Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Natalko zima chce po sobie zostawić jak najlepsze wrażenie i chyba jej się udaje ...jak na razie ;:306

Anido zawsze korzystam z tych rad to tu masz o dyptamie https://zojalitwin.wordpress.com/2010/0 ... onolistny/ :D U mnie rano było też coś koło tego, ale mróz cichy i odczuwalna chyba wyższa, po kilku dniach w których przemykałam przez ogród jak musiałam odczułam, że jest cieplej :D Nasiona tunbergii dostałam od Irenki Rzepki, która poradziła postawić pojemnik z wysianymi nasionami na kaloryferze (nie bezpośrednio). Nasiona ładnie wykiełkowały, parę wsiałam obok kobei i te zostały na półce, też wykiełkowały chociaż nie wszystkie.

Aguś jaki przyjemny widoczek ;:215 No tak Ty masz nawet więcej pięter i lepiej wykorzystaną powierzchnię ;:306 Dzisiaj pomyślałam, że skoro idzie ocieplenie a na koniec lutego ponoć ma być +15 st, w tunelu ziemia nie zamarznięta to może już posieję co nieco ;:224
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, dzięki. :D
Lewkonia posypana, zaperlitowana i ofoliowana poszła w ciepły kącik.
Cieszę się, że thumbergie rosną, ja w ramach " próby kiełkowania :;230 ", bo tak się chyba nazywa przedwczesny siew dla niecierpliwych łapek, wysiałam je w styczniu, teraz już potrzebują patyczków więc "próba" się udała. :;230

Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę
Irena
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, róz to absolutnie nie teraz, czekamy dzielnie na forsycje. U mnie duża zmarzlina jeszcze wszędzie, a już bym trochę trawnika zdarła... ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam! słoneczko świeci i radośnie jest ;:3

Irenko pilnuj lewkonii, bo ona szybko kiełkuje :D u mnie chyba jedna z pierwszych wystartowała. Dobry rok dla kiełkowania, bo u mnie i u innych widzę dobre efekty,,,,no może z wyjątkiem kobei! ta niezawodnie milczy ;:223 i to nie tylko u mnie :?
Miłego dnia!

Basiu ja na pewno nie ruszę róż dopóki nie będzie odpowiedniego dla nich czasu, może to będzie czas kwitnienia forsycji? zobaczymy? Basiu to Ty masz już trawnik na wierzchu ;:oj Ja też zdzieram trawnik ale dla kur, które swój zdemolowały kompletnie ;:306

Na dobry dzień słoneczko zostawiam ;:3

Obrazek

i trochę kolorów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrego dnia! :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu u mnie śniegu sporo, jedynie trawa odsłonięta w tych miejscach gdzie po opadach szuflowałam oraz tam gdzie słońce mocno się opiera (skarpy) reszta mocno skuta.
Dzisiaj byłam na spacerku po moich areałach i... widziałam muchy!!! Obudziły się i takie trochę nieporadne, ale to też dobry znak, że wiosna coraz bliżej! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Wszystko kiełkuje,to hasło na ten tydzień!
No proszę -ogrodniczki cieszą się jak mucha się budzi ! :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Marysiu, jakie piękne wrażenie zima zostawiła na koniec ;:63 Bardzo lubię drzewa pokryte szadzią, u mnie w trym roku takich pięknych widoków niestety nie było. Tylko sypało śniegiem, też ładnie ale to nie to. Zdjęcia zimie zrobiłaś cudne ;:63 Ale już doyć mamy zimy, niech idzie do morza. Dzisiaj już od rana dodatnia temperatura i śniegu na szczęście ubywa.
Zielone na parapetach całkiem nieżle sobie radzi, dużo dobrego będziesz miała ;:138 Muszę się rozejrzeć za tym perlitem, słyszeć niby słyszałam, ale nigdy go nie stosowałam. Lewkonia w ubiegłym roku mi nie wyszła i w tym z niej zrezygnowałam. Ale mam sporo innych, to mi roślin nie zabraknie.
Lilijki i liliowce pięknie wygladają na rabatach. Ogromne kwiaty widać z daleka, a ten zapach ;:333 Sporo ich zgromadziłaś. Lili muszę jeszcze trochę dokupić, ale poczekam na oferty w sklepach. Chyba, że nie będzie Martagonów to jeszcze poszukam w wysyłkowych. Masz już fajnie, że możesz podziałać i ogrodzie. Ja pewnie będę musiała poczekać do końca marca albo i dłużej.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Poprzebierało słońce iglaki i ukryło ich zieleń. Za to na parapecie się zadziało zielono :)
Różane piękności, mój typ to ta pod Casanową - czerwona.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Parapetowce gotowe do startu bo pogoda zaczyna dopisywać. Ja w tunelu nie nakrywałam ziemi w obawie przed myszami, które jesienią w czasie kopania wyskakiwały spod ziemi - ubaw po pachy jak M latał ze szpadlem.
Firanki na borówki wcześniej o tym nie wiedziałam dopiero jak się przekonałam to pamiętam o przykrywaniu. Tyle lat miałam borówki nie przykrywałam ale zawsze musi być pierwszy raz! Pamiętam były takie dorodne nie zrywałam bo akurat na następny dzień dzwoniła wnuczka, że przyjdzie - ku naszemu zdziwieniu babcia radosna popatrz jakie piękne a tu klops: nie ma ani jednej!!!! zszokowana byłam śladu złodzieja nie ma, nic nie podeptane, nie leżą na ziemi nie ma bata, że przy zrywaniu żadna nie upadła - dopiero sąsiad mnie uświadomił, że chmara szpaków zrobiła sobie ucztę.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu cudowne wschody , oglądam, podglądam wszędzie i bardzo mnie już kusi aby coś posiać jak myślisz jak posieję lawendę to mogę ją potrzymać na zimnym balkonie :oops: czy jednak do wschodów potrzebuje ciepła.
Jestem już w domku po zabiegu i dopiero w marcu wrócę do pracy.Dziś było cudownie cieplutko słoneczko bez chmurki aż swędziło wszystko aby wybrać się na działkę, niestety jeszcze nie mogę ;:145
Róże cudne, ale jeszcze musimy poczekać ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Marysiu, pilnuję, pilnuję, zaglądałam po południu, ale jeszcze nic nie wyszło. :D
Z kiełkowaniem kobei to mi tak średnio wyszło, na czternaśnie nasionek ( dwa opakowania mixu od Legutki) wyszło sześć i pół, te pół to z mojej nadgorliwości, chciałam roślince ulżyć i oberwałam wraz z kaskiem jednego liścienia ;:131 , ale widzę, że coś u niego odbija.
Dla mnie niewypał to cleome, już drugi raz wysiałam i ani jednego kiełka, chyba mnie nie lubi, a tak mi się podobała. ;:185

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam ! siedzę od godziny nad katalogiem Lilypolu, który dostałam pocztą ;:oj Na razie coś wsadziłam do koszyka ale czy wyślę to jeszcze nie wiem :?

Basiu ja dzisiaj tylko na szybko przez ogród przegalopowałam, bo zrobiłam pierwszy zakup dla ogrodu żeby był ładny. LM dało za punkty pieniądze to pojechałam zakupić wiklinę na siatkę ogrodzeniową i pierwsze dwie rolki są. Zakup sobie rozłożę, bo mam zamiar kupić w dwóch wysokościach. Śnieg się topi i masz racje najpierw tak gdzie nieodśnieżane czy wydeptane , ze śliskiego zrobiło się błoto! Mucha ;:oj

Beatko kiełkowanie cieszy nawet bardziej niż mucha Obrazek

Iwonko mam nadzieję, że tak jak piszesz to był łabędzi śpiew zimy :D Dziękuję za miłe słowa pod adresem zdjęć ;:180 Perlit muszę zakupić na Al, bo małe opakowania są nieekonomiczne, z w sklepie już tylko takie zostały.
Ja sieję lewkonię od trzech lat i zawsze wychodzi a tym bardziej cieszy, bo kwitnie całe lato do mrozów :D
Na katalogiem lilii właśnie dumam, bo zrobiłam dwa większe zamówienia a raczej celuję w popracowaniu nad urodą ogrodu tzn jego uporządkowania :D Gdybyś była zainteresowana to zajrzyj na stronę Lilypolu :shock:
Na razie tnę gałęzie, bo ja co roku wycinam po trochu to nie jest to takie uciążliwe jak raz na parę lat :lol: Z pewnością jak będzie pogoda to i Ty pojedziesz na działkę tylko uważaj na osobnika o niedźwiedzich łapach :uszy

Olu taki bajkowy świat królowej zimy najbardziej cieszy, tym bardziej że malowanie odbywa się jakby na naszych oczach...topienie się również ;:306 na zielone kiełki czekamy to też cieszą że są!
Róże, która zwróciła Twoją uwagę to gratis i ja ją nazywam klasyk, bo ma idealne w kształcie kwiaty (pąki) i kolor w zasadzie typowo różowy ;:215

Aniu to Ty miałam M ze szpadlem a ja parę lat temu nawiozłam przekompostowanym obornikiem końskim ziemię w tunelu, gleba stała się lekka jak puch i myszy szalały! wszystko było zryte a z końcem lata wylęgło się ogromne ilości mały myszek i sama musiałam z tym szpadlem, a potem zakładałam różowe jedzonko bo zjadły by mnie razem z folią Obrazek Ja jestem codziennie w ogrodzie i jak idę rano to słyszę furkot skrzydeł nawet spod firanek wylatują, ale zawsze mają utrudnione wyjadanie ;:134 W mieście miałam firanki w oknach, a tu nie mam więcej tak je wykorzystuję :D

Julciu no właśnie czytałam wcześniej, ale nie wiedziałam dokładnie jak długo! dobrze że już po wszystkim, teraz uważaj na siebie. Każdy zabieg to szok dla organizmu i musi się przyzwyczaić do nowej sytuacjiObrazek
Lawendę jak najbardziej wysiej i wystaw na balkon ona nawet musi przemarznąć, możesz ewentualnie do zamrażalnika na 2 tygodnie a potem do doniczki w domu albo w tunelu. Na działkę się nie rwij, teraz odpoczywaj a jak nabędziesz sił to pójdziesz, trzymaj się zdrowo ;:168

Irenko ja na 12 nasion (2 torebki) z Polanu nie mam nic i już raz tak miałam, zareklamowałam przysłali nowe i wszystkie wykiełkowały i nie wiem ile razy można reklamować, nasiona są chyba stare ;:222 Wiesz że cleome mi też nie wyszła ;:oj ale mam zeszłoroczne nasiona i spróbuję wysiać! a może jeszcze trzeba poczekać? Siałam rok temu w tunelu i nie wszystkie, ale część wykiełkowała jak widziałaś, teraz chciałam wcześniej żeby wcześniej zakwitły. Irenko a może cleome trzeba stratyfikować ;:202
Pozdrawiam :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Marysiu, pozwól, że odpowiem Irence. :wit Na cleome za wcześnie. Posiej w marcu, pod koniec bardziej. I do normalnej ziemi, nie takiej do wysiewów. Ja nie stratyfikuję nasion, sieję prosto z torebeczki, a w torebeczce mam nasionka zebrane z własnych kwiatków i zimują w pomieszczeniu ok 20 stopni.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Marysiu! ;:196
Chwil kilka mnie nie było i widzę, jak dużo zaległości mi się narobiło. ;:7
Już wróciłam do żywych ;:108 i staram się wszystko nadrobić.
Podziwiam więc Twoje śliczne różyczki i słoneczko, ;:63 ;:63 jednak szczególną uwagę zwróciłam na Twoje sieweczki. :roll:
Pięknie Ci roślinki wykiełkowały, rosną i zazieleniły parapety! ;:138
Żałuję, że nie podpisałaś fotek z kolejnymi sieweczkami. ;:204
Ciekawa jestem, czy wystartował Ci już powojnik botaniczny, bo ja też siałam go i dzisiaj wygląda tak:

Obrazek Zdjęcie usunę, oczywiście.

Życzę Ci spokojnej nocy i kolejnego słonecznego dzionka. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu pewnie że pozwolę bo ja też właśnie wysiałam za wcześnie ;:306 Piszesz że do ziemi ogrodowej siać ale czy Ty masz ciężką glinę, chyba nie :?: No to by się zgadzało, bo ja nawet w kwietniu siałam i wykiełkowała :D

Witaj Lucynko ;:4 to znaczy, że sytuacja z mamą się ustabilizowała ;:168 to dobrze :D
Ja jeszcze nie siałam powojnika, bo miałam wysiać w tunelu wszystkie powojniki, ale jeszcze tego nie zrobiłam :oops: Nie usuwaj zdjęcia, będę miała na porównanie ;:168
Nie podpisywałam swoich siewek, bo to tylko takie zdjęcie poglądowe ;:306
Dziękuję i ja Ci życzę spokojnej nocy i pogodnego dnia ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”