Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34
Witaj Marysiu
.U mnie dzisiaj słoneczko jak ta lala
. Od razu lepiej na duszy i można wyjść na zwiady do ogródka
. Na pewno niedługo to uczynię . Mamy drugą połowę lutego więc do wiosny na prawdę już blisko
. Zazdroszczę Ci tego doglądania siewek bo ja na swoje jeszcze muszę czekać
. Mam nadzieję, że mimo wszystko będę miała czym się pochwalić
. Pozdrawiam i dobrego , słonecznego dnia Ci życzę.
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witam dzisiaj optymistycznie słoneczkiem!

Julciu moje pierwiosnki też zmaltretowane przez zimę, a te sa młode siane rok temu i może dlatego mają lepszy wygląd. Odnoszę wrażenie od lat, że pierwiosnki trzeba odmładzać
Czekamy Julciu coraz bardziej niecierpliwie
Aniu masz jakiś inny odcień maków, bo moje krwisto czerwone. Dziękuję
!
Agnieszko współczuję pędraków, tego łatwo nie da się pozbyć, ale kret i stado ptaków może pomoże. Kiedyś robiłam nową grządkę z trawnika w którym wysypaliśmy dużo trocin w ramach rozluźnienia gleby i po przekopaniu już lekkiej gleby okazało się że chrabąszcz to wykorzystał. Przebierałam ta ziemię, bo sadziłam tam róże i powiem kury miały wspaniałą ucztę
Prymulka roztopiła wiele zmarznięty serc ogrodników
a ja widzę, że rośliny odkryte spod śniegu odzyskują wigor.
Martusiu dzisiaj w nocy chwycił lekki mróz i udało się przyjść suchą nogą (butem
), ale sadząc po słońcu błoto wróci, a śnieg jest jeszcze ale w miejscach gdzie nie chodzę
Na grządkach nie ma stojącej wody, bo śnieg topi się powoli. Martusiu nie wyobrażam sobie roku, w którym nic nie zamówisz
Będzie pięknie a my będziemy miały co podziwiać. Pozdrawiam serdecznie
Agnieszko
masz rację, że pierwsze pączki wzruszają
Maty wiklinowe na razie stoją zrolowane i jeszcze nie kupiłam opasek którymi będę je mocować, a poza tym szykuję się jeszcze z dokupieniem tylko muszę dokonać pomiarów, a pomiary są utrudnione przez śnieg leżący na grządkach. Agnieszko postaramy się dobrze przytroczyć maty, a dodatkowo chronić je będę krzaki rosnące wzdłuż
Ewelinko jak widać u mnie też słońce poprawia humory
Mam nadzieję, że resztki śniegu stopnieją i dokończę cięcie gałęzi, a tym samym wyciągnę rozdrabniarkę do gałęzi bo na razie jest trochę bałaganu
Na pewno zdążysz posiać, a dłuższy i cieplejszy dzień sprawi że szybko nadgonią nasze siewki
Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę
Dobrego tygodnia odwiedzającym!

Julciu moje pierwiosnki też zmaltretowane przez zimę, a te sa młode siane rok temu i może dlatego mają lepszy wygląd. Odnoszę wrażenie od lat, że pierwiosnki trzeba odmładzać
Czekamy Julciu coraz bardziej niecierpliwie
Aniu masz jakiś inny odcień maków, bo moje krwisto czerwone. Dziękuję
Agnieszko współczuję pędraków, tego łatwo nie da się pozbyć, ale kret i stado ptaków może pomoże. Kiedyś robiłam nową grządkę z trawnika w którym wysypaliśmy dużo trocin w ramach rozluźnienia gleby i po przekopaniu już lekkiej gleby okazało się że chrabąszcz to wykorzystał. Przebierałam ta ziemię, bo sadziłam tam róże i powiem kury miały wspaniałą ucztę
Prymulka roztopiła wiele zmarznięty serc ogrodników
Martusiu dzisiaj w nocy chwycił lekki mróz i udało się przyjść suchą nogą (butem
Agnieszko
Maty wiklinowe na razie stoją zrolowane i jeszcze nie kupiłam opasek którymi będę je mocować, a poza tym szykuję się jeszcze z dokupieniem tylko muszę dokonać pomiarów, a pomiary są utrudnione przez śnieg leżący na grządkach. Agnieszko postaramy się dobrze przytroczyć maty, a dodatkowo chronić je będę krzaki rosnące wzdłuż
Ewelinko jak widać u mnie też słońce poprawia humory
Na pewno zdążysz posiać, a dłuższy i cieplejszy dzień sprawi że szybko nadgonią nasze siewki
Dobrego tygodnia odwiedzającym!
- anida

- Od: 26 sie 2015, o 21:28
No cóż, muszę wierzyć na słowo, że słońce gdzieś tam jest. Śnieg i u mnie się trochę stopił i widać już część grządek, moje prymulki i miodunki leżą jak naleśniki, ale żyją!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- ewarost

- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
No to i u mnie dzień rozpoczął się słonecznie
... Trwało to jednak tylko kilka godzin, a teraz znowu chmurki... tyle, że sucho i w miarę ciepło ... jak nieco obeschnie to i ja pójdę poszukać roślinek w ogrodzie 
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Marysiu kochana
, z tego co tv mówi, to chyba dziś ładnie
świeci u Ciebie, u nas wiatr i wilgoć, ale wiatr niech wieje, wysuszy to błoto, dobrego tygodnia Marysiu życzę, ja już zaczęłam pracę na działeczce 
- Maska

- Kontakt:
No to dzisiaj naprawdę zaczęłam sezon ogrodowy, wróciłam z ogrodu na obiad wykończona. Brak kondycji, zapasienie zimowe daje się we znaki. Jednak zrobiłam połowę zaplanowanej pracy. Rozdrobniłam wcześniej wycięte gałęzie i rozrzuciłam pod różami, a posiekanego świerka pod borówki. Ciąg dalszy nastąpi jeżeli pogoda się utrzyma, a pogoda na pewno się zmieni bo wiatr mocno wiatr. Nawiał mnóstwo chmur i po południu niebo się zachmurzyło na amen!
Najpierw moja machina i efekt tzn wygląd sieczki jaką robi

Trochę zdjęć z ogrodu
ciemierniki

Arcydzięgiel gotowy do wyjścia

tulipany (Aniu z Brzegu od Ciebie) wychodzą

Prymulek bez zmian

a teraz parapety

Kobea po podgrzaniu na kaloryferze wyszła bardzo ładnie na 12 nasion wykiełkowało 8

Mój jedyny pomidor! Rodzynki myślałam że będą tylko dwa po czym wzeszła reszta nasion z dużym opóźnieniem

petunie i żeniszki

gazania i Klip Dagga

przepikowane leycesterie długo stały w miejscu ale jednak ruszyły!

Skiełkowane papryki słodkie powinny dzisiaj trafić do ziemi

Trochę inna żyworódka przyjęła się
, a trafiła do mnie aż z Gdańska.

Anido i u mnie słońce zaszło, ale dzięki niemu dzień był pogodny i chciało się pracować na powietrzu
Rośliny są w różnej kondycji ale niech no się ociepli popada ciepły deszcz to wszystko ożyje, a brzydkie liście sie wytnie
Ewciu miałaś taka samą pogodę, chociaż nie u mnie bardzo po południu wiało, ale wiatr nie był zimny raczej ciepły. Niestety przywiał zmianę aury
Witaj Iwonko
prawdę gadali! pogoda przez większą część dnia była zachęcająca do wyjścia i jak poczytasz to prawie góry przenosiłam
, a przynajmniej tak się czuję. Niestety przy rębarce trzeba stać i kręgosłupowi to się nie bardzo podobało. Wracałam do domu w dziwnej pozycji 
Najpierw moja machina i efekt tzn wygląd sieczki jaką robi

Trochę zdjęć z ogrodu
ciemierniki

Arcydzięgiel gotowy do wyjścia

tulipany (Aniu z Brzegu od Ciebie) wychodzą

Prymulek bez zmian

a teraz parapety

Kobea po podgrzaniu na kaloryferze wyszła bardzo ładnie na 12 nasion wykiełkowało 8

Mój jedyny pomidor! Rodzynki myślałam że będą tylko dwa po czym wzeszła reszta nasion z dużym opóźnieniem

petunie i żeniszki

gazania i Klip Dagga

przepikowane leycesterie długo stały w miejscu ale jednak ruszyły!

Skiełkowane papryki słodkie powinny dzisiaj trafić do ziemi

Trochę inna żyworódka przyjęła się

Anido i u mnie słońce zaszło, ale dzięki niemu dzień był pogodny i chciało się pracować na powietrzu
Rośliny są w różnej kondycji ale niech no się ociepli popada ciepły deszcz to wszystko ożyje, a brzydkie liście sie wytnie
Ewciu miałaś taka samą pogodę, chociaż nie u mnie bardzo po południu wiało, ale wiatr nie był zimny raczej ciepły. Niestety przywiał zmianę aury
Witaj Iwonko
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Marysiu widzę, że mam kolory:
- mak czarny, mak bylinowy czerwony, mak pełny strzępiasty - pewnie coś z różu, poszperam w nasionkach może cśs jeszcze jest ale dopiero w środę przypomnij bo mam kołowrotek jutro.
Co to za maszyna do zrębków, przymierzam się do takiego czegoś.
- mak czarny, mak bylinowy czerwony, mak pełny strzępiasty - pewnie coś z różu, poszperam w nasionkach może cśs jeszcze jest ale dopiero w środę przypomnij bo mam kołowrotek jutro.
Co to za maszyna do zrębków, przymierzam się do takiego czegoś.
- Maska

- Kontakt:
Aniu czarny mak!!! to po nim są wizje
Mam czerwonego bylinowego i jednorocznego strzępiastego, a resztę to znasz z ostatnich zdjęć. Różowego ktoś mi przysłał, ale albo nie wyszedł albo u mnie kwitnie na czerwono
Rębarkę wylicytowałam na al za niecałe pięć stówek z przesyłką, a ponieważ mam spory ogród i dużo krzaków i drzew to jest potrzebny. Dzisiaj pierwszy raz pracował i jestem z niego zadowolona 
- tara

- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Jeszcze nie siałam bo nasionka dostałam, nie wiem ale chcesz to się podzielę i będziesz miała wizje ogrodowe nie bojsia - jak mawiał Pawlak
- Maska

- Kontakt:
E tam! ja nie bojaźliwa
proszę
jak się uporasz z kołowrotkiem 
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
No Marysiu... ale masz nasianych roślin!!!
Jestem pod wrażeniem!!!
I wiosna u Ciebie całkiem na przyzwoitym poziomie!
Sporo widać już roślinek, u mnie najwięcej.... chwastów...
Fajna ta rozdrabniaczka!
I wiosna u Ciebie całkiem na przyzwoitym poziomie!
Fajna ta rozdrabniaczka!
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- wsiania
- 500p

- Od: 27 sty 2012, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu bardzo się cieszę, że tulipany się pokazują, nie przyniosły wstydu
Rozdrabniarka widzę, że się spisuje na medal! A wysiewy cieszą oczy, muszę i ja w końcu się zabrać, bo tak odkładam i odkładam. A na co niektóre to już czas najwyższy.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. 
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają
pozdrawiam, Ania
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Dobry wieczór Marysiu
Wysiewy wysiewami, ale pikować będziesz ten roślinny dobytek kilka dni
Maglia Rose to naprawdę smaczny pomidorek
W ubiegłym roku miałam i w tym roku powtórzę.
Pozdrawiam
Wysiewy wysiewami, ale pikować będziesz ten roślinny dobytek kilka dni
Maglia Rose to naprawdę smaczny pomidorek
Pozdrawiam
Ewa
- Margo_margo

- Od: 27 lip 2014, o 13:08
Marysiu Piękna wiosna u Ciebie
Na parapetach zielono i radośnie ale to, co pokazałaś z ogrodu wprawiło mnie w zachwyt. Skoro u Ciebie tyle już przebudzeń, to niebawem i u mnie coś się znajdzie
Zaglądałam do ciemiernika od Ciebie ale na razie cisza
Tracę już nadzieję, że kiedykolwiek doczekam się takich pączków jak u Ciebie. Wiem, że one nie lubią przesadzania i pocieszam się, że są jeszcze obrażone po przeprowadzce ale nawet liście nie bardzo rosną w sezonie. Może je za głęboko posadziłam?
Rozdrabniarka
A nie boisz się, że takie świeże "troty" zjedzą cały azot różycom? Wszędzie czytam, że lepiej przekompostować przed ściółkowaniem.
Nie forsuj się tak na początku, bo po zimie trzeba powoli rozruszać mięśnie, których w zimie nie używamy. Zdążysz wszystko zrobić
Sama rzuciłabym się do kopania, cięcia i sadzenia gdybym nie musiała w pracy odpoczywać
Od jutra ma być deszcz ale może dobrze, zmyje zimowy bród.

Zaglądałam do ciemiernika od Ciebie ale na razie cisza
Rozdrabniarka
Nie forsuj się tak na początku, bo po zimie trzeba powoli rozruszać mięśnie, których w zimie nie używamy. Zdążysz wszystko zrobić
Sama rzuciłabym się do kopania, cięcia i sadzenia gdybym nie musiała w pracy odpoczywać

Od jutra ma być deszcz ale może dobrze, zmyje zimowy bród.
Rębarka w twoim ogrodzie to strzał w dziesiątkę
Tak patrzę że wszyscy perlit używają i muszę się poprawić na następny sezon i też go zacząć stosować.