Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2016

Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2016

Post »

majka411 pisze:
Czyli "B" nie zamawiamy ? Wspomnienia ;:167 ;:167
No masz ci los! Takim szyfrem tu gadają, że teraz z tej ciekawości nie usnę dzisiejszej nocy! ;:131

Kurczę ten Mareczek na Twoich zdjęciach wygląda olśniewająco. Cudna róża. Tak mnie kusi i kusi... tylko, że ja panicznie boję się tych jego paseczków na żywo... :oops:
Czekam na te nogi Dorotko, oj czekam. ;:65 To będzie fantastyczne doznanie, bo te nogi same w sobie "robią" już większość wrażenia.
Ja też muszę wymyślić coś z tą różową szałwią. :roll: Wiosną zaryzykuję podział. Jak padnie płakać nie będę. ;:131
A może tę lawendę nim przesadzisz to spróbuj przyciąć mocniej. Ja tak zrobiłam ze swoją, aż sie bałam czy nie przesadziłam a ona pięknie się odwdzięczyła. ;:215
Munstead jesienią wysadziłam z donicy do gruntu, w półcień. Do 13 słońce i potem od 17 znowu. Zobaczymy czy jej się spodoba. ;:224
Planów wycieczkowych szczerze, pozytywnie zazdroszczę. ;:168
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :wit
Chciałabym napisać coś o Schone Maid i o Concerto. Jestem naprawdę zdziwiona, że te same odmiany mogą rosnąć tak zróżnicowanie... W każdym ogrodzie inaczej :shock:
Moja Schone Maid (sadzona wiosną 2016), rośnie przy murku, gdzie słońce ma calutki dzień. Kwitła praktycznie cały czas, ale ogromu kwiatów nie było. Krzak się pięknie rozkrzewił, pod koniec sezonu miał ok 1m. Słońce jej nie przypalało lecz miała problemy z deszczem. Zdrowa cały sezon.
To samo tyczy się Concerto - super róża, zdrowa, słońce i deszcz jej nie ruszają. U mnie rośnie na wygwizdowiu i ma tylko mały kopczyk. Miała dużo kwiatów i musiałam ją podwiązywać bo się pędy na boki rozłaziły i mogły się pod ciężarem kwiecia wyłamać.
Dorotko, daj im jeszcze szansę, bo to naprawdę godne polecenia różyczki ;:108
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Ja też w obronie Schone Maid :D Dorotka zerknij tu http://www.rosebook.ru/roses/gallery/te ... ne-maid/1/
Tak może kwitnąć ta odmiana. Może trafiłaś na kiepską sadzonkę.
Aneczka zrobiłam w moim wpisie sprostowanie do "B". Ponieważ powołałaś się na mój wpis, nie chciałam go skasować.
Prostuję to teraz tu, żeby Dorotka nie zachodziła w głowę o co mi chodzi :;230
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marc Chagall apetyczny bardzo! :)
...ale z niecierpliwością czekam Dorotko na Twoją opinię o Herzogin Christiana.
Mam smaka na tę różę od ubiegłej wiosny, zbieram się i zbieram...
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Dorotko trzymam kciuki za twoje artystyczne poczynania ;:215 sama mam zamiar tworzyć małe dzieła w tym sezonie ;:173 ;:196 buziaki
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dorotko domówiłam sobie róże z rodziny Piano mam czerwoną i jestem z niej bardzo zadowolona, nie kaprysi widzę u Ciebie też dają sobie jak to u Ciebie cudowne widowisko.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Oglądam, oglądam i nie mogę się zdecydować która mi się najbardziej podoba. Wszystkie tak pięknie przedstawiasz na fotografiach.
Dlatego zapytam o Marc Chagall. Jest niezwykle interesująca, inna. Czy aby nie wygląda sztucznie na żywo? Podzielam niepokój Aneczki w tym względzie a zarazem jestem bardzo ciekawa. Boję się róż wielobarwnych a zarazem jestem nią zafascynowana.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotka, ja jestem takie stworzenie, które działa na opak i w tym roku zamówiłam dwie róże z twojej listy niewypałów :;230 :;230 :;230
W marcu przyjadą Schone Maid i Soul ;:224 Nie zrażam się. Ma być dobrze ;:173

Co do podpór. Muszę pozbyć się wszelkich bambusów i prowizorek. Oglądałam sobie metalowe podpory w szkółce RosaĆwik bodajże i jak mój eM zobaczył ceny to złapał się za głowę i stwierdził, że jakiś tam znajomy zrobi to przez połowę, albo i jeszcze taniej.. nawet z pomalowaniem. Mam tylko podać wymiary i ON to już załatwi i wypyta co i jak ;:306 Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też padłam jak zobaczyłam cenę tych podpór z RosaĆwik :shock: . Gdyby dodali do nich 10szt róż to może byłyby warte tej ceny :;230 . Moj M jest spawaczem ( więc się zna) i powiedział, że ich poj...ło z tymi cenami ( przepraszam za słownictwo) :evil:
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Podpór wszelkiego rodzaju jest w moim ogrodzie dość sporo i smieję się, że zamiast róż mam podwiązane pomidory! Zawsze staram się więc te podpórki ukryć w gąszczu liści, ale nie zawsze mi się to udaje.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorotko katalogowo rosną u Ciebie róże,a Ty jesteś wspaniałą autorką,która potrafi pisać tak,że czytam od deski do deski ;:196
Co Ty masz za róże,no wymiękam ;:303 Marc Chagall i Amelia N ...dopiero ujrzę kwiaty po raz pierwszy w tym roku na żywca,już doczekać się nie mogę ;:65 Soul i Schone Maid miałam zamawiać wiosną 2016,ale jednak co innego przyjechało.
Pewnie i te panny się u Ciebie rozkręcą jak im zapodasz mikstury Dorotki ;:333

Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Witaj Dorotko po dużej przerwie ;:196 Nie pisałam, ale czytałam po cichu i bardzo Ci dziękuję za wszelkie informacje o angielkach. Korzystałam z Twoich rad przy tworzeniu chciejstw wiosennych ;:108
Podziwiam Twoją determinację i chęć uczenia się decoupage ;:180 Miałam już kilka razy na to ochotę, ale jakoś czasu ciągle brak. Za pasem Wielki Post, a potem Święta Wielkanocne i widziałam naprawdę genialne pisanki w tej technice ;:167 To tak tytułem rozważenia ;:183 Jak machniesz stolik i donicę, to pisanki już mały pikuś :D

buziaki ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja tam daję szansę różom, które u mnie słabo rosną. No chyba, że to trwa dłużej niż 2 lata.
Jeśli jest słaba sadzonka, musi się porządnie ukorzenić
Zresztą jest szkoła, która każe w pierwszym roku po posadzeniu usuwać wszystkie paki
Tylko, czy my byśmy wytrzymały?
Przecież musimy zobaczyć te nasze pierwsze kwiatki
Ty się zrobisz donicę, a ja nawet pewnie się nie zbiorę. Tak bym chciała mieć jakieś wsparcie przynajmniej przy pierwszej, ale na razie nawet nie mam na co liczyć
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie! :wit

Dzisiaj pokażę Wam moje pierwsze własnoręcznie ozdobione pudełko :D Na razie w wersji roboczej, nie ukończone. Trzeba jeszcze kilka razy pomalować lakierem i wygładzić, ale chciałam pokazać jak wygląda przyklejona serwetka. Na pewno większe elementy na stoliku, czy też donicy będzie trudniej zrobić, ale musiałam spróbować na czymś mniejszym żeby zobaczyć na czym polega decoupage. Muszę przyznać, że spodobała mi się ta praca i coś czuję, że wciągnie mnie na całego. Już kombinuję co by tu następnego wziąć na tapetę Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu, dziękuję za informację ;:196 W takim razie wiosną podzielę swoją.

Obrazek

Majeczko ;:196 To wielki komplement dla mnie i moich panienek. Aż się zarumieniłam :oops:
Podpór potrzebuję więcej, ale ich ceny są powalające i żeby kupić kilka musiałabym wydać krocie. Wiosną podjadę do Hortorusa - oni w ubiegłym roku mieli trochę ciekawych i jeszcze w miarę znośnych cenowo. U nas niestety nie ma tanich fachowców, którzy by wykonali coś takiego. Jednego nawet podpytywałam o taki obelisk, ale jak mi zaśpiewał cenę, to zemdlałam Obrazek
Dzięki za linka. Popatrzyłam i aż wzdychałam na takie widoki. Rzeczywiście wypasione krzaki. A moja sadzonka widocznie na kiepskiej podkładce albo coś jej miejsce nie pasi :(
Prostuję to teraz tu, żeby Dorotka nie zachodziła w głowę o co mi chodzi
Sama się zastanawiałam o co może chodzić? :;230

Obrazek

Aneczko, już się wyjaśniło o co chodzi. Nasza Majeczka się pomyliła ;:224

Nie bój się paseczków Mareczka. One wcale nie są takie agresywne. Czasami wręcz się rozmywają, ale to trzeba zobaczyć na żywo, żeby się przekonać. Nie namawiam Cię na siłę. Musisz sama dojrzeć, jak ja do Dolce Vita :wink:
M w weekend ma się przyłożyć do zrobienie najpierw donicy. Potem przyjdzie czas na blat, bo wymyśliłam sobie okrągły, żeby było ciekawiej i teraz chłopina musi mieć więcej czasu. Ale spokojnie, do wiosny zrobi. Już ja go przypilnuję ;:183
Lawendę przytnę i to dość mocno, ale miejsce jej zmienię, bo tam już za ciasno. Zresztą takich mocno rozrośniętych kęp mam kilka i w tym roku czeka mnie golenie. Jakoś niespecjalnie lubię to zajęcie.
Za takie stanowisko - Munstead Wood na pewno będzie Ci wdzięczna.

Obrazek

Werka
, oczywiście, że dam im szansę. Nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby po jednym sezonie pozbywać się tych róż. Moje nie spisały się w ubiegłym sezonie, a jak będzie w tym zobaczymy? Jeśli nadal będą tak kiepsko rosły, to wtedy pomyślę co z nimi zrobić :roll:
Z Concerto to była inna sprawa, bo ona mocno zmarzła i odbijała z poziomu gruntu, więc praktycznie cały sezon się regenerowała. Jesienią dostała zaciszne miejsce i mam nadzieję, że teraz pokaże się z jak najlepszej strony.
Nie wiem skąd takie ceny tych podpór, ale dla mnie są nie do przyjęcia. Ciekawa jestem czy ktoś się skusił na coś takiego? ;:202

Obrazek

Basiu, właśnie dzisiaj napiszę kilka słów o Herzogin Christiana :)

Obrazek

Marlenko, ja zaczęłam od zwykłego drewnianego pudełka, żeby zobaczyć co z czym. Spodobało mi się i już nie mogę się doczekać na donicę wykonaną przez eMa ;:65 Jak tylko ją zrobi biorę się za zdobienie. Takie własnoręcznie wykonane prace najbardziej cieszą. Raz, że inwencja twórcza zależy tylko od nas, a dwa jak jeszcze ładnie wyjdzie to radość podwójna.

Obrazek

Aniu Taro, jaką sobie zamówiłaś? Wedding czy Charming?

Obrazek

April pisze:Dlatego zapytam o Marc Chagall. Jest niezwykle interesująca, inna. Czy aby nie wygląda sztucznie na żywo? Podzielam niepokój Aneczki w tym względzie a zarazem jestem bardzo ciekawa. Boję się róż wielobarwnych a zarazem jestem nią zafascynowana.
Aprilku, właśnie nie. Jak oglądałam jej zdjęcia w necie też mi się wydawała trochę sztuczna, ale zaryzykowałam i bardzo się cieszę. Niektórzy w ten sposób o Leonardo da Vinci, że plastikowa, sztuczna itd. A przecież sama masz kilka krzaczków Leosia i myślę, że nie odnosisz takiego wrażenia. Marc Chagall jest inny, ale właśnie poprzez te delikatne paseczki jakże oryginalny. Natomiast czy Ci się spodoba? Tego nie wiem. ;:218 Nie zawsze podobają nam się te same róże. Każdy ma inny gust i oczekiwania. Żeby się o tym przekonać trzeba zobaczyć ją najlepiej na 'żywo'. Ja musiałam kupić tak wychwalaną Eden Rose, żeby się przekonać, że nie powaliła mnie zupełnie. I nie to, że jest brzydka. Owszem, jest ładna, ale na jej widok serce nie trzepoce, a wzrok ucieka bardziej do rosnącego obok Jamesa Galway, który moim zdaniem jest o niebo piękniejszy. No widzisz, co osoba to inne upodobania, ale w sumie to dobrze, bo wyobraź sobie co by było gdyby wszystkim podobali się np. tylko blondyni? Strach się bać... ;:306

Obrazek

Sabinko, jestem pewna, że przy Twoich zdolnych, zielonych rączkach oraz dobrej ziemi obie zamówione panny będą rosły znakomicie ;:108 Zaczynam się zastanawiać nad podkładkami, na których zostały zaszczepione moje sadzonki. Czy aby one nie są przyczyną tak słabej kondycji? ;:24

Szkoda, że ja nie mam takich znajomych, którzy by zrobili za pół ceny takie podpory.

Obrazek

Muszę zrobić przerwę, bo brak uśmieszków...
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Dorotko ta Bernstein Rose przepiękna uwielbiam ten kolor podobna jest do mojej Sophia R.
Zamówiłam dwie Róża Charming Piano ? (Tantau 2011)- i Róża Wedding Piano (Tantau 2013)-a Róża Pink Piano ? (Tantau 2008)- w tej chwili nie ma ale cóż co się odwlecze to.............
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”