Witam miłych gości
Mało mnie na FO bo z ogrodu wracam ok 22-iej (o ile w ogóle wracam)
Odpowiem na przemiłe wpisy moich gości
Basiu - słoneczniki same się sieją, bo zimą dokarmiam ptaki, a one rozrzucają ziarna.
Czasem rośnie ich kilkanaście, w tym roku zostawiłem tylko jednego, bo ... nie mam hektara i tej ziemi brakuje
Niedługo założę siatkę na niego, by ziarenka były na zimę - jest duży.
Dżemu z jeżyn nie robiliśmy - są zamrażane, a i na winko, lub nalewkę starcza.
Zakwitły nam lilie drzewiaste - zmierzyłem ... mają 174 cm
Teresko - jeżyny rosną tylko dwie. Co roku zostawiam po 5 nowych pędów, które przycinam na wys ok 2 - 2,5 m
Owoców jest ogromna ilość - najgorzej jak dni deszczowe, bo wtedy w tym tłumie pleśnieją.
Jako, że miejsca mało, to rośliny rosną nawet na dachu - milin panoszy się coraz bardziej.
Doroto - dorcia7. Kwitną chryzantemy ogrodowe - one zawsze w tym czasie startują, mamy fioletowe, złociste wyginęły, a teraz doszły żółte - niestety nie znam nazwy.
Dziękuję
Arku za miłe słowa. sam wiesz (jako podróżnik) że na lewo i prawo spoglądamy za ciekawymi widokami, a jeśli jeszcze jest się ogrodnikiem ... szyja boli od kręcenia
To jeszcze spojrzenie na tę 174 cm lilię
Doroto DTJ-1, dziękuję za miłe słowa - na ogrodzie przesiaduję niemal bez przerwy, lubię to miejsce i lubię bez przerwy coś tam robić - pielić, sadzić, przesadzać, przycinać, majsterkować, a nade wszystko ... patrzeć i planować. Już mam nowe pomysły na prace jesienne i ... już zacząłem - wykopałem liliowca i posadziłem w to miejsce różę, bo po co czekać do jesieni
Aniu, po kilkudniowych deszczach róże wcześniej zakończyły kwitnienie. Tę na łuku nad wejściem już wyciąłem i rociągnąłem jak co roku 5 nowych pędów (tylko tyle, a ile kwiecia dawały

)
Aha - obok jesienią wsadziłem patyczki podobnej róży, tylko białej. Puściła już jeden długi pęd i kilka małych. Na drugi rok nad wejściem będzie patriotycznie ... biało-czerwono
Żona ma pospacerowała alejkami i zwróciła uwagę, że nie widać takich lilii
Pozdrawiam wszystkich widokiem na ogród