Identyfikacja odmian jabłoni
- jaroogrodnik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2016, o 22:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie to jabłko ?
Oczywiście miałem na myśli Jonatana.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Identyfikacja odmian jabłoni
KamilK02 Pierwsze jabłko wygląda mi na Kronselkę, takie jabłka były w sadzie mojej babci. Kronselka ma specyficzny aromat i smak, ciężko mi to dokładnie określić, ale zarówno smak jak i aromat są na tyle intensywne, że Kronselkę trudno pomylić z innym jabłkiem. Wiem, że ten opis brzmi trochę niejasno, ale jakbyś spróbował jabłka, gdzie była by pewność, że to Kronselka, to potem odróżnisz je od innych, nawet z zamkniętymi oczami 

Pozdrawiam Lucyna
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Proszę o pomoc w identyfikacji odmiany. Odmiana letnia, dojrzałość przełom sierpnia i września, rumieniec paskowany pokrywający znaczną część owocu. Szypułka delikatnie ordzawiona, odmiana soczysta, miąższ kruchy kremowo biały, słodki z odrobiną kwasku, deserowy. Owoce średniej wielkości, okrągłe delikatnie spłaszczone, pokryte woskowym nalotem.

Mnie to na lobo wygląda
, ale może ktoś jeszcze się wypowie.

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Lobo ma rumieniec rozmyty, tutaj jest wyraźnie paskowany i termin dojrzewania ma późniejszy. Na mojej jabłoni owoce zostały już skonsumowane.
Zdjęcia były robione 15 sierpnia.
Zdjęcia były robione 15 sierpnia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 wrz 2016, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Proszę o identyfikacje mojej jabłoni.
Drzewo choruje, natomiast jabłka tej odmiany są przepyszne, nie znam lepszych, do rzeczy:
Jabłka dojrzewają teraz (tj. druga połowa września), dojrzałe są wręcz bordowe, nie za dużej wielkości, są słodkie, prawie wcale kwasowości ( nie ma po nich tego dziwnego uczucia co po niektórych jabłkach). Oczywiście załączam zdjęcia, jabłko na zdjęciu nie jest w pełni dojrzałe, natomiast na tym drzewku ciężko żeby dojrzało ponieważ bardzo szybko gnije czy też łapią ją robaki.
Przepraszam za niefachowy język, ale jestem tylko smakoszem jabłek

Proszę o identyfikacje mojej jabłoni.
Drzewo choruje, natomiast jabłka tej odmiany są przepyszne, nie znam lepszych, do rzeczy:
Jabłka dojrzewają teraz (tj. druga połowa września), dojrzałe są wręcz bordowe, nie za dużej wielkości, są słodkie, prawie wcale kwasowości ( nie ma po nich tego dziwnego uczucia co po niektórych jabłkach). Oczywiście załączam zdjęcia, jabłko na zdjęciu nie jest w pełni dojrzałe, natomiast na tym drzewku ciężko żeby dojrzało ponieważ bardzo szybko gnije czy też łapią ją robaki.
Przepraszam za niefachowy język, ale jestem tylko smakoszem jabłek

Witajcie;
Wracam kolejnej jesieni z zapytaniem co też wyhodowałem. Miała to być Szara Reneta, ale chyba pomylili w szkółce (miałem nawet pasek z nazwą Szara Reneta). Jabłka zerwane w ten weekend. Twarde, bardzo soczyste kwaskowo - słodkie. Miąższ biały. W smaku może jak Cortland albo podobne. Żadnych nut smakowych Goldena, Koksy itp... Ogólnie jabłka pewnie zimowe, mogłyby jeszcze poleżeć ale chyba dzieciaki nie dadzą im dotrwać.
Myślałem na początku że to może Cortland, ale ... Cortland podobno nie brązowieje po przekrojeniu, a te moje po pewnym czasie tak (szybciej niż Szampion). Może pomożecie?

Tomek
Wracam kolejnej jesieni z zapytaniem co też wyhodowałem. Miała to być Szara Reneta, ale chyba pomylili w szkółce (miałem nawet pasek z nazwą Szara Reneta). Jabłka zerwane w ten weekend. Twarde, bardzo soczyste kwaskowo - słodkie. Miąższ biały. W smaku może jak Cortland albo podobne. Żadnych nut smakowych Goldena, Koksy itp... Ogólnie jabłka pewnie zimowe, mogłyby jeszcze poleżeć ale chyba dzieciaki nie dadzą im dotrwać.
Myślałem na początku że to może Cortland, ale ... Cortland podobno nie brązowieje po przekrojeniu, a te moje po pewnym czasie tak (szybciej niż Szampion). Może pomożecie?

Tomek
- jaroogrodnik
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 wrz 2016, o 22:35
Rubin jest inny, bo ma jednolite wybarwienie, a tu jakby takie drobne prążki czerwieni, jeden obok drugiego. Specjalnie dałem w zbliżeniu. To dość stara jabłoń, ma ponad 40 lat. Szukam jej nazwy, bo chciałbym wsadzić młode drzewko. Jabłka te, gdy przyjdą nocne przymrozki, kumulują pod skórką sok. Fajnie wyglądają takie lekkie przebarwienia. Są słodkie i bardzo smaczne.jagusia111 pisze:Podobne do rubina.
No nie powiedziałabym, że rubin ma jednolite wybarwienie. Na to wybarwienie też tak do konca patrzeć nie można (a już na pewno nie na zdjęcia w necie) bo jest ono zależne od wielu czynników np. pogody, ekspozycji na słońce, podkładki. Ja już nie mam pomyłsu
. Może zapytaj na forum sadowniczym.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Szczurbobik tak też obstawiałem kronselską, owoce posiadają bardzo charakterystyczny aromat. Niestety raczej nie ma gdzie nawet spróbować owoców z pewnego drzewa.
Dorzucam dla potwierdzenia i oznaczenia. Jabłoń ma dobre 50+ lat więc to raczej nic z nowoczesnych idared itp.
Jabłka typowo zimowe, ale w tej chwili można je już spokojnie jeść, dotrzymają stycznia, ale zwiędną. W smaku słodko winne. Jabłoń tej odmiany jest wybitnie płodna... mimo przerywania zawiązków jabłek dała zatrzęsienie. Ja strzelam w Jonathana. Miąższ drobnoziarnisty kruchy pod skórką zaróżowiony.

Kolejna odmiana zimowa niestety NN Owocuje bardzo kiepsko, nawet nie opłaca się zrywać jabłek, a szkoda, bo smaczne. Słodko winny aromat, trochę kwaskowaty i może landrynkowy? Ciężko mi określić, miąższ drobnoziarnisty kruchy w kolorze zielono białym. Skórka pokryta prawie w całości czerwonym rozmytym rumieńcem w dotyku tłusta. Nie wiem jak z trwałością, bo zrywać 10 jabłek nie ma sensu, a wyciąć nie da się bo to druga połowa poprzedniej jabłoni. Mcintosh to to nie jest sądząc po zdjęciach z sieci.

Dorzucam dla potwierdzenia i oznaczenia. Jabłoń ma dobre 50+ lat więc to raczej nic z nowoczesnych idared itp.
Jabłka typowo zimowe, ale w tej chwili można je już spokojnie jeść, dotrzymają stycznia, ale zwiędną. W smaku słodko winne. Jabłoń tej odmiany jest wybitnie płodna... mimo przerywania zawiązków jabłek dała zatrzęsienie. Ja strzelam w Jonathana. Miąższ drobnoziarnisty kruchy pod skórką zaróżowiony.

Kolejna odmiana zimowa niestety NN Owocuje bardzo kiepsko, nawet nie opłaca się zrywać jabłek, a szkoda, bo smaczne. Słodko winny aromat, trochę kwaskowaty i może landrynkowy? Ciężko mi określić, miąższ drobnoziarnisty kruchy w kolorze zielono białym. Skórka pokryta prawie w całości czerwonym rozmytym rumieńcem w dotyku tłusta. Nie wiem jak z trwałością, bo zrywać 10 jabłek nie ma sensu, a wyciąć nie da się bo to druga połowa poprzedniej jabłoni. Mcintosh to to nie jest sądząc po zdjęciach z sieci.