Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Witaj Marysiu, myślę, że piękny dzionek dzisiaj miałaś :wit , no i zakupy pierwsze są do ogrodu, fajnie, już coraz bliżej wiosna ;:138
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Małgosiu, dziękuję za podpowiedź, no cóż, ja wyrywna jestem a niektórym roślinkom to nie służy. :D
Mam jeszcze nasionka to wysieję pod koniec marca na rozsadniku.

Marysiu, firanki to ja przystosowałam specjalnie na sezon wysiewowy, zakupiłam takie, by deseń był jak najrzadszy, oczywiście podzieliłam na dwie części, by mieć dostęp do roślinek. :;230
Za ładne to one nie są, ale swoją funkcję spełniają, zmieniam dopiero po wyprowadzeniu rozsady na działkę. :;230

Pozdrawiam Irena
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dziewczyny ja sieję do ziemi z worka uniwersalnej. Do dużej donicy i potem pikuję do gruntu. W zeszłym roku siałam w kwietniu i doniczka stała w ciepłym miejscu na zewnątrz. Oczywiście kontrolowałam, bo przymrozek by załatwił siewki.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, pewnie ja też dostanę katalog. Oj, zamawiałabym, zamawiała ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Ranek pogodny z lekkim mrozem, ptaszki śpiewają i niewątpliwie idzie wiosna :D

Iwonko dni nastały optymistyczne, bo i cieplej i słonecznie i wiosna zaczyna buzować ;:306
Powoli realizują plany ogrodowe i to mnie cieszy :heja Pięknego dnia Iwonko ;:196

Irenko zawsze w mieście preferowałam firanki delikatne i raczej pozbawione wymyślnych wzorów, bo traktowałam je jako konieczność, a tu oddycham pełną parą nie tylko za ogrodzeniem ale i w oknie ;:306 Firanki z Krakowa są zamiast siatki p/ptakom. Są na pewno bezpieczniejsze, bo czytałam tu na FO o ptakach które się zaplątały w taką siatkę ;:202 Pozdrawiam!

Małgosiu o to źle zrozumiałam, bo między ziemią do siewów i ziemią sensu stricte jest jeszcze zwykła ziemia w workach ;:306 No to ja do tej pory też tak siałam tylko doniczka stała w tunelu :D

Justynko katalog to kolorowy zawrót głowy, ale powstrzymałam się bo gdyby przyszło na rewolucje ogrodu ze względu na kanalizację to może lepiej nie sadzić na razie więcej kwiatów? To jedyna rozterka, która mnie powstrzymuje... a Ty masz swoją ;:168

trochę lata :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i zdjęcia poranne!

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia!
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Marysiu!
Że u Ciebie już całe zielone pola na parapetach to jakby norma, ale skąd te dziwne zapędy do porządkowania i upiększania ogrodu, który właśnie w tym nieco rozwichrzonym widzie wszystkich zachwyca ;:218?
Czyżby z wiejskiego miał się zamienić w..., no właśnie w jaki? Uczesany :shock:?
Ja też firanek prawie nie mam, ale za to w słońcu jak dobrze widać brudne okna... ;:224. Chyba zamiast siać trzeba się za ten problem zabrać...
Niech no tylko Zlatanek się znajdzie, bo jak wczoraj po południu dał nogę, to do teraz go nie ma ;:174. Łazęga się z niego robi!

;:196 Jagi
PS. Coś Ci zjada przecinki :uszy.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Marysiu jak się naoglądałam u Ciebie maczków, to zamówiłam kolejne paczki lekarskich i polnych, pojedynczych i tych pełnych :) Tylko takiego pojedynczego różowego nie znalazłam, cóż to za odmiana, wiesz może? A może mi się trafi z którejś mieszanki? Umyśliłam sobie wysypać nasiona maku między tulipany, może zakryje trochę suche chabazie :)
Idzie wiosna, tak, niech idzie i niech tylko drogi nie pogubi ;:3
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Maczki miałam nawet śliczne ale jakos była nagonka na ogrodników, ze to nielegalne i mogą sprzyjać narkomanom. Pamiętam akcję Policji na warszawskich ogrodach działkowych - pokazywana w telewizorni - nie było zmiłuj się, że to ogrodowe a nie hodowane na makówki. Dla świętego spokoju dałam sobie spokój mam jeszcze nasionka kilku odmian no jeden krzak dużych czerwonych wcześnie kwitnących. Być może jestem panikara ale dyskutowaliśmy tu na forum, muszę poszukać, sorki ze piszę o tym ale to tylko takie moje gadanie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Chyba Marysia się nie pogniewa, jak odpiszę :)
Ja się tak nie przejmuję, mieszkam 19km pod miastem i nie wierzę, żeby ktoś mi zajrzał do ogrodu, czy mam maki, czy nie ;) O tym, że w Polsce uprawa maku lekarskiego jest nielegalna, pisał mi forumowy kolega w wątku, więc zachowam sobie wszystkie te opakowania w razie czego, ale i tak po przemyśleniu tematu nie spodziewam się jakiś problemów z nimi. U mnie na pewno nie będą ich szukać żadni narkomani ;:oj
Czemu Polica nie robi akcji w sprawie sprzedawanych przez każdego producenta nasion, to nie wiem, ale skoro kupiłam nasiona w sklepie, do ozdoby ogrodu, to je posieję i tak :)
Jak się wiosną nasiały z pola zwykłe czerwone polne, to też sobie rosły, nawet omijałam je kosiarką ;)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Nie ma ja troszkę lata na przedwiośniu :D ... jestem zniesmaczona bo zginęły mi 3 strony z mojego wątku ;:223 i nie wiem gdzie :( Moje siewki też stoją jak zaczarowane... jedynie poziomki i pomidorki no i malwy ... no nic podobno cierpliwość to cnota ogrodnika do wiosny jeszcze troszkę ... ;:3 świeci... to najważniejsze ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu fajne zakupy! :) A co do much... nie spodziewałam się, że ich widok mnie ucieszy, ale jednak... o tej porze roku na zewnątrz, to nawet mucha cieszy... ;:306 ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, letnie zdjęcia podnoszą na duchu :) Zaglądałam do swoich róż ostatnio i gałązki wysokie zmarzły, a te rośliny, które przykryłam kupą śniegu u dołu zaczęły budzić uśpione pąki. Teraz dopiero muszę pilnować, żeby to nie zmarzło. Poza tym wszędzie oglądam pudełeczka z siewkami i coraz bardziej mnie ręce świerzbią. Jutro pogoda ma sprzyjać zajęciom domowym, to może się w końcu zmotywuję odpowiednio :)
Co do maków, to pewnie zależy od miejsca - ja mieszkam na małym końcu świata i choć nieliczne nieużytki w sezonie są czerwone, to nikt się tego nie czepia. Taka zaleta mieszkania na tak zwanym wygwizdowiu :wink:
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Maska pisze: bo między ziemią do siewów i ziemią sensu stricte jest jeszcze zwykła ziemia w workach ;:306
Marysiu, jest jeszcze...Ziemia Obiecana, ale to już inna bajka, prawda? :D ;:196

Maki posieję koniecznie, strasznie mi się podobają. Nie sądzę, że mak lekarski jest nadal popularny i poszukiwany w niektórych kręgach. Wszystko się pozmieniało ;:131 Teraz inne roślinki są w modzie.... ;:24
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jagodo nie będę porządkować grządek, bo te zostaną takie jakie są, a jedynie chcę obejście zrobić milsze dla oka. Do tej pory kwiatki były najważniejsze, a teraz chcę zadbać o tło :wink:
Zlatanek indywidualista, nie słucha starszych i chodzi własnymi drogami? :uszy

p.s. nie wiem szukałam, ale inni mają jeszcze mniej Obrazek a żebyś Ty wiedziała jak mi giną ogonki od "ę" i "ą" nie wspomnę już o kropeczkach u "ż" ;:223 Musiałabym albo mniej pisać albo korektora nająć? na jedno i na drugie mnie nie stać ;:306 :wit

Agnieszko rok temu kupowałam maki gdzie były i jakie były, dostałam też mix od Darii, na ogół były to jednoroczne maki, a jedynie na dwóch było napisane bylina (to te na drugim zdjęciu). Jeżeli o tego pytasz to mam gdzieś torebkę i nazwę.
Agnieszko wiosna w końcu przyjdzie, a kiedy przyjdzie to będzie Obrazek

Aniu ja nie wiem które w końcu maki są te pożądane przez amatorów ich mleczka, bo na pewno nie wszystkie ;:185 Na pewno był to mak ten który używamy do makowca a raczej używaliśmy, bo podobno to też już inna odmiana :wink: Jeżeli nasiona są w oficjalnej sprzedaży to nie przypuszczam, żeby było zabronione ich wysiewanie Obrazek Np. kolczurka jest rośliną zabronioną jak chodzi o rozpowszechnianie nasion nawet w indywidualnych uprawach to w sklepie nasion też nie kupisz :wink:

Agnieszko Ty nie pamiętasz czasów kiedy indywidualne gospodynie siały mak na makowce i wtedy rzeczywiście miewały wizyty amatorów w swoich warzywnikach, bo na ogół siały wśród warzyw. Obojętnie jaka była odległość od miast uprawa maku była zakazana. Teraz chyba sprawa wymaga ponownej regulacji ze wskazaniem konkretnych odmian :wink: Mam podobne podejście jak Ty w stosunku do kupowanych oficjalnie nasion maków.

Ewciu muszę zajrzeć do Ciebie, bo coś ostatnio nie mam powiadomień ;:oj Czasem moderatorzy sprzątają wątki jeżeli odbywają się w nich dyskusje nie merytoryczne, ale u Ciebie raczej tego nie widziałam ;:oj Bywają czasem też włamania na FO, mnie zniknęła, ale to już dawno jedna część wątku wyspy :wink:
Niestety kochana czasem coś nie wykiełkuje, bywa Obrazek

Basiu, Basiu! u mnie też dzisiaj były muchy jedna w domu, a jedna na zewnątrz i od razu pomyślałam o Tobie ;:4

Aniu właśnie tego okresu boję się najbardziej, kiedy przyroda budzi się do życia a tu nagle zima sobie przypomni że jeszcze czegoś nie zakończyła ;:oj Wtedy chyba tracimy najwięcej roślin ;:222 W końcu ulegniesz i coś posiejesz, a jak zaczniesz to będziesz siać Obrazek
Aniu te maki polne chyb a nigdy nie były tępione czy zabronione, chyba że przez środki chemiczne żeby nie zaśmiecały zbóż ;:223

Małgosiu najważniejsza jest Matka Ziemia ;:4
Otóż to :!: komu by się chciało jeździć po odległych terenach i ...jak działkę kupi za parę złotych i ma niezłego kopa co widać po niektórych ObrazekObrazek

U mnie nadal leży śnieg i tylko ścieżki grzęzną w błocie, to tak żeby mi uprzykrzyć życie :wink:
Jednak nie zrażona niczym wysiałam sporo nasion w tunelu, takich roślin które mają przemarznąć i kilka posiałam w butlach obsypując śniegiem :wink:
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Marysiu, dawałaś gdzieś linka do tych wysiewanych w butlach, przypomnisz? To był taki fajny artykuł. Muszę czytać forum z notesem w ręku, ale nie zawsze to się udaje. Wrócę jeszcze do lawendy, którą miałam wystawić na zewnątrz. A jeśli nasionka były startyfikowane przez producenta, to ponowna startyfikacja im nie zaszkodzi?
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”