Na zachód od Wisły III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na zachód od Wisły III

Post »

Bardzo udane sesje pod względem ujęć a same rośliny o fantastycznych kształtach i kolorach ;:333
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olu kwitną lilie i liliowce, róże ;:333 a co kwitnie na niebiesko na ostatnim zdjęciu?
Na pierwszym to niekoniecznie chwaścik to chyba ostróżka polna :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Madziu a czy rozplenicę, która przezimowała posiadasz w swoich zbiorach? U mnie ona wypadła najsłabiej. Miałam dwie i obie straciłam.

Karolinko dziękuję :) Rabaty kwiatowe otoczone trawnikiem zyskują na wyglądzie :)

Lidziu dziurawca póki co traktuję jako roślinę ozdobną :) Dziękuję. To lilia Apricot Fudge.

Arkadiusie miło mi że dostrzegłeś moje starania :)

Marysiu ten zestaw roślin poniekąd zawdzięczam FO, napatrzyłam się u innych osób i złapałam bakcyla liliowo-liliowcowo-różanego. Kwiat o którego pytasz to jednoroczny żmijowiec (czasem słabiutko ale się rozsiewa i w ten sposób jest nie tylko jednoroczny).

Dziś zapraszam do kilku widoków ogólnych z ogrodu
Obrazek Obrazek

Na rabacie na powyższych zdjęciach rosną dwa cisy (Wojtek i Dawid), młoda wierzba babilońska, 2 tawuły, wisienka nn i mały berberys, a także 3 róże w tym ta poniżej, lilie i byliny (dzwonki, rozchodniki dzielżany, astry, floksy i inne).
Obrazek
Jest ona otoczona trawą i sąsiaduje z innymi nasadzeniami.

Kolejna rabatka z tują Danica i Szmaragd, jałowcem złoto-zielonym, pięciornikami, wiesiołkami missouryjskimi, przegorzanem, mikołajkiem i hostami oraz in.bylinami.
Obrazek Obrazek
Obrazek
W tym roku wprowadziłam tu astra (niebieskiego), bodziszki i zapomniałam ;:131 co, a jest tam tego kilka roślin :lol:

Przetacznikowiec, moszenki południowe, proso rózgowate rosną bardziej w głębi.
Obrazek

Oto kilka portretów
Lilia i samosiew uprawionego jednorocznego kwiatka z ubiegłego roku
Obrazek Obrazek

Gailardia i calla (w tym roku uprawiam zantedeschie w donicach i na razie sobie to chwalę).
Obrazek Obrazek

Różowa lilia przepięknie i silnie pachnie, mogłabym przy niej siedzieć i siedzieć (za to rosnącej obok brązowawej lilii obok coś zaszkodziło).
Obrazek Obrazek

I na koniec na biało
Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Super rabaty ;:138 a ileż lilii :shock: piękne są te białe ;:63
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Olu śliczne lilie. Moja biała Pretty Women rok temu była dużo ładniejsza więc chyba powinnam ją wykopać, bo sadzona jest w pojemniku. A Twoje lilie też sadzisz w pojemnikach?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu piękną masz lilię :) Cebulowych nie sadzę do pojemników. Brązowa lilia niestety jest najprawdopodobniej uszkodzona przez nornicę, już dwa razy sypałam w tym roku w tej okolicy przeciw tym szkodnikom.

Karolinko teraz kwitnienie rozpoczęły ostatnie lilie, dziękuję ;:196
--------------------------------------------------------------
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Pysznogłówka i goździk kropkowany
Obrazek Obrazek

Liliowiec Black Prince i jeżówka purpurowa z motylkiem :)
Obrazek Obrazek

Pięciornik Lovely Pink
Obrazek Obrazek
Zauważyłam w tym roku że kwiaty pięciorników wybarwiają się mocniej i zyskują na ilości, w miarę długości kwitnienia.

Floks wiechowaty i żeniszek
Obrazek Obrazek

Orliki
Obrazek Obrazek

Wiesiołek missouryjski i tajemniczy kwiat (wiotka, dość masywna pokładająca się łodyga i drobniutkie kwiatki)
Obrazek Obrazek

Dzielżany (wysoki i niski)
Obrazek Obrazek

Dziwaczek
Obrazek Obrazek
Pierwszy ma podobny kwiat do jednego z bodziszków :)

Kłosowiec
Obrazek Obrazek

Jeszcze raz jeżówka i dalia Lilac Time
Obrazek Obrazek

Mieczyk Hunting Song i zantedeschia
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oleńko w tym sezonie moje miskanty też później wystartowały. całe szczęście, bo już myślałam,że wszystkie zima zniszczyła.
jeszcze takich strat w trawach nie miałam...
Lilie tygrysie zakwitają jako ostatnie - uwielbiam je i powiększam powoli kolekcje choć prawda jest taka,że tych najstarszych botanicznych odmian pewnie nie zdobędę.
Twoja lilia tygrysia jaką ma wysokość ?
Szukam różowej tygrysiej ale w szkółce zamiast niej często wysyłają Pearl Jessica.
Piękne kwitnienie lilii i liliowców wciąż trwa więc cieszmy się tym .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Olu, ten tajemniczy kwiat to ja chyba znam.
Zrób jeszcze jedna albo dwie fotki ukazujące łodyżkę i listki, to będę miała pewność.
Nie wiem, co prawda, jak ta roślinka się nazywa, ale u mnie coś bardzo podobnego panoszy się po ogrodzie - niepilnowane jest w stanie zatłamsić prawie wszystko.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu no to miskanty nas wystraszyły, u mnie nie wyszedł jeden młody sadzony w zeszłym roku, 2 pozostałe są: Malepartus lepiej wystartował niż Giganteus, ten drugi rośnie jako soliter i pewnie dlatego ma trudniej (poza tym jest nieco młodszy od Malepartusa). Z traw poza rozplenicami padła również miłka (eragrostis) Lilia tygrysia powoli przekwita (w wazonie), została przypadkiem skoszona (nie zdążyłam jej zmierzyć). Jest dość wysoka, na pewno ma ponad 1 m wys. Obecnie zakwitły ostatnie lilie (pokażę je w następnym razem). Liliowce również już kończą. One są piękne i bardzo ubogacają ogród.

Madziu to chyba gipsówka różowa, sadziłam tam taką roślinę. Jednak jej kwiaty i spore jak na gipsówkę liście oraz do tego wiotki pokrój mi nie odpowiadały (mam kilka białych gipsówek i spodziewałam się czegoś podobnego), dlatego wczoraj ją usunęłam. Korzeń miała dość potężny w typie gipsówki, ale zadziwiająco łatwo (jak na gipsówkę) wyrwałam go z ziemi.

Wczoraj wieczorem zrobiłam porządek z truskawkami (niestety dziś odczuwam tę pracę). Tak się zdarzyło że w tym roku (pierwszy od 3 lat kiedy je uprawiam) zaatakowała je w czasie owocowania szara pleśń (w tym czasie dość mocno i długo padało). Efektem był marny zbiór. Zatem postanowiłam przewietrzyć nasadzenia (zmniejszyłam zagęszczenie krzewów), na koniec obcięłam liście (chyba dość późno) na pozostawionych krzewach. Truskawki wymagają sporo pracy, non stop wypuszczają rozłogowe pędy, które usuwam. Zostawiłam 4 krzewy. Do tego przycięłam kilka malin (postanowiłam że będę utrzymać pędy rosnące tylko w jednym kierunku, dzięki temu będę miała możliwość przejścia.
...............................
Tymczasem w części ozdobnej ogrodu:
Dalia Golden Scepter i Lilac Time (której kwiat jest coraz większy :) )
Obrazek Obrazek

Coś z roślin tarasowych - Eukomis Autuminalis i gruntówki, tu jej wysokość werbena patagońska
Obrazek Obrazek

Oregano i tawułka
Obrazek Obrazek

Motyl na jeżówce purpurowej, na kolejnym zdjęciu są czyścica i len
Obrazek Obrazek

Mydlnica lekarska i orlik
Obrazek Obrazek

Trawa Red Baron i tatarak o złotych liścich
Obrazek Obrazek

Kwitnące: konwalik i lirope
Obrazek Obrazek

Lilia OT i odmiana Fenice
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj. Piękne rośliny u Ciebie ;:138. Masz śliczne te dalie i jeżówki i wszystko inne. W ogrodzie pełno koloru i oby było tak jak najdłużej. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oleńko ;:196

Śliczne masz dalie i piękną już kępę kłosowca. ;:138
Moje trawy, miskanty i proso też późno odbiły i teraz nadrabiają , ale wyglądają mizernie.
Za to na tej rabacie, gdzie rosną, nasiała się jakaś trawa, silna, mocno się krzewiąca i wysoko kwitnąca.
Nawet mi się spodobała, więc pozwoliłam jej rosnąć. Ale ostatnio Jagódka JagiS, zobaczyła ją u mnie i poradziła jak najszybciej wyrzucić. To fakt, musi być bardzo ekspansywna a chyba nie chcę mieć jej w całym ogrodzie.
Wczoraj starałam się usunąć wszystkie jej sadzonki a kwitnące już łodygi powiesiłam do ususzenia.
Widzę, że Twoja biała pysznogłówka jest tak zdrowiutka. Moją zaatakował mączniak i musiałam ją wyciąć.

Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko dziękuję za miłe odwiedziny wątku :) Pogoda troszkę się zmieniła obawiam się że z niektórych warzyw nie będę miała plonu (na czele z arbuzem), wszystkie uprawiam w gruncie.

Krysiu ciekawe, ale mi ostatnio przydarzyło się podobnie. W miejscu jednego z dwóch pros rózgowatych pojawiła się trawa, trochę mi nie pasowała na proso, a jak już zakwitła to zyskałam pewność że to nie jest proso. Kłosowiec w tym roku wygląda lepiej niż w zeszłym, mamy chyba ciut bardziej mokre lato? Pysznogłówka rośnie u mnie na przepuszczalnej ziemi, nie mokrej, słońce ma cały dzień.

Ostatnie lilie
Obrazek Obrazek

Wiesiołek missourujski
Obrazek Obrazek

Dichelostemma Pink Diamond, irysek, wysoki i pachnący
Obrazek Obrazek

Groszek i barwinek (jednoroczne)
Obrazek Obrazek

Dziwaczek
Obrazek Obrazek

Cleome i aster Linosiris (ożota zwyczajna)
Obrazek Obrazek

Dalia My Love i dzielżan hybridium Siesta
Obrazek Obrazek

Dzielżan Helena Gold z werbeną patagońską (wysokie byliny) i drakiew Vivid Violet
Obrazek Obrazek

Moszenki południowe długo kwitną :)
Obrazek Obrazek

Perowskia łobodolistna i ostróżki jednoroczne (zapomniałam że je wysiewałam)
Obrazek Obrazek

Mieczyk Nori i That's Love
Obrazek Obrazek

Len wśród rozchodników i dalia Hollyhill Dark Victory
Obrazek Obrazek

Lilia Longiflorum Global Vilage
Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Długo kwitną Twoje lilie, moje już dawno poszły spać, ale ja mam mało. Twoje śliczne . A jaki kapitalny , ciemny orlik :shock: ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dzielżany już zakwitły, a więc lato się kończy, chociaż u Ciebie jeszcze tego nie widać, bo w ogrodzie nadal tyle kwitnień. Widzę rarytasik - dichelostemmę, też kiedyś ją miałam, ale odmianę o czerwonych kwiatach. Aster lnolistny pięknie rozkwitł, mój dopiero w pąkach. Czy driakiew 'Vivid Violet' dobrze zimuje? Moszenki południowe już też u mnie rosną, na razie to mała siewka. Perowskia łobodolistna pokazała na co ją stać i tworzy piękną kompozycję. U mnie zakwitł dopiero jeden pęd, a niższa od niej perowskia 'Rusian Sage' kwitnie już na wszystkich pędach. Masz bardzo ładną odmianę eukomisa. Moje w tym roku rosną w doniczkach na balkonie, bo nie miałam siły zanieść ich na działkę. Dzisiaj pogoda się popsuła, ochłodziło się i jedna po drugiej przechodzą ulewy. Moje rośliny znów będą pływać.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko lilie już przestały kwitnąc i u mnie (zamieściłam je z małym poślizgiem), jednak ich zdjęcia są raczej zgodne kolejnością kwitnienia :) Orlik (czy piszesz o tym granatowym, prawie czarnym gwiazdkowatym ?) też mi odpowiada (to odmiana Black Barlow), tyle że ma mikry kwiat, ciekawe czy z czasem będzie coraz większy? Niebieski orlik ma znacznie większy kwiat, choć zupełnie inny - bardziej w typie orlika :wink:

Lidziu o, to mamy sporo wspólnych roślinek :) może dojrzysz u mnie jakąś odmianę astra pochodzącą od Ciebie :D . Drakiew Vivid Violet to mój ostatni nabytek od Wiolamanki. Jeszcze nie zimowała u mnie. No no i moszenki też już masz :) Perowskia coś słabo rośnie - powoli, nie krzewi się szybko, a jej pierwsze pędy nie trzymają pionu ;:219 . Jedna z nich (mam 3), rośnie tuż koło gipsówki, chyba ją przesadzę (perowskie, gipsówka by nie przeżyła przesadzenia), bo z gipsówką ma małe szanse. Odmiana o której piszesz jest warta zainteresowania. Mam 4 eukomisy, ten który kwitnie jako jedyny był sadzony z cebuli, reszta była podpędzana i o dziwo nie kwitną. Rosną w jednej, dość dużej donicy. Ojej :cry: przykro, że woda sprawia Ci kłopoty. U nas na północy lato w tym roku jest bardziej mokre niż rok temu i chyba większość ludzi uprawiających ogrody jest z tego powodu zadowolona (rolnicy może trochę mniej). Ale u nas nie padają ulewy i codziennie, współczuję Ci kochana ;:169 A do tego ziemia jest inna, żwirowata, a taka łatwo chłonie wodę. A gdyby tak u Ciebie zrobić w ogrodzie jak najwięcej takich sopli (konkrecji) w ziemi wypełnionych piaskiem lub żwirem, czy to by coś pomogło?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”