Moje roślinki... apus - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki... apus - cz. 2

Post »

Żartujesz sobie chyba Basiu...Jaka przesada przy 10 kompozycjach... :;230
Zrób każdą inną a na koniec sezonu ocenisz która najbardziej cię urzekła i sprawdziła się w warunkach zewnętrznych :;230
Ja bym tak zrobiła :;230
Jak będziesz kupować pelargonie bluszczolistne,puste,długie to podejdź do Pana "w okularach"
Jak są schody powyżej Pań,on stoi na końcu chodnika po prawej stronie.Ma o 50gr droższe(całe 3 zeta) ale piękne,podwójne sadzonki.Mam je...Normalnie wypasione sadzonki.Ma jasny róż,bicolor,białe i shocking.Piękne pelargonie ogrodowe,begonie i inne.Warzywa też ma.

7l to spoko warunki nawet dla 4 roślin ;:138
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu ale cudowne osłonki zafundował Ci mąż! ;:oj Fantastyczne. Może miniaturową hortensję, żurawki, hosty? Albo jednoroczne kompozycje? Wszystko będzie super wyglądać, jeśli tylko dopilnujesz podlewania.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Myślę podobnie jak Ewa ładnie będzie wyglądać trawa ale widzę też lobellę niebieską z różową lub czerwoną pelargonią, ładnie też wygląda begonia, dalia zresztą wszystkie kwiatki pięknie będą wyglądały w takiej donicy.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Ciebie dogonić to trzeba wrzucić 7 bieg, kiedy ja takiego nie mam ;:306 . Wracając jeszcze do bzu to tak zrobię, rozetrę w palcach i powącham ;:224 . Widzę, że szał jednorocznych u Ciebie rozpoczęty ;:333 . Dobrze mieć takich "swoich" sprzedawców. Ja też mam taką Panią ale Ona nie jeździ nigdzie sprzedawać tylko ma swoje małe gospodarstwo pod foliami i od czasu do czasu wpadnę :lol: . Sprzedaje też rozsadę warzyw . Ceny też ma fajne i nie wygórowane ;:333 . Reklamówka goździków brzmi ciekawie ;:215 . Czy te goździki kamienne pachną ?? Mam pierzaste i one cudnie pachną ;:167 . U mnie też pojawiły się gdzieniegdzie mszyce, głównie na kalinie. Muszę je zwalczyć :roll: . Szkoda, że pogoda Ci nie sprzyjała ale dzisiaj na pewno będzie lepiej ;:333 . Fajna osłonka na doniczkę :lol: . A może mini skalniak albo coś w rodzaju kwiatowej rzeczki ze zwisających roślin ?? Szalej kobieto ;:138 . Skoro masz 10 donic to nic tylko eksperymentować :tan . Pozdrawiam i słoneczka Ci życzę :wit .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne pieńki i kompozycje będę w nich super wyglądały wydaje mi sie że najlepiej coś pnącego i coś stojącego tak jak radzą dziewczyny .Kurcze szkoda ,ze nie mam miejsca na takie cudeńka.Owocnych jutrzejszych łowów Basiu tez zajrzę na targ ciekawe czy coś mnie urzeknie ,a przecież miejsca nie mam :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Basiu będą warzywka pod folią ;:215 Osłonki drewniane świetne ,lubię takie naturalne ozdoby w ogrodzie ,ja mam pieniek z dziurką obsadzony żagwinem :D ale mój malutki,twoje pieńki dosyć spore więc masz pole do popisu ;:224
Basieńko dużo słonka ci życzę ;:3
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

To widzę, że będzie istne szaleństwo donicowe. Masz już jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wczoraj miałam pracowity dzień, rana wyprawa na targ po jednoroczne, których oczywiście miałam nie kupować jeszcze, ale... no właśnie tak piękna pogoda była, że kupiłam :;230
Potem porządkowanie ogrodu, sadzenie, przesadzanie, rozsadzanie ustawianie tunelu i obsypywanie ziemi.
Wieczorem padłam, ale przyjemnie padłam...

Beatko, posadziłam w jeden pień smagliczki. Liczę że im tam będzie dobrze... uwielbiam je, tan zapach... :)
Naparstnic wzięłam 5 szt., pani nie wiedziała jakie kolorki, ale tak naprawdę to nie zależy mi na jakimś konkretnym, tylko na nich samych. Posadziłam je pod migdałkiem a pomiędzy różami. U mnie coś one nie chcą się nasiewać.
W oczku mam taką trawę wodną, niezniszczalna jest, zimą zasypia, a wiosną jakby nigdy nic...
Oczko najbardziej lubi mój pieseczek i ptaszki - traktują to jako wodopój, w sumie to dobrze. ;:333

Smagliczki posadziłam w ilości 3 sztuk, już takie podpędzone byłu (kupione, bo moje jeszcze z ziemi nie chcą wyjść)

Obrazek

Madziu,
we wtorek skocze na targ i poszukam pana w okularach ;:306
Pelasie miałam w piątek w planach, ale już nie miałam jaki się zabrać, ledwo to co kupiłam + zakupy zadarłam do samochodu.
Nasze panie będą miały pomidory, ale dopiero po 20stym, rozmawiałam też z takim panem co widać, że ma swoje sadzonki warzyw, od niego kupowałam kamienne goździki i po Zośce będzie miał własne. Powiedział, że nie zna odmiany, ale dobre.
Ten Pan stoi na wprost dawnego Baso, na tej drodze, taki po 60tce... możesz do niego zajrzeć, na sporo warzywa, ale taaakich rozsad.

Posadziłam też bratki, tymczasowo:

Obrazek

Aniu, też myślałam o hortensji, mam Bobo do przesadzenia i chyba pójdzie tam, do donicy, a na zimie będę dołować, bo niby pień jest gruby, ale nie wiem czy to byłaby wystarczająca izolacje na zimę...

Obrazek

Tara, posadzę mix, sporo tych donic mam więc można będzie kombinować na różne sposoby... np. wczesną wiosną cebulowe ;:303

Kupiłam mini surfinie - milion dzwonków, po dwie sztuki do donicy, mam nadzieję że się ogarną i pięknie zarosną...

Obrazek

Ewelinko, bo mnie to co chwilkę rodzi się głowie coś, potem to dojrzewa, potem się to robi, a potem napiszę ;:306
Kamienne pachną cudownie, tylko że one są dwuletnie, mam nadzieję że się zasieją i będę miała je w kolejnych latach.
Długo kwitną i można do wazony je, w którym też sporo się trzymają.

A co do reklamówek... ten pan miał wczoraj w takiej samej ilości ostróżkę, białą, pełną... a ja głupia nie wzięłam (dlaczego nie mamy 4 rąk??? :roll: )

Tak wygląda to poletko kamiennych (za płotem sąsiada "biznes"), jeszcze trochę rozciapirzone, ale ogarną się ;:215

Obrazek

Jadziu, ściaśni się coś, tu się przesadzi, tam się dosadzi i zmieścisz... ;:306 ;:306 ;:306

Tolinko będą warzywka, bardzo się na to cieszę, bo uwielbiam pomidory i nie pamiętam już kiedy jadłam dobrego...
Żagwin jest piękny, u mnie coś wyrodził się, ale muszę kupić nasionka i sypnąć na skalniak.

Małgosiu, już je powoli realizuję. Na razie 4 pniaki zagospodarowane, na resztę to w przyszłym tygodniu sobie. pozwolę.
Zastanawiam się czy mogłaby tam hosta rosnąć? Ale już tak cała w ziemi i całorocznie...
Planuję jesienią do donic nasadzić różnych cebulowych, na zimę zdołować a potem... ;:167
Oczami wyobraźni widzę te tulipany, żonkile... ;:333

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Byłam na targu i nic nie kupiłam no chyba ,że dwa ciuchy dla siebie zamiast zieleniny :;230 czasem trzeba się odstrzelić :;230 Fajnie juz wygladają te pieńki z kwiatami ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Basiu pieńki ;:333 brawa dla Małżonka ! Pomalutku je ogarniesz i wybierzesz najbardziej pasujące Ci kompozycje...
Kamienne goździki posadziłam jesienią bo kilka lat ich nie miałam ale sąsiadka miała nadwyżki więc jak było odmówić! Ciekawa jestem jakie kolorki mi się trafiły!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Basiu..pieńki z kwiatkami strzał w dziesiątkę. ;:333 . Gdzie udało ci się nabyć hortensję Bobo..nawet na targach ogrodniczych nie mieli, szukałam. ;:173 U mnie hosta rośnie w studni ozdobnej, ziemi tam tyle co w większej doniczce..radzi sobie znakomicie. Śmiało możesz posadzić w pniaku. ;:108
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, ja bym posadziła hosty, one sobie poradzą. Albo żurawki, jakieś trawki nie za duże? Fajne te donice, chyba zacznę eMa urabiać, żeby mi takie zrobił. Czym twój M to zrobił?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, dokładnie, nie samymi kwiatami... ale powiem Ci szczerze, że czasami łapię się na tym, że wolę nowy badylek niż nową bluzkę ;:306 ;:306

Maryniu, dokładnie... będę kombinować, co fajnie będzie wyglądać.
Z kamiennych będziesz zadowolona, ten zapach... ;:167 Pozwól im się wysiać, nawet jakby ich w nadmiarze się nasiało, to łatwo je ogarnąć. A kolorki? Pewnie różne odcienie różu ;:333

Zuziu, bobo kupiłam tutaj na forum, ale nie kwitła, więc nie jestem na 100% pewna czy to ona. Póki co faktycznie bobo z niej malutkie :;230

Przemyślę te hosty, bo wydaje mi się, że to ładnie by wyglądało.

Małgosiu, będę sobie kombinować różne kompozycje. Większość pniaków będzie w słońcu, no może dwa w cieniu i tam może żurawkę i hosty...
Pniaki mamy od takiego pana, od którego biorę drewno do kominka.
To ze sprzątania lasu po wycince kosmetycznej, one w środku były wypróchniałe, próchno mąż usunął dłutem, a miejscami piłą, dwa takie małe konary będą jako domki lęgowe dla ptaków, tylko też je trzeba oczyścić i plecki przybić.
Oczywiście w tym roku już z tego nic nie będzie, pustostany, ale może na przyszły rok jakiś szpak z rodziną zamieszka?

Pigwowiec zakwitł obficie w tym roku, ale mało przy nim owadów, czy one są samopylne? ;:131

Obrazek

Obrazek

Jabłoneczki też zakwitają, ale nie wiem czy cokolwiek będzie... podobno ogrodnicy mają się stawić w komplecie ;:219
To debiut jednej, stara odmiana "Piękna z Boskoop", chciałabym żeby owoce się zawiązały, żeby poznać czy to ten smak...

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ fajny pomysł na donice ;:138
Ja kiedyś stawiałem do "góry nogami" wykopane karpy drzew. Po przycięciu korzeni i nasypaniu ziemi miałem takie śmieszne kwietniki na skalniakowe rośliny :)
No i dowiedziałem się co to goździki brodate (musiałem z wikipeedii skorzystać) ... u nas są to goździki brodate :wink:
W sprawie pigwowca nie pomogę. Nigdy się nie przyglądałem, czy pszczoły buszują. Zawsze kwitną ogromną ilością kwiatów, to pewnie brzęczenie bym usłyszał ... a nie przypominam sobie :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też podobają się takie korzenie do góry nogami. Super to wygląda.
Andrzejku goździki brodate, to brodate... a kamienne, to też brodate ;:306
Pozdrawiam, Basia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”