Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
Re: Nasiona pomidorów- prawidłowe pozyskiwanie nasion i przechowywanie
Whitedame, zgadzam się, że coś w tym musi być. Ale nie każdemu udaje się fermentacja, o czym ludzie piszą na pierwszych stronach tego wątku. Ludzie w różny sposób pozyskują nasionka. Np. Kalo nie stosuje fermentacji, przepłukuje nasionka z galaretki i rozsmarowuje nożem do wysuszenia na papierowym ręczniku (str. 2-ga tego wątku, post z 15. sierpnia 2013.) Spróbowałam tak kiedyś ale nasionka poprzyklejały się i musiałam odmoczyć je z ręcznika i suszyć na talerzykach, więc już więcej nie stosowałam metody Kalo.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Masz rację, tak było, ale mądrzejsi ode mnie na forum podpowiedzieli, że w warunkach naturalnych nasiona nie są płukane na sitku przy pomocy tłuczka, tylko kiszą się i pleśnieją razem z całymi owocami. Nie upierałem się , że moja metoda jest mojsza i już . Nie powoływałem się też na autorytety, które jak wiadomo zależą od aktualnie obowiązującego "tryndu".Po prostu włączyłem myślenie.To na prawdę nie boli. Słowo
.
Wracając do nasionek smarowanych na papierze.Były rozsmarowane dość rzadko i zaletą takiej metody było to, że nie mogły się wysypać, zgubić , itp. Każdy taki "blacik" był podpisany. Jak trzeba było kiełkować nasiona ,wystarczyło urwać kawałek papierka z przyklejonymi nasionkai i zmoczyć. Proste, prawda?

Wracając do nasionek smarowanych na papierze.Były rozsmarowane dość rzadko i zaletą takiej metody było to, że nie mogły się wysypać, zgubić , itp. Każdy taki "blacik" był podpisany. Jak trzeba było kiełkować nasiona ,wystarczyło urwać kawałek papierka z przyklejonymi nasionkai i zmoczyć. Proste, prawda?

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś już pisałam,że dostałam pysznego pomidora od siostry.Wybrałam nasiona i pozostawiłam do następnego dnia w kubku.Teraz nie pamiętam,możliwe,że dolałam trochę wody.Następnego dnia mogłam je tylko wyrzucić.Wszystkie skiełkowały.I trzeba było prosić o następnego pomidora.
Nawet nie wiedziałam wcześniej,że może tak się przytrafić.Teraz jak zostawiam nasiona,to tylko we własnym soku,lub od razu przepłukuję na sicie położonym na misce z wodą.
Rozkładam na tackach papierowych takich prostokątnych,gdzie na bocznej ściance piszę nazwę pomidora.Można jak trochę podeschną przemieszać i nie będą sklejone.
Nawet nie wiedziałam wcześniej,że może tak się przytrafić.Teraz jak zostawiam nasiona,to tylko we własnym soku,lub od razu przepłukuję na sicie położonym na misce z wodą.
Rozkładam na tackach papierowych takich prostokątnych,gdzie na bocznej ściance piszę nazwę pomidora.Można jak trochę podeschną przemieszać i nie będą sklejone.
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam na balkonie dziwnego pomidora, nie pasuje do żadnej odmiany. Czerwony, koktajlowy z wyraźnym dzióbkiem.
Chcę pozyskać nasiona, ale są tak drobne, że właściwie niewidoczne w galaretce.
Przez każde sitko przepłyną. Dlatego muszę wypróbować metodę KaLo.
Rozetrzeć na bibułce, wysuszyć, a kiełkować z kawałkiem bibułki.
Rozetrzeć na bibułce, wysuszyć, a kiełkować z kawałkiem bibułki.
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Czy galaretka jest w całej objętości czy są komory powietrzne? Jeżeli pomidor jest pusty, to możliwe, że to owoc partenokarpiczny i nasiona nie są wykształcone i nic z nich nie będzie, ale spróbować zawsze można. Jeśli jest taki fajny, to możesz go przezimować.Może się uda.
pomidory problem z nasionamo
Dzień dobry.
Jestem nowy i na forum i jako ogrodnik. Z pomidorów które mi urosły chciałem pozyskać nasiona a tu kicha, zamiast normalnych pestek mam
malutkie, niewykształcone ziarenka.Co może być przyczyną?
Jestem nowy i na forum i jako ogrodnik. Z pomidorów które mi urosły chciałem pozyskać nasiona a tu kicha, zamiast normalnych pestek mam
malutkie, niewykształcone ziarenka.Co może być przyczyną?
-
- 200p
- Od: 11 lip 2014, o 12:17
W ubiegłym roku miałem nasiona takie pozaklejane zasuszoną galaretką. W tym roku razem z galaretką wrzuciłem na sitko i palcami przecierałem po sitku a następnie wodą płukałem i po wysuszeniu były czyściutkie.
Mam tę moc - Sylwek
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
likud czasem tak się dzieje jak wspomagamy zapylanie np. betoksonem. Ale przyczyny mogą być inne. Czy masz tak we wszystkich owocach na wszystkich krzakach? Jakie odmiany uprawiałeś ustalone czy F1?
Dorota
Potwierdzam, w tym roku wspomagałem pomidory pod folią środkiem Pylicol i również miałem owoce bez wykształconych nasion, szczególnie na pierwszych gronach. W wyższych piętrach było ok.
Pozdrawiam serdecznie, Andrzej
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Re: Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Witam serdecznie.Nie uprawiam pomidorów w takiej ilości ja wy
Dostałam od syna dwie maleńkie sadzoneczki wielkości zapałki
pomidorków koktajlowych. posadziłam jedna sadzonkę najmniejszych pomidorków świata w skrzynce na balkonie, drugą (pomidorki wielkości duzego orzecha włoskiego) wsadziłam do doniczki. Nie sądziłam że coś z nich wyrośnie.A tu los sprawił mi psikusa
urosły ogromne krzaczki
Maleństw wielkości zielonego groszku zebrałam 2 garście, tych większych 10szt. W doniczce pozostawiłam 1 pomidorka aby samej zrobić nasionka.Nie wiem jednak jak to zrobic aby mieć własne i zabawić się w" ogrodnika" na przyszły rok.
Proszę wytrawnych ogrodników o radę
jak wyłuskać nasionka .Domyslam się jak
ale nie chcę zepsuć bo został mi tylko 1 pomidorek.

Proszę wytrawnych ogrodników o radę

- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
Przepraszam
zamiast poczytać wyżej skrobnęłam post. 

-
- 100p
- Od: 29 maja 2008, o 12:27
Witam. Pierwszy raz w życiu pozyskiwałam nasiona. Nasiona wydłubane z pomidora zalałam w szklance wodą na 24 h, potem zgodnie z radą z początku tego wątku, użyłam nawilżanej chusteczki dla niemowląt (oczywiście wypłukanej) do odsączenia nasion i przetarcia. Cała galaretka pięknie się odkleiła a moje nasionka suszą się na szklanych spodeczkach. Mam nadzieję, że za rok będę miała z nich swoje pomidory 

Pozdrawiam, Małgorzata
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolek może zrób próbę kiełkowania . Moim zdanem wyglądają normalnie .
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Raczej nie będę się w to bawić
Jeśli ktoś chce i w swoim czasie zrobi próbę kiełkowania to przynajmniej to co wzejdzie nie pójdzie na zmarnowanie. Dlatego spytałam się w tym temacie bo kiedyś ktoś szukał ,,starych" nasion.