Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Witaj Marysiu :wit .U mnie dzisiaj słoneczko jak ta lala ;:138 . Od razu lepiej na duszy i można wyjść na zwiady do ogródka ;:173 . Na pewno niedługo to uczynię . Mamy drugą połowę lutego więc do wiosny na prawdę już blisko ;:108 . Zazdroszczę Ci tego doglądania siewek bo ja na swoje jeszcze muszę czekać ;:222 . Mam nadzieję, że mimo wszystko będę miała czym się pochwalić ;:108 . Pozdrawiam i dobrego , słonecznego dnia Ci życzę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam dzisiaj optymistycznie słoneczkiem!

Obrazek

Julciu moje pierwiosnki też zmaltretowane przez zimę, a te sa młode siane rok temu i może dlatego mają lepszy wygląd. Odnoszę wrażenie od lat, że pierwiosnki trzeba odmładzać :D
Czekamy Julciu coraz bardziej niecierpliwie ;:196

Aniu masz jakiś inny odcień maków, bo moje krwisto czerwone. Dziękuję :D !

Agnieszko współczuję pędraków, tego łatwo nie da się pozbyć, ale kret i stado ptaków może pomoże. Kiedyś robiłam nową grządkę z trawnika w którym wysypaliśmy dużo trocin w ramach rozluźnienia gleby i po przekopaniu już lekkiej gleby okazało się że chrabąszcz to wykorzystał. Przebierałam ta ziemię, bo sadziłam tam róże i powiem kury miały wspaniałą ucztę ;:oj
Prymulka roztopiła wiele zmarznięty serc ogrodników ;:306 a ja widzę, że rośliny odkryte spod śniegu odzyskują wigor.

Martusiu dzisiaj w nocy chwycił lekki mróz i udało się przyjść suchą nogą (butem ;:306 ), ale sadząc po słońcu błoto wróci, a śnieg jest jeszcze ale w miejscach gdzie nie chodzę ;:65 Na grządkach nie ma stojącej wody, bo śnieg topi się powoli. Martusiu nie wyobrażam sobie roku, w którym nic nie zamówisz ;:168 Będzie pięknie a my będziemy miały co podziwiać. Pozdrawiam serdecznie ;:196

Agnieszko ;:168 masz rację, że pierwsze pączki wzruszają ;:167
Maty wiklinowe na razie stoją zrolowane i jeszcze nie kupiłam opasek którymi będę je mocować, a poza tym szykuję się jeszcze z dokupieniem tylko muszę dokonać pomiarów, a pomiary są utrudnione przez śnieg leżący na grządkach. Agnieszko postaramy się dobrze przytroczyć maty, a dodatkowo chronić je będę krzaki rosnące wzdłuż ;:215

Ewelinko jak widać u mnie też słońce poprawia humory :D Mam nadzieję, że resztki śniegu stopnieją i dokończę cięcie gałęzi, a tym samym wyciągnę rozdrabniarkę do gałęzi bo na razie jest trochę bałaganu :wink:
Na pewno zdążysz posiać, a dłuższy i cieplejszy dzień sprawi że szybko nadgonią nasze siewki :lol: Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę ;:168

Dobrego tygodnia odwiedzającym!
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

No cóż, muszę wierzyć na słowo, że słońce gdzieś tam jest. Śnieg i u mnie się trochę stopił i widać już część grządek, moje prymulki i miodunki leżą jak naleśniki, ale żyją!
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

No to i u mnie dzień rozpoczął się słonecznie ;:3 ... Trwało to jednak tylko kilka godzin, a teraz znowu chmurki... tyle, że sucho i w miarę ciepło ... jak nieco obeschnie to i ja pójdę poszukać roślinek w ogrodzie :D
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Marysiu kochana :wit , z tego co tv mówi, to chyba dziś ładnie ;:3 świeci u Ciebie, u nas wiatr i wilgoć, ale wiatr niech wieje, wysuszy to błoto, dobrego tygodnia Marysiu życzę, ja już zaczęłam pracę na działeczce :tan
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to dzisiaj naprawdę zaczęłam sezon ogrodowy, wróciłam z ogrodu na obiad wykończona. Brak kondycji, zapasienie zimowe daje się we znaki. Jednak zrobiłam połowę zaplanowanej pracy. Rozdrobniłam wcześniej wycięte gałęzie i rozrzuciłam pod różami, a posiekanego świerka pod borówki. Ciąg dalszy nastąpi jeżeli pogoda się utrzyma, a pogoda na pewno się zmieni bo wiatr mocno wiatr. Nawiał mnóstwo chmur i po południu niebo się zachmurzyło na amen!

Najpierw moja machina i efekt tzn wygląd sieczki jaką robi :D

Obrazek

Obrazek

Trochę zdjęć z ogrodu
ciemierniki

Obrazek

Arcydzięgiel gotowy do wyjścia

Obrazek

tulipany (Aniu z Brzegu od Ciebie) wychodzą ;:65

Obrazek

Prymulek bez zmian ;:167

Obrazek

a teraz parapety

ObrazekObrazek

Kobea po podgrzaniu na kaloryferze wyszła bardzo ładnie na 12 nasion wykiełkowało 8 ;:63

ObrazekObrazek

Mój jedyny pomidor! Rodzynki myślałam że będą tylko dwa po czym wzeszła reszta nasion z dużym opóźnieniem

ObrazekObrazek

petunie i żeniszki

ObrazekObrazek

gazania i Klip Dagga

ObrazekObrazek

przepikowane leycesterie długo stały w miejscu ale jednak ruszyły!
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Skiełkowane papryki słodkie powinny dzisiaj trafić do ziemi

Obrazek

Trochę inna żyworódka przyjęła się ;:333 , a trafiła do mnie aż z Gdańska.

Obrazek

Anido i u mnie słońce zaszło, ale dzięki niemu dzień był pogodny i chciało się pracować na powietrzu ;:215
Rośliny są w różnej kondycji ale niech no się ociepli popada ciepły deszcz to wszystko ożyje, a brzydkie liście sie wytnie

Ewciu miałaś taka samą pogodę, chociaż nie u mnie bardzo po południu wiało, ale wiatr nie był zimny raczej ciepły. Niestety przywiał zmianę aury :wink:

Witaj Iwonko ;:168 prawdę gadali! pogoda przez większą część dnia była zachęcająca do wyjścia i jak poczytasz to prawie góry przenosiłam ;:306 , a przynajmniej tak się czuję. Niestety przy rębarce trzeba stać i kręgosłupowi to się nie bardzo podobało. Wracałam do domu w dziwnej pozycji ;:306
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Marysiu widzę, że mam kolory:
- mak czarny, mak bylinowy czerwony, mak pełny strzępiasty - pewnie coś z różu, poszperam w nasionkach może cśs jeszcze jest ale dopiero w środę przypomnij bo mam kołowrotek jutro.
Co to za maszyna do zrębków, przymierzam się do takiego czegoś.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu czarny mak!!! to po nim są wizje ;:oj :;230 Mam czerwonego bylinowego i jednorocznego strzępiastego, a resztę to znasz z ostatnich zdjęć. Różowego ktoś mi przysłał, ale albo nie wyszedł albo u mnie kwitnie na czerwono :;230 Rębarkę wylicytowałam na al za niecałe pięć stówek z przesyłką, a ponieważ mam spory ogród i dużo krzaków i drzew to jest potrzebny. Dzisiaj pierwszy raz pracował i jestem z niego zadowolona :D
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jeszcze nie siałam bo nasionka dostałam, nie wiem ale chcesz to się podzielę i będziesz miała wizje ogrodowe nie bojsia - jak mawiał Pawlak
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

E tam! ja nie bojaźliwa :;230 proszę ;:180 jak się uporasz z kołowrotkiem :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

No Marysiu... ale masz nasianych roślin!!! ;:oj Jestem pod wrażeniem!!!
I wiosna u Ciebie całkiem na przyzwoitym poziomie! ;:138 Sporo widać już roślinek, u mnie najwięcej.... chwastów... ;:306

Fajna ta rozdrabniaczka! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu bardzo się cieszę, że tulipany się pokazują, nie przyniosły wstydu :) Rozdrabniarka widzę, że się spisuje na medal! A wysiewy cieszą oczy, muszę i ja w końcu się zabrać, bo tak odkładam i odkładam. A na co niektóre to już czas najwyższy.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Wysiewy wysiewami, ale pikować będziesz ten roślinny dobytek kilka dni ;:oj
Maglia Rose to naprawdę smaczny pomidorek ;:333 W ubiegłym roku miałam i w tym roku powtórzę.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu Piękna wiosna u Ciebie ;:138 Na parapetach zielono i radośnie ale to, co pokazałaś z ogrodu wprawiło mnie w zachwyt. Skoro u Ciebie tyle już przebudzeń, to niebawem i u mnie coś się znajdzie :heja
Zaglądałam do ciemiernika od Ciebie ale na razie cisza :( Tracę już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam się takich pączków jak u Ciebie. Wiem, że one nie lubią przesadzania i pocieszam się, że są jeszcze obrażone po przeprowadzce ale nawet liście nie bardzo rosną w sezonie. Może je za głęboko posadziłam? :roll:
Rozdrabniarka ;:215 A nie boisz się, że takie świeże "troty" zjedzą cały azot różycom? Wszędzie czytam, że lepiej przekompostować przed ściółkowaniem.
Nie forsuj się tak na początku, bo po zimie trzeba powoli rozruszać mięśnie, których w zimie nie używamy. Zdążysz wszystko zrobić ;:168
Sama rzuciłabym się do kopania, cięcia i sadzenia gdybym nie musiała w pracy odpoczywać Obrazek

Od jutra ma być deszcz ale może dobrze, zmyje zimowy bród.

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Rębarka w twoim ogrodzie to strzał w dziesiątkę :wink: Tak patrzę że wszyscy perlit używają i muszę się poprawić na następny sezon i też go zacząć stosować.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”