniec, macam, wącham...kompost!
Kalifornijki wlazły mi do pojemnika przez pęknięcie i przerobiły obornik :;230 , no cóż obłożyłam kompostem na górę oprószyłam lekko suchym kurzeńcem sprzed miesiąca i może im starczy ;:306 (bo od 2 tygodni podlewałam krzaczki rozrobioną gnojówką, bo nie chcę aby z głodu zrzuciły zawiązki).
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”