Hacjenda Anego już ma 10 lat

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hacjenda Anego już ma 10 lat

Post »

Twoje bukszpany to rewelacja!!! ;:oj ;:oj ;:oj Niesamowite kształty i obrazy z nich!!! ;:138
A kalijki wspaniałe. Niestety zgubiłam gdzieś cebule i w tym roku ich nie mam :oops:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
mysia
200p
200p
Od: 28 wrz 2014, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A już miałam pukać do wrót Twoich - bo długa cisza była , a Ty na oglądaniu cudzych ogrodów się ;:65 włóczyłeś , ja też tak mam ;:108 ;:108

tyle że teraz nie muszę za kierownicą tylko z boku siedzę i co chwile ,, kraczę zwolnij bo nic nie widzę no zwolnij '' ;:223

a nie mówiłam ;:7 ;:7 że to czary , nawet przyprawy masz 2 w 1 ;:306 - rabatki z bukszpanami pomysłowe ;:180 i naprawdę super

chciałam też ukorzenić trochę bukszpanu w dużym wiadrze i to chyba był błąd - bo na 30 mam tylko 4 , muszę spróbować jeszcze w ziemi

Olimpic palace - cudna nie mam takiego koloru ;:185 a jeszcze jak długo się trzyma , to muszę się za nią rozejrzeć , a i lawenda z różami wspaniale wygląda ;:215

miłych snów Wam życzę :wit
Awatar użytkownika
semirek
200p
200p
Od: 22 sty 2014, o 17:29

Post »

RÓŻE I OWADY - CUDNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mędrzec to ten, kto na drodze pełnej kolców wyhodować potrafi różę.
Pół roku z przyrodą
Pozdrawiam - Aurelka
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Dzień Dobry wszystkim miłym gościom :wit
Zrobiło się mokro, więc ściągnąłem do domu z hacjendy - ściągnęliśmy, bo i moja żoneczka też pomieszkuje na ogrodzie :heja

Masz rację Jadziu - patyczki pokazywały kwiatek, a wiem, że powinno się go obciąć, by się lepiej ukorzeniły, ale ... żal :wink:
Za to po przekwitnięciu, coraz więcej mają pędów.
Ostatni bukiet Elmshorm (z trzech) ale już trzy nowe pędy z mnóstwem pąków ciągną do góry
Obrazek

Witaj Viki! Dziękuję za miłe słowa - robi się ... to się ma :wink:
Obrazek

Tak Dorotko! Patyczki przykrywam butelką - jesienią zawsze, aż do późnej wiosny, a teraz gdy więcej patyczków obetnę, to część wsadzam obok krzewu (by nie pomylić) bez butelki.
Pochwalę się pierwszym kwiatem datury :)
Obrazek

Dziękuję Basiu za pochwałę bukszpanów. Kiedyś u teściowej złapałem za sekator i ... zrobiłem z wielkiego rozczapierzonego krzaczora bałwanka. Nie wolno było ani pomyśleć o czymś takim, a co dopiero zrobić, miał tak rosnąć i już.
Oczywiście nie pytałem o zgodę i ... był wielki krzyk - coś ty zrobił?
Za każdym pobytem strzygłem go dokładnie i pięknie się zagęścił - bałwanek jak z szablonu :wink:
Oczywiście teściowa wszystkim opowiadała, jak to kazała mi przystrzyc tego rozczochrańca ;:224
Z wyprawy przywiozłem trzy nowe kalijki - jedna z kwiatkiem (co widać) druga o ciekawych liściach (nie wiem jaki będzie kwiat) a ta ostatnia będzie miała żółte kwiaty (ponoć - bo jeszcze nie kwitła)
Obrazek

Jestem Marysiu! Tak to już jest - czasu brakuje, a do tego po tych kilkudniowych deszczach ... grzyby zaczną rosnąć - stracony będę dla forum, no chyba że będę chciał pochwalić się zbiorami ;:306
Rekonesans zrobiłem po lesie - zaczyna coś się dziać - kurki pokazują łepki, a i muchomory wylazły - teraz będzie czas na więcej :)
Popatrz na Olimpic Palace - ta była już ukorzeniona (dostałem od Jadzi) - wyobraź sobie, że puściła jeden pęd i pokazała pierwszy kwiatek 9.06 - kwitnie do dzisiaj. potem wyrósł drugi pęd (ten niższy) Ależ ona długo kwitnie.
Obrazek

Witaj Aurelko po długiej nieobecności.
Dla Ciebie podglądałem pazia królowej :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozostałym gościom komunikuję:
Milin zaczyna kwitnąć
Obrazek

Cynie dają kolor na ogrodzie
Obrazek

Pelargonie tez ubarwiają różne kąciki
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki za podpowiedź. To ja też patyczki wsadzę obok krzewów. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witaj Andrzeju. :D
Wstąpiłam do Was wieczorową porą.
Jestem w szoku....macie tak piękne i dorodne krzaczory różane. A lawenda ;:oj ...co to za odmiana...całe łany.
Co do róży to trudno powiedzieć....najważniejsze, że się Wam podoba i że zdrowo rośnie a kiedyś przez przypadek odkryjesz jak jej na imię.
Teraz rozumiem dlaczego wszystko uporządkowane, wygrabione i przycięte....też bym tak chciała ale jakoś nie umiem :wink: :lol: może sobie lustro zamontuję.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Dorotko, kilka patyczków mam wsadzone i przykryte butelką, a kilka wsadziłem obok krzewu bez przykrycia i ... te rosną - puszczają listki :) pewnie pomogła ta pogoda, od paru dni pada.
Róże już pierwsze kwitnienie mają za sobą, zaczyna się drugie i jest co robić, zwłaszcza z tymi pnącymi - te nad wejściem już zaczynam pomału przycinać, by nie mieć za dużo roboty, gdy całkiem zwiędną.
Obrazek

Obrazek

Eluś - z krzaczorów to tylko 2 x RU, Flamentaz, oraz ta nad wejściem - reszta to rządek rabatówek przy lawendzie, oraz mnóstwo początkującej młodzieży, głównie patyczkowej.
A lawenda? ... kupiliśmy kiedyś jedną doniczkę takiej zwykłej i każdego roku wiosną, po przycięciu wsadzałem patyczki obok i w ten sposób wyrósł łan ok 5 m długości :)
Ta róża (NN o której dyskutujemy) ... nie pasuje mi w tym miejscu co jej przeznaczyłem, bo po pierwsze - jest różowa, a obok rośnie czerwona flamentaz oraz różowa RU i chciałem przełamać kolor - a drugie ... nie wiem co pokaże ona, zostawiłbym gdyby urosła na te 3-4 m które jej przeznaczyłem, ale jak jej nie znam :( to pozostaje czekać - niby ma ciągoty do góry i może to być różowa new dawn lub coral dawn
A niech sobie tam siedzi ;:224
Róże masz u siebie to może ... pelargonie :wink:
Obrazek

Obrazek

A tutaj widać tę nieznaną różową opisaną jako New Dawn i miejsce jakie dla nie przeznaczyłem. Flamentaz przekwitła tak jak i pierwsze kwiaty RU poplątanej z nią. Za to na dachu zaczyna być pomarańczowo od milinu :)
Obrazek

A dla pozostałych gości ....
niedługo będą jeżyny
Obrazek

i winogron
Obrazek

Dla Irenki (adamiec) szczególne podziękowania, skąd Ty wiedziałaś, ze nie mamy żółtej chryzantemy?
Pokazała kwiaty ta, której sadzonkę dałaś nam w Chorzowie :heja
Tzn. mamy jeszcze żółtą od Jadzi ale ta bardzo późno kwitnie - w ub.r. dopiero pod koniec października pokazała kwiaty.
Twoja jest wczesną.
Obrazek

Pozostaje życzyć słonecznych dni, bo jak życzyliśmy sobie deszczu to ... mamy go za dużo ;:224
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Andrzejku my nie życzmy sobie już pogody, bo zaczynają się spełniać te życzenia, ale w nadmiarze... ;:306
Słonecznik zostawiasz dla ptaszyn? U mnie zawsze sieję dla nich rząd pospolitego słonecznika....
Cieszą się bardzo i długo główki dojrzałego słonecznika nie stoją. ;:306
Ale ja też się cieszę że przylatują - ładnie śpiewają i robaka też skubną...
Patrząc na Twoją działkę, to mam wrażenie, że masz hektar ziemi, masz tyle ciekawych roślin, nasadzeń.
Jeżyn ogrom będzie! Będzie można uskutecznić produkcję dżemiku :D
Czy "patyczkowanie" róż można jeszcze czynić ?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Ale śliczne widoki ;:215 Pelargonie , róże , milin przepiękne .
Jeżynki mniam - ile tam rośnie krzaczków że tyle jest owoców ??
Już Wam kwitną chryzantemy ;:oj
Pozdrawiam niedzielnie :wit
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Też mam taką chryzantemę i kwitnie już,wiesz jak się nazywa?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Andrzeju,masz przepiękny kolorowo kwitnący ogród i trudno się dziwić,że miast patrzeć na drogę w trakcie jazdy przyglądasz się mijanym ogrodom,które są z pewnością nie tak piękne i ciekawie zagospodarowane jak Twój ;:333
Pozdrawiam.
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Andrzejku masz cudny ogród , nie wiem co chwalić . Wiedz że podziwiam, go w każdym calu i tą robotę co robisz , żeby mieć. :wink:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Piękna róża na łuku.
I inne róże, oczywiście też.
I jaki duży słonecznik.
Ja jakoś w tym roku ich nie sadziłam :roll:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Mało mnie na FO bo z ogrodu wracam ok 22-iej (o ile w ogóle wracam)

Odpowiem na przemiłe wpisy moich gości ;:168

Basiu - słoneczniki same się sieją, bo zimą dokarmiam ptaki, a one rozrzucają ziarna.
Czasem rośnie ich kilkanaście, w tym roku zostawiłem tylko jednego, bo ... nie mam hektara i tej ziemi brakuje :wink:
Niedługo założę siatkę na niego, by ziarenka były na zimę - jest duży.
Dżemu z jeżyn nie robiliśmy - są zamrażane, a i na winko, lub nalewkę starcza.
Zakwitły nam lilie drzewiaste - zmierzyłem ... mają 174 cm
Obrazek

Teresko - jeżyny rosną tylko dwie. Co roku zostawiam po 5 nowych pędów, które przycinam na wys ok 2 - 2,5 m
Owoców jest ogromna ilość - najgorzej jak dni deszczowe, bo wtedy w tym tłumie pleśnieją.
Jako, że miejsca mało, to rośliny rosną nawet na dachu - milin panoszy się coraz bardziej.
Obrazek

Doroto - dorcia7. Kwitną chryzantemy ogrodowe - one zawsze w tym czasie startują, mamy fioletowe, złociste wyginęły, a teraz doszły żółte - niestety nie znam nazwy.
Obrazek

Dziękuję Arku za miłe słowa. sam wiesz (jako podróżnik) że na lewo i prawo spoglądamy za ciekawymi widokami, a jeśli jeszcze jest się ogrodnikiem ... szyja boli od kręcenia :;230
To jeszcze spojrzenie na tę 174 cm lilię
Obrazek

Doroto DTJ-1, dziękuję za miłe słowa - na ogrodzie przesiaduję niemal bez przerwy, lubię to miejsce i lubię bez przerwy coś tam robić - pielić, sadzić, przesadzać, przycinać, majsterkować, a nade wszystko ... patrzeć i planować. Już mam nowe pomysły na prace jesienne i ... już zacząłem - wykopałem liliowca i posadziłem w to miejsce różę, bo po co czekać do jesieni ;:224
Obrazek

Aniu, po kilkudniowych deszczach róże wcześniej zakończyły kwitnienie. Tę na łuku nad wejściem już wyciąłem i rociągnąłem jak co roku 5 nowych pędów (tylko tyle, a ile kwiecia dawały :) )
Aha - obok jesienią wsadziłem patyczki podobnej róży, tylko białej. Puściła już jeden długi pęd i kilka małych. Na drugi rok nad wejściem będzie patriotycznie ... biało-czerwono :heja
Żona ma pospacerowała alejkami i zwróciła uwagę, że nie widać takich lilii ;:oj
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich widokiem na ogród :wit
Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Piękne te Twoje lilie drzewiaste. Naprawdę wielkie. Podsypujesz nawozem po przekwitnieniu?

Ogólny widok na ogród śliczny. ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”