Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i hortensje - pod dębowym okapem. cz.17

Post »

Wandziu, zawsze z ogromną przyjemnością wędruję Twoimi alejkami. Ogród o każdej porze roku taki piękny. Kusi wspaniałymi zakątkami. Nawet deszczowa, chłodna jesień, jest kolorowa i wspaniała. Cudnie wyglądają drewniane pergole , to chyba tegoroczny nabytek ?
Ściskam Cię serdecznie ;:167
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kogra, gdy się ma dobry sprzęt, to i strzyżenie krzewów idzie szybko i przyjemnie. Ja kupiłam sobie fiskarsa i jestem bardzo zadowolona. ;:108 Może warto Grażynko zainwestować, bo wtedy spojrzałabyś na tę czynność całkiem inaczej. :)

Iwonko, jak miło, że mnie odwiedziłaś! ;:196 Przejrzałam sobie dzisiaj zdjęcia paproci i wpadła mi w oko odmiana "Burgundy Lace". Ma na zdjęciach taki fioletowy kolor, dobrze by pasowała do zielonych host. I czytałam też, że niektóre paprocie najlepiej wybarwiają się w całkowitym cieniu, a przecież niewiele roślin w ogóle chce rosnąć na takich ciemnych stanowiskach. Ja takie mam, więc dzięki paprociom zostaną one w końcu wypełnione.

dorotka350, najgorsze dla mnie jest to, że sprzedają zawirusowane hosty. Wskutek braku uwagi można sobie zarazić całą kolekcję. W każdym razie bardzo się do nich zniechęciłam i już nie kupię tam nawet ździebełka. ;:185

AGNESS, co za niespodzianka! Jak fajnie widzieć znowu starych znajomych i wiedzieć, że jednak od czasu do czasu zaglądają do naszego ogródka. Szkoda, że bywasz tak rzadko, bo naprawdę bardzo miłe i owocne były z Tobą pogawędki. ;:196 Pergoli i kratek trochę u mnie w tym roku rzeczywiście przybyło, gdyż udało mi się wreszcie uporządkować niektóre zaległe kąty ogrodu. Został mi jeszcze ostatni kąt, a gdy go zagospodaruję, będę mogła w kocu powiedzieć, że ogarnęłam całość i poczuję się spełniona ogrodniczo. Także Ciebie serdecznie pozdrawiam. ;:196

Piękna dzisiaj pogoda. Nie pada, świeci słońce, nie ma wiatru. Wzięłam się do zgrabiania liści do worów, fundując sobie w ten sposób poranną gimnastykę. Wypiłam kawę na tarasie i pochodziłam między rabatami, robiąc plany na przyszły sezon. Na ten rok już chyba wszystko mam zrobione. Trzeba będzie jeszcze pochować donice do garażu, ale to już potem, gdy będą prawdziwe przymrozki.
Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, wiem, ze sadziłaś sporo tulipanów na swoich rabatach. Powiedz mi proszę, czy sadziłaś je w bliskiej odległości od żurawek? Zastanawiam się jaką zachować odległość, czy usychające liście cebulowych nie przeszkodzą żurawkom wypuszczać młodych listków? Pytam, bo szukam czegoś co zapełniłoby puste place po tulipanach i pomyślałam o obwódce z żurawek i wydawało mi się, że u ciebie widziałam coś podobnego ;:218 ;:218
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, masz już wszystko zrobione ;:oj
Ja mam tyle roboty, że nie wiem od czego zacząć. Tulipany nie posadzone, dalie i mieczyki czekają na wykopanie.
Dziś posadziłam dwie róże, a jeszcze czekam na przesyłkę. Święta zastaną mnie w ogrodzie ;:306
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Piękna jesień u Ciebie. ;:108 A pióropusze traw wspaniale wyglądają o tej porze.
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Wandziu zaglądałam do Ciebie bardzo często ale pisać to nigdzie nie pisałam, po prostu nie miałam weny i często też nic ciekawego do powiedzenia :oops: Ta wietlica o której piszesz faktycznie się tak ładnie wybarwia w cieniu możesz też poszukac Ursulas red to też jedna z wybarwiających się paproci, pięknie wiosną wyglądają też młode liście Narecznicy czeronozawijkowej.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

nifredil, tulipany sadzę w takiej odległości od żurawek, żeby ich zielone liście nie zasłaniały żurawkom światła i nie przeszkadzały się rozwijać. Kiedyś posadziłam cebule pomiędzy żurawkami i to był błąd. Popatrz na to zdjęcie z kwietnia. W pierwszym rządku rosną żurawki, wygrzebują się po zimie spośród kamyków. Za nimi w odpowiedniej odległości znajdują się tulipany. Jak widać nie przeszkadzają jedne drugim. Za tulipanami jest szpalerek lawendy. Kiedy tulipany zanikną, lawenda prawie dotyka żurawek, nie ma między nimi pustego miejsca.
Obrazek

A tutaj w innym miejscu. Wczesne tulipany są w pewnej odległości za żurawkami, które rozpoczynają swój rozwój. Mam nadzieję, że wytłumaczyłam dosyć jasno, jeśli nie, to pytaj dalej.
Obrazek

nena08, a nie możesz sobie tych prac dawkować tak, żeby codziennie coś zrobić w małej ilości? Na przykład posadzić jednego dnia 10 tulipanów, drugiego dnia wykopać dwie dalie itp.? Po trochu, po trochu i sie zrobi. Kroczek po kroczku, bo żeby wykonać całą pracę jedego dnia, to faktycznie potrzeba czasu.

rafik, jesienna pora traw zawsze bardzo mi się podoba i chciałabym, żeby trwała jak najdłużej. W tym roku jednak jakoś to wszystko idzie za szybko. :wink:

Iwonka, wszystko skrupulatnie notuję, wszystkie odmiany przez Was polecane. Nawet nie przypuszczałam, że jeszcze zainteresuje mnie jakaś nowa grupa roślin. A tutaj popatrz, najpierw chryzantemy, a teraz paprocie. Całe szczęście, że mi zostało jeszcze te kilka wolnych centymetrów na rabatach. :)
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, własnie o takie foty mi chodziło ;:196 Zostawiłam między tulipanami a skrajem rabaty ok 30 cm wolnego miejsca. Myślę więc, że spokojnie zmieszczę te żurawki. I jeszcze pytanie czysto techniczne, czy zaczekać z przesadzaniem do wiosny czy można jeszcze teraz?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sabinko, niby mówią tu i ówdzie, że można jeszcze przesadzać, ale ja bym poczekała do wiosny. Przecież za chwilę mogą być przymrozki i te naruszone korzonki mogą nie przeżyć. Ale to jest tylko moje zdanie. :|
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu dziękuję za informacje o kulkowaniu. ;:196 Moja pnąca róża wypuściła długie pędy, jak przygnę teraz, to może wiosną ładnie zakwitnie. Pracuś jesteś wyjątkowy, ;:180 już ogród posprzątany. Grabienia liści z dębu pewnie na kilka dni. ;:108 Paprocie w półcieniu na pewno świetnie się sprawdzą, byle nie zbyt ekspansywne odmiany. W ubiegłym roku posadziłam parę tulipanów na początku grudnia i normalnie ładnie zakwitły. Jednak grudzień był wyjątkowo ciepły, zdążyły się ukorzenić.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Cyma, już ja obejrzę te swoje paprocie na wszystkie możliwe strony, żeby tylko nie wypuszczały rozłogów, bo kiedyś z tym zwykłym pióropusznikiem nie mogłam sobie dać rady.
A co do tulipanów, to faktycznie można je sadzić, dopóki ziemia nie zamarznie. Ja co prawda nigdy tego nie robiłam w grudniu, ale wiele osób tak. :D

Na koniec października kilka jesiennych migawek.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mam pojęcia, kiedy te ogrodowe hortensje w donicach wstawić do garażu. Czy wtedy gdy opadną całkowicie liście? Czy czekać do większych przymrozków? Z ogrodowymi w ogóle nie mam doświadczenia. KTO Z WAS WIE?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu. Piękne migawki z jesiennego ogrodu ;:138 . Masz teraz bardzo kolorowo i ładnie ;:215. Oby jak najdłużej. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wandziu, wracam z pracy przed 17. Zanim wydam obiad jest już ciemno. Pogoda również nas nie rozpieszcza, wczoraj usuwałam liście host, pomiędzy jednym deszczem, a gradem :evil:
Myślałam , że jutro sprzątniemy liście, ale znów ma padać, ;:145
Pewnie będę kopać dalie z czołówką.
Jak jest dłuższy dzień staram się codziennie wygospodarować godzinkę. :D
Zaczynasz już pokazywać tulipany :heja
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu piękne u Ciebie kolory, koniec października a tak słonecznie! :tan
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando, troszkę miałam przerwy :wink:
Bardzo ładna, kolorowa jesień u ciebie. I to że daje ci się utrzymać taki porządek w ogrodzie, i to pod drzewem... wzbudza we mnie poczucie winy.
U mnie gruba ściółka opadłych igieł i liści.
Pytałaś mnie o Magical Moonlight ale niestety nie żyje. Pierwszy raz w życiu nie odbiła mi hortensja po zimie. Pełne zdziwienie ale z pewnością nie zniechęcenie. Planuje kolejne rzędy hortensjowe. To już uzależnienie. Ale są takie bezproblemowe, co dla mnie ostatnio jest priorytetem.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”