Identyfikacja odmian jabłoni

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
jagusia111

Re: Jakie to jabłko ?

Post »

Ale jonatan i jonagold to dwie zupelnie różne odmiany.
Awatar użytkownika
jaroogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2016, o 22:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie to jabłko ?

Post »

Oczywiście miałem na myśli Jonatana.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Re: Identyfikacja odmian jabłoni

Post »

KamilK02 Pierwsze jabłko wygląda mi na Kronselkę, takie jabłka były w sadzie mojej babci. Kronselka ma specyficzny aromat i smak, ciężko mi to dokładnie określić, ale zarówno smak jak i aromat są na tyle intensywne, że Kronselkę trudno pomylić z innym jabłkiem. Wiem, że ten opis brzmi trochę niejasno, ale jakbyś spróbował jabłka, gdzie była by pewność, że to Kronselka, to potem odróżnisz je od innych, nawet z zamkniętymi oczami ;:215
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Odmiana letnia, dojrzałość przełom sierpnia i września, rumieniec paskowany pokrywający znaczną część owocu. Szypułka delikatnie ordzawiona, odmiana soczysta, miąższ kruchy kremowo biały, słodki z odrobiną kwasku, deserowy. Owoce średniej wielkości, okrągłe delikatnie spłaszczone, pokryte woskowym nalotem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
jagusia111

Post »

Mnie to na lobo wygląda :D, ale może ktoś jeszcze się wypowie.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Lobo ma rumieniec rozmyty, tutaj jest wyraźnie paskowany i termin dojrzewania ma późniejszy. Na mojej jabłoni owoce zostały już skonsumowane.
Zdjęcia były robione 15 sierpnia.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
getbigpayout
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 wrz 2016, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.
Proszę o identyfikacje mojej jabłoni.

Drzewo choruje, natomiast jabłka tej odmiany są przepyszne, nie znam lepszych, do rzeczy:
Jabłka dojrzewają teraz (tj. druga połowa września), dojrzałe są wręcz bordowe, nie za dużej wielkości, są słodkie, prawie wcale kwasowości ( nie ma po nich tego dziwnego uczucia co po niektórych jabłkach). Oczywiście załączam zdjęcia, jabłko na zdjęciu nie jest w pełni dojrzałe, natomiast na tym drzewku ciężko żeby dojrzało ponieważ bardzo szybko gnije czy też łapią ją robaki.

Przepraszam za niefachowy język, ale jestem tylko smakoszem jabłek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
TomekPE
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sty 2015, o 13:07

Post »

Witajcie;

Wracam kolejnej jesieni z zapytaniem co też wyhodowałem. Miała to być Szara Reneta, ale chyba pomylili w szkółce (miałem nawet pasek z nazwą Szara Reneta). Jabłka zerwane w ten weekend. Twarde, bardzo soczyste kwaskowo - słodkie. Miąższ biały. W smaku może jak Cortland albo podobne. Żadnych nut smakowych Goldena, Koksy itp... Ogólnie jabłka pewnie zimowe, mogłyby jeszcze poleżeć ale chyba dzieciaki nie dadzą im dotrwać.

Myślałem na początku że to może Cortland, ale ... Cortland podobno nie brązowieje po przekrojeniu, a te moje po pewnym czasie tak (szybciej niż Szampion). Może pomożecie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tomek
Awatar użytkownika
jaroogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 wrz 2016, o 22:35

Post »

I ja proszę o pomoc w identyfikacji jabłoni. Owoce są duże, tak w 3/4 pokryte dość intensywnym czerwonym rumieńcem. Powoli zaczynają spadać. W tym okresie smak słodko - kwaśny z przewagą słodkości. Twarde i dość soczyste. Wydaje mi się, że to Jonagold lub jakaś odmiana. A może zupełnie coś innego?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
dago
100p
100p
Od: 25 kwie 2011, o 16:57

Post »

Proszę o pomoc w identyfikacji jabłoni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
jagusia111

Post »

Podobne do rubina.
dago
100p
100p
Od: 25 kwie 2011, o 16:57

Post »

jagusia111 pisze:Podobne do rubina.
Rubin jest inny, bo ma jednolite wybarwienie, a tu jakby takie drobne prążki czerwieni, jeden obok drugiego. Specjalnie dałem w zbliżeniu. To dość stara jabłoń, ma ponad 40 lat. Szukam jej nazwy, bo chciałbym wsadzić młode drzewko. Jabłka te, gdy przyjdą nocne przymrozki, kumulują pod skórką sok. Fajnie wyglądają takie lekkie przebarwienia. Są słodkie i bardzo smaczne.
jagusia111

Post »

No nie powiedziałabym, że rubin ma jednolite wybarwienie. Na to wybarwienie też tak do konca patrzeć nie można (a już na pewno nie na zdjęcia w necie) bo jest ono zależne od wielu czynników np. pogody, ekspozycji na słońce, podkładki. Ja już nie mam pomyłsu :D . Może zapytaj na forum sadowniczym.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Szczurbobik tak też obstawiałem kronselską, owoce posiadają bardzo charakterystyczny aromat. Niestety raczej nie ma gdzie nawet spróbować owoców z pewnego drzewa. :roll:

Dorzucam dla potwierdzenia i oznaczenia. Jabłoń ma dobre 50+ lat więc to raczej nic z nowoczesnych idared itp.
Jabłka typowo zimowe, ale w tej chwili można je już spokojnie jeść, dotrzymają stycznia, ale zwiędną. W smaku słodko winne. Jabłoń tej odmiany jest wybitnie płodna... mimo przerywania zawiązków jabłek dała zatrzęsienie. Ja strzelam w Jonathana. Miąższ drobnoziarnisty kruchy pod skórką zaróżowiony.
Obrazek
Obrazek

Kolejna odmiana zimowa niestety NN Owocuje bardzo kiepsko, nawet nie opłaca się zrywać jabłek, a szkoda, bo smaczne. Słodko winny aromat, trochę kwaskowaty i może landrynkowy? Ciężko mi określić, miąższ drobnoziarnisty kruchy w kolorze zielono białym. Skórka pokryta prawie w całości czerwonym rozmytym rumieńcem w dotyku tłusta. Nie wiem jak z trwałością, bo zrywać 10 jabłek nie ma sensu, a wyciąć nie da się bo to druga połowa poprzedniej jabłoni. Mcintosh to to nie jest sądząc po zdjęciach z sieci.
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
jagusia111

Post »

Nr 2 to jonathan. Nr 1 to na 100% nie jonathan.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”